Florian Walter, la DNA Ploiești. În același dosar cu Mihaiela Moraru...
Omul de afaceri Florian Walter s-a prezentat, vineri dimineata, la sediul DNA Ploiesti, care instrumenteaza dosarul in care acesta este cercetat sub control judiciar pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si instigare la infractiunea de spalare a banilor, relateaza Agerpres.
Surse judiciare au precizat ca Florian Walter s-a prezentat la DNA pentru acte procedurale in acest dosar.
In cursul zilei de miercuri, procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost audiata in calitate de martor de procurorii DNA Ploiesti in legatura cu dosarul lui Florian Walter care s-a aflat in instrumentarea ei. Potrivit unor surse, Moraru Iorga ar fi fost chemata pentru a oferi lamuriri in legatura cu o expertiza pe care a cerut-o in dosarul lui Walter, care ar fi fost efectuata, dar care nu ar fi fost atasata dosarului respectiv.
În urmă cu câteva zile, afaceristul a făcut „dezvăluiri” în exclusivitate pentru Antena 3 despre modul în care DNA Ploiești ar fi făcut presiuni asupra sa, pentru a face denunț împotriva procurorului Mihaela Moraru Iorga, care anterior s-a ocupat de dosarul în care afaceristul a fost anchetat.
Procurorii DIICOT Ploiesti au efectuat, la inceputul lunii mai 2015, zeci de perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, liderul retelei fiind omul de afaceri Florian Walter.
Florian Walter era acuzat la acel moment ca a pus bazele unui grup infractional organizat, format din 23 de persoane, care a desfasurat, in perioada 2012 - 2014, operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale tip fantoma, pentru realizarea operatiunilor ilicite.
Potrivit DIICOT, Walter a initiat si a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop inregistrarea in contabilitatea societatii Compania Romprest Service SA Bucuresti a achizitiilor, de la diverse societati comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
Dupa inregistrarea in contabilitatea societatii a facturilor aferente achizitiilor fictive, sumele consemnate in documentele respective erau virate, initial in conturile societatilor fantoma emitente, ulterior fiind transferate in conturile altor societati comerciale de tip fantoma, fiind retrase in numerar si preluate de Florian Walter, in vederea utilizarii in scopuri proprii, spuneau procurorii.
Potrivit acestora, prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusa procesului de reciclare.
Dosarul Romprest a fost trimis in judecata la doar cateva saptamani de la data efectuarii perchezitiilor, procurorii DIICOT Ploiesti anuntand atunci ca cercetarile au fost disjunse fata de omul de afaceri Florian Walter.
Ulterior, dosarul disjuns a fost conexat la o alta cauza instrumentata de DNA Ploiesti care apoi a fost reunit cu o cauza aflata in instrumentarea structurii centrale a DNA.