Flavius Buzilă (Hara), după ce parodiile sale muzicale au devenit hituri de pandemie: Oamenii au nevoie să râdă
Solistul Trupei Hara, Flavius Buzilă, a lansat în mediul online o serie de parodii muzicale având ca temă centrală distanţarea socială şi izolarea la domiciliu pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, unele dintre acestea fiind etichetate de către fani drept "hituri de pandemie", după ce au avut sute de mii de accesări încă din primele zile.
"Stau în izolare de mai bine de o lună, de când s-au luat primele măsuri şi s-au făcut primele recomandări să stăm acasă. Asta am făcut şi eu şi colegii mei din Trupa Hara, fiecare la casa lui, evident. Toată chestia a început cu primul val de informaţii despre virus, când era totul o panică, fiindcă România nici nu se apropia de aşa ceva, era doar în China, undeva prin februarie, când lumea era foarte panicată şi golea rafturile. Mi se părea că e firesc să te pregăteşti, dar vedeam şi că lumea se panica absolut degeaba şi atunci mi-a venit prima idee şi am scris parodia 'Fugi!', cu versuri precum 'Eu în China m-am născut/Şi ţi-e frică că strănut...'. Am făcut-o mai mult pentru mine şi familia mea, iar colegii mei, care au văzut-o, au spus că au râs cu lacrimi şi mi-au sugerat să o pun pe Internet. Am zis că nu pun aşa ceva pe Internet că mă fac de ruşine, dar oamenii au vrut să postez originalul. Când am văzut că într-o singură zi "sărise" de 200.000 de vizualizări, apoi a ajuns la 500.000 în două-trei zile, plus o grămadă de mesaje de la oameni că i-am făcut să râdă, cu toată această panică, mi-am spus că au nevoie de aşa ceva, să râdă", a declarat, pentru AGERPRES, Flavius Buzilă.
Solistul de la Hara a spus că a ajuns la concluzia că aceste producţii simple, făcute doar din amuzament pentru a uita de proiectele pe care nu le mai putea realiza din cauza pandemiei, nu îl distrează teribil doar pe el şi pe familia sa, ci şi pe ceilalţi, fiindcă oamenii care stau în izolare au nevoie de ceva să le descreţească frunţile.
"Am decis să mă joc cu această situaţie într-un alt fel şi, dacă pot să îi bucur pe oameni, e un lucru extraordinar. Dar nu mi-am dat un target, mi-am spus că, dacă îmi mai vin idei de genul acesta, le fac. Dar când scoţi dopul de la butoi, începe să te inunde. Acesta a fost punctul de start. După aceea au început să îmi vină ideile una după alta. Încercam să mă concentrez încă pe chestiile clasice, care ţineau de ceea ce ne propusesem pentru acest an, festivaluri, concerte, proiectul 'Hara 20', fiindcă anul acesta împlinim 20 de ani, şi aveam deja programate 15 din cele 20 de concerte cu totul felul de parteneri, deci eram foarte prins. Plus că pregătisem un concert 'Hara Simfonic' pentru Zilele Clujului, în colaborare cu Primăria. Erau planuri foarte mari, am lansat, în ianuarie, piesa 'Ar fi trebuit', care a mers foarte bine şi ne pregăteam să facem un turneu să o promovăm, eram în plină campanie artistică, să spunem aşa. Neputând să mai facem ce ne-am propus din cauza pandemiei, ne-am retras şi ne-am gândit la ceva în mediul online. Dar parodiile au venit aşa, ca hobby. Apoi mi-am amintit că şi Hara a început ca un hobby, eu cânt de mic, dar nu m-am gândit că voi face carieră cu o trupă, aveam alte două facultăţi absolvite şi aveam alte meserii în mână", a arătat Flavius Buzilă.
Artistul a explicat că cel mai mult i-au plăcut şi l-au încurajat să continue sutele de mesaje pe care le-a primit, prin care oamenii îi vorbeau de depresie.
"Îmi spuneau 'eşti singura mea rază de soare pe ziua de azi', 'azi am plâns toată ziua şi eram foarte speriată' sau 'mama e în spital cu COVID şi mi-e frică de nu mai pot, dar văzând video-ul tău am râs cu lacrimi'. Majoritatea îmi spun că râd cu lacrimi şi normal că m-am simţit foarte bine primind un astfel de feed-back. Fiindcă în toată această perioadă m-am întrebat ce pot să fac, cum pot să ajut şi chiar dacă m-am implicat în patru campanii de strângere de fonduri, inclusiv în diaspora, în care îmi folosesc vocea şi popularitatea să adunăm bani pentru sistemul medical, mă tot gândeam ce pot să mai fac", a afirmat artistul.
Flavius Buzilă a mărturisit, totodată, că are o "frustrare" legată de faptul că statul român nu se foloseşte de popularitatea artiştilor în această perioadă, pentru a-i implica într-o serie de proiecte care să îi ajute pe oameni să depăşească starea de izolare, aşa cum se întâmplă în Germania, unde ministrul Culturii a remarcat că, inclusiv în această perioadă de criză, artiştii sunt vitali.
"Eram foarte frustrat, şi încă mai sunt, că la nivel de autorităţi nu s-a gândit nimeni să facă un plan în care artiştii să fie folosiţi. Artiştii independenţi reprezintă prima tagmă lovită economic de pandemie, fiindcă, din start, primele oprite au fost evenimentele şi vom fi foarte loviţi anul acesta fiindcă, din câte se vede, cam tot anul nu vor fi evenimente, iar majoritatea nu o să ne mai putem face meseria efectiv. Atunci, după modelul ţărilor din Est, toţi au făcut pachete pentru artişti. Eu nu mă simt ok să primesc o indemnizaţie, indiferent cât e de mică sau de mare, fără să fac nimic, doar aşa că sunt lovit şi stau acasă. E un gest frumos, dar aş prefera să lucrez, să fac ceva pentru comunitatea mea şi sunt sigur că la fel gândesc mulţi dintre colegii mei artişti. Ceea ce am făcut eu, cu ideile mele, este o dovadă că lumea are mare nevoie de divertisment. Fiindcă acum ne concentrăm toţi numai pe linia întâi, ceea ce este firesc - şi eu sunt implicat, sora mea şi mare parte din familie este implicată direct în lupta cu coronavirusul - dar foarte puţin se vorbeşte despre partea cealaltă, care ne va lovi mult mai rău, şi anume sănătatea mintală şi emoţională, fiindcă izolarea nu face bine emoţional şi mintal", a subliniat solistul Trupei Hara.
În acest context al izolării şi al nevoii de divertisment, Flavius Buzilă a lansat, pe pagina sa de Facebook, o serie de melodii amuzante, precum " Frunzî verdi di orez - cu Pandemioara Amititiloaie ", " O iau pe câmpii ", "Ca o apa cristalină" sau "Împodobeşte mamă bradul", după ninsoarea de la sfârşitul lunii martie, precum şi o parodie la demiterea profesorului Adrian Streinu Cercel, 'Aseară ţi-ai luat Cercel", cu peste 10.000 de vizualizări în primele ore.
"Înainte de Pandemioara cu 'Frunzî verdi di orez' a fost iarăşi o piesă foarte bine primită, 'Împodobeşte mamă bradul' înainte de Paşti, mai ales că noi nu am prea avut Crăciun cu zăpadă. Am ieşit cu chitara afară, în zăpadă, în maiou, fiindcă teoretic trebuia să fie primăvară, şi am făcut o parodie că oamenii nu prea stau, iar eu îi transmiteam mamei să stea în casă să împodobească bradul, cu foarte mult umor. Şi aceasta a făcut într-o singură zi peste 100.000 de vizualizări. Am făcut apoi 'Eu iară nu dorm', după 'Eu vara nu dorm' al lui Connect-R, fiindcă foarte mulţi sunt afectaţi inclusiv din punct de vedere al somnului. După aceea 'Ca o apa cristalină' a lovit mai ceva decât virusul, la modul amuzant, evident. Făceam o baie şi mi-am amintit de apa cristalină, de declaraţiile pe propria răspundere şi atunci m-am băgat în vană şi am cântat. Toate aceste melodii au plecat de pe pagina mea de Facebook, share-uite de către Trupa Hara, fără nicio campanie de niciun fel, niciun marketing sau buget de promovare. (...) Când am văzut ce impact are, am spus că merită. Apoi chiar am început să citesc despre modul în care oamenii percep izolarea şi între primele lucruri pe care psihologii le recomandă se regăsesc umorul şi muzica. Umorul este foarte important, pentru a trece cu bine peste perioade grele", a relatat Flavius Buzilă.
Solistul Trupei Hara a lansat, totodată, un apel la autorităţile române, pe baza experienţei sale personale din această perioadă de izolare, să folosească artiştii pentru sănătatea emoţională şi psihică a oamenilor.
"Folosiţi artiştii pentru sănătatea emoţională şi psihică a oamenilor, oamenii au nevoie şi mai mare decât până acum de muzică, de umor, de poezie, de artă în toate formele ei. În această perioadă, este o formă de a ne conecta, fiindcă acum nu ne putem atinge mâinile, dar ne putem atinge inimile, minţile şi sufletele. (....) Iar un program pus la punct ar ajuta enorm comunitatea şi ar da de lucru şi artiştilor care sunt foarte loviţi şi se zbat într-o nesiguranţă cruntă. Oamenii când spun artişti în general se gândesc la vedete sau la un număr restrâns de vedete şi spun că 'lasă că au de unde'. Într-adevăr sunt un număr de artişti care stau foarte bine financiar, fireşte că au muncit pentru asta, dar marea majoritate, îndrăznesc să spun peste 90% din această zonă, sunt oameni care trăiesc absolut normal din ce produc în fiecare lună, solişti, instrumentişti, compozitori etc.", a conchis Flavius Buzilă. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruştei)