Florin Iordache: Clasarea de către Parchetul General a dosarului privind OUG 13 - o decizie normală

Florin Iordache: Clasarea de către Parchetul General a dosarului privind OUG 13 - o decizie normală

Clasarea de către Parchetul General a dosarului privind adoptarea de către Guvern a Ordonanței 13 este o decizie normală, a declarat luni vicepreședintele Camerei Deputaților, social-democratul Florin Iordache, fost ministru al Justiției.

"Parchetul General, în urma declinării de la DNA a acestui dosar, a făcut propriile cercetări și a închis astăzi definitiv dosarul care viza OUG 13. Eu am spus de-a lungul timpului că tot ceea ce s-a făcut la nivelul Ministerului Justiției, cât și în Guvern, care a vizat Ordonanța 13, au fost niște lucruri normale, legale și constituționale. În spiritul a ce spun eu acum și Curtea Constituțională prin acea decizie a stabilit că toți pașii procedurali pe care i-am făcut au fost niște pași legali și constituționali", a afirmat Iordache.

În opinia sa, a fost un "exercițiu de imagine" ca, în acea perioadă, o parte dintre membrii Cabinetului să fie chemați la audieri, la DNA.

"S-a constatat acum că tot ceea ce s-a făcut în privința Ordonanței 13 a fost un demers corect, un demers normal și un demers așteptat și, în același timp, cred că a fost și foarte multă dezinformare. Pentru că, dacă la acel moment singurul punct în suspans era dacă e nevoie sau nu de un prag, s-a stabilit prin decizie ulterioară a CCR, în întărirea deciziei 405 de anul trecut, că, într-adevăr, în ceea ce privește abuzul în serviciu trebuie stabilit un prag", a susținut social-democratul.

Întrebat dacă OUG 13 ar trebui să treacă prin Parlament, ca proiect de lege, Florin Iordache a răspuns afirmativ.

"Fără îndoială. Marea supărare și marea dezinformare la Ordonanța 13 a fost acel prag care a vizat abuzul în serviciu. S-a demonstrat și deciziile Curții îmi dau dreptate să spun că la abuzul în serviciu în acest moment trebuie stabilit un prag. Că mai mare, că mai mic, stabilit de noi față de acei 200.000 (n.r. lei). Fie Guvernul în perioada următoare va da o ordonanță, fie va veni cu un proiect de lege, astfel încât Parlamentul, de la 1 septembrie, să se poată apleca asupra lui", a arătat Iordache.

Întrebat cum comentează poziția șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, care ar fi spus că și-a asumat acest dosar, Iordache a răspuns: "Dumneaei și-a asumat, dar asta nu înseamnă că, dacă dumneaei și-a asumat, această asumare a fost corectă și legală. S-a demonstrat că, prin decizia de astăzi a Parchetului General — și din câte știu eu Direcția Națională este parte a Parchetului General și nu invers — demersul pe care eu l-am făcut în acel moment a fost un demers legal. În România, dacă nimeni nu încalcă legea, nu are de ce să se teamă. S-a demonstrat că activitatea Guvernului de la acel moment a fost o activitate legală. Din păcate, s-a demonstrat acum, la cinci luni de zile, că acel demers a fost un demers normal și un demers pe care societatea îl așteaptă''.

Cât privește activitatea Ministerului Justiției, deputatul social-democrat a spus că se aștepta ca MJ să vină mai repede cu proiectul de lege care vizează punerea în acord cu deciziile CCR.

"Parlamentul intră în vacanță și de la nivelul Ministerului Justiției încă nu ne-a sosit acel proiect de lege care vizează punerea în acord cu deciziile Curții. Lumea așteaptă o lege clară, corectă, predictibilă și să nu stăm la interpretarea judecătorului, dacă există sau nu există. Și ce cred eu că trebuie să facă Guvernul și Parlamentul — niște legi foarte clare, care să nu lase loc la interpretări", a conchis Iordache.

Procurorii Parchetului General au dispus luni clasarea dosarului privind adoptarea de către Guvern a Ordonanței 13 prin care erau aduse mai multe modificări Codurilor pen ale.

AGERPRES/(A — autor: Sorin Peneș, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”