Florian Coldea nu își va mai continua activitatea didactică la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, anunță SRI

Florian Coldea nu își va mai continua activitatea didactică la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, anunță SRI

Având în vedere faptul că fostul șef al SRI Florian Coldea este pus sub acuzare într-un dosar privind traficul de influenţă, Serviciul Român de Informații, la cererea Libertatea, a transmis că generalul nu își va mai putea continua activitatea didactică la Academia Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.

Florian Coldea

Florian Coldea este acuzat de trafic de influență. Foto INQUAM Photos/ Malina Norocea

Domnul general – locotenent (r) Florian COLDEA a desfășurat activități didactice în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, în calitate de profesor, potrivit pregătirii de specialitate și conform curriculei universitare. În ceea ce privește anul universitar 2024 – 2025, programa universitară a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” nu este încă definitivată, însă aceasta nu va include norma didactică pentru domnul general – locotenent (r) Florian COLDEA”, a transmis SRI către Libertatea.

Florian Coldea ocupa postul de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din anul 2017.

Având în vedere faptul că fondatorul „statului paralel” se află în centrul unui scandal de amploare , sursa citată a solicitat Serviciului Român de Informații să clarifice dacă Coldea nu a respectat codul deontologic al personalului SRI. Ba mai mult, după cum precizează Libertatea, fostul șef al SRI vorbea în anul 2015 într-un editorial în Revista Intelligence despre etică.

Conex precizăm că, în contextul informațiilor vehiculate în mass-media cu privire la fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații și a cercetării penale inițiate de organele de urmărire penală față de acesta, Comisia de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” s-a autosesizat, urmând ca aceasta să se pronunțe la finalizarea lucrărilor, conform competențelor”, a mai comunicat SRI la cererea sursei citate.

Acuzații

Amintim că Florian Coldea este acuzat de trafic de influenţă, după ce un cunoscut om de afaceri a dezvăluit că i-a cerut bani pentru a-i obţine o pedeapsă mai uşoară într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a declarat, într-o intervenţie la Antena 3, că aceştia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Alături de Dumitru Dumbravă, acuzat în acelaşi dosar, a fost pus sub control judiciar şi, în cadrul acestei proceduri juridice, el trebuie să se prezinte periodic la secţia de poliţie.

De asemenea, cât timp se află sub control judiciar, Florian Coldea trebuie să respecte şi o serie de restricţii, printre care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a măsurii judiciare.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Serviciul Român de Informații a mai comunicat că nu are abilitatea legală de a emite păreri despre aspecte, comentarii sau păreri care circulă în spațiul public.

Serviciul Român de Informații își desfășoară activitatea cu respectarea întocmai a atribuțiilor și competențelor stabilite de cadrul normativ în vigoare, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și sub controlul exercitat de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. Instituția respectă cu strictețe valorile consacrate de Constituția României, respectiv principiile democrației, independenței justiției și al separației puterilor în stat”, a mai transmis SRI.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…