Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului. De ce sărbătoarea se mai numește și „Duminica graţierilor“

Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului. De ce sărbătoarea se mai numește și „Duminica graţierilor“

Creștinii ortodocși și catolici celebrează în data de 13 aprilie, Floriile, ultima duminică înaintea Paştelui. Floriile deschid ciclul Sărbătorilor Pascale, care se încheie la Înălţarea Domnului.

Ramurile de salcie sunt sfințite de Florii FOTO ESC

Ramurile de salcie sunt sfințite de Florii FOTO ESC

Sărbătoarea Floriilor marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, duminica având o puternică încărcătură simbolică. Deşi oamenii l-au primit cu mare bucurie şi cu speranţa în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru toate păcatele umanităţii, Iisus era conştient de faptul că aceştia nu aveau sufletele pe deplin deschise.

Sărbătoarea semnifică şi începutul patimilor lui Iisus Hristos, Săptămâna Patimilor simbolizând durerea şi chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.

Duminica Floriilor, cunoscută și ca „Duminica graţierilor“

Prima menţiune referitoare la Sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, Sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranţilor“ sau „a Candidaţilor la Botez“, având în vedere că în această zi atât de importantă toţi cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creştineze.

Regii şi împăraţii acordau, de Florii, graţieri condamnaţilor, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut şi drept „Duminica graţierilor“.

După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să împartă credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului.

Crenguţele de salcie amintesc de faptul că în momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii l-au întâmpinat cu ramuri tinere, dar în acelaşi timp acestea simbolizează renaşterea naturii sau biruinţa vieţii împotriva morţii.

La catolici, sărbătoarea Floriilor este numită Dominica in Palmis

Anul acesta, sărbătoarea Floriilor e marcată în aceeași zi și de credincioșii catolici.

La catolici, sărbătoarea este numită Dominica in Palmis, dar și Duminica Patimilor, pentru că liturghia include lectura Evangheliei care cuprinde întreaga relatare a patimilor lui Hristos. Spre deosebire de ortodocși, catolicii sărbătoresc Floriile punând accent mai mare pe partea dramatică a Săptămânii Mari, chiar din această zi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Interesant ce relatează Le Figaro despre ce se întâmplă în România...

2 Dacă e așa cum zice Reuters, soarta Ucrainei pare pecetluită...

3 O știre deloc oarecare din Germania...

4 Arma secretă cu care China poate devasta industria de apărare a SUA

5 Asta e lumea în care am ajuns să trăim? / Ucraina, împărțită ca Germania postbelică?