Flash mob în faţa Guvernului pentru a trage un semnal de alarmă privind violenţa domestică (GALERIE FOTO)
Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor a organizat, miercuri, în faţa Guvernului, un flash mob, solicitând, printre altele, utilizarea brăţărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor la nivelul întregii ţări şi servicii adecvateşi accesibile în domeniu.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
"Brăţările electronice pentru monitorizarea agresorilor să fie implementate de urgenţă şi la nivelul întregii ţări, nu doar pilotate pe Bucureşti pentru următorii 3 ani, începând din martie anul viitor. Cerem, de asemenea, servicii adecvate şi accesibile pentru toate supravieţuitoarele violenţei domestice din România în care personalul care intră în contact cu acestea, să fie format în ceea ce priveşte stereotipurile de gen, inegalităţile de gen, violenţa împotriva femeilor şi modul în care aceasta se manifestă. De asemenea, solicităm formarea procurorilor, poliţiştilor, magistraţilor care intră în contact cu astfel de cazuri, pentru a diminua prejudecăţile pe care de foarte multe ori aceştia, ca mare parte din societatea din România, le au", a declarat, pentru AGERPRES, Andreea Rusu, director executiv al Centrului Filia.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Ea a amintit că în întreaga lume, în perioada pandemiei de COVID-19, numărul cazurilor de violenţă împotriva femeilor a crescut.
"Accesul lor la servicii de protecţie a fost unul restricţionat, pe de o parte, având în vedere teama de a contacta un virus care există şi în rândul supravieţuitoarelor violenţei domestice şi, pe de altă parte, multe dintre aceste servicii, inclusiv în ceea ce priveşte obţinerea unui ordin de protecţie emis de instanţă, au fost restricţionate, cererile de multe ori se depuneau în online, şedinţele de judecată au fost de multe ori în online, ceea ce înseamnă că pentru victimele din mediul rural sau pentru victime sărace, care nu au acces la mijloace tehnologice sau internet sau inclusiv femei care sunt analfabete sau semianalfabete, accesul la Justiţie a fost redus", a explicat Rusu.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Potrivit organizatorilor flash mob-ului, 33 de femei au fost ucise de parteneri, foşti parteneri sau membri ai familiei în primele opt luni ale anului. Un număr de 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru al familiei în ultimii 8 ani, relevă sursa citată. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)