Fizician rus care lucrează la programul de rachete supersonice, încarcerat pentru 15 ani pentru „trădare de stat”

Fizician rus care lucrează la programul de rachete supersonice, încarcerat pentru 15 ani pentru „trădare de stat”

Condamnarea lui Aleksandr Şipliuk este cea mai recentă pedeapsă cu închisoarea pentru oamenii de știință care lucrează la programe militare.

Aleksandr Şipliuk FOTO: X/The Siberian Times

Aleksandr Şipliuk FOTO: X/The Siberian Times

Un fizician rus proeminent a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trădare, aceasta fiind cea mai recentă pedeapsă cu închisoarea pentru un om de știință care lucrează la programul de rachete hipersonice al țării.

Tribunalul orașului Moscova l-a găsit marți vinovat de „trădare de stat” pe Aleksandr Şipliuk, directorul în vârstă de 57 de ani al unui institut științific siberian de top, în urma unui proces desfășurat cu ușile închise, scrie theguardian.com.

Mai mult de o duzină de oameni de știință ruși de rang înalt au fost arestați în ultimii ani, dintre care cel puțin trei, inclusiv Shiplyuk, lucrau la prestigiosul Institut Khristianovich de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia și un important centru științific.

Experții au afirmat că aceste procese indică o „spiromanie” modernă și o paranoia crescândă în rândul elitelor politice ruse cu privire la producția sa militară.

Publicația de știri independentă rusă Novaya Gazeta a raportat că Aleksandr Şipliuk a fost suspectat că ar fi împărtășit informații clasificate în cadrul unei conferințe științifice din China în 2017.

Şipliuk a negat acuzațiile, afirmând că informațiile pe care le-a prezentat erau deja disponibile publicului în surse deschise.

Serviciul rus al BBC a raportat că Aleksandr Şipliuka refuzat un acord de recunoaștere a vinovăției.

În mai, Rusia l-a condamnat pe Anatoly Maslov, în vârstă de 78 de ani, profesor de aerodinamică la același institut și coleg al lui Aleksandr Şipliuk, la 14 ani de închisoare pentru trădare.

Presa rusă a declarat că acesta a fost acuzat că a transmis serviciilor secrete germane date clasificate referitoare la programul rus de rachete hipersonice.

Rusia s-a autoproclamat lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice, arme de ultimă generație capabile să transporte încărcături utile la o viteză de până la 10 ori mai mare decât cea a sunetulu i pentru a străpunge sistemele de apărare aeriană.

În timp ce cazurile de trădare s-au concentrat pe cei care ar fi luptat pentru Ucraina sau ar fi ajutat-o, altele s-au infiltrat în instituții de stat aparent loiale, cum ar fi centrele de cercetare științifică care au contribuit la cercetarea armamentului pe care Rusia îl folosește pentru a lovi Ucraina.

Procesele împotriva oamenilor de știință se desfășoară în secret, puține detalii despre acuzații fiind făcute publice.

Definiția vagă a spionajului în Rusia facilitează intentarea de procese împotriva oamenilor de știință, inclusiv acuzații legate de participarea acestora la proiecte internaționale, chiar și la cele inițiate cu mult înainte de invazia la scară largă a Ucrainei.

Cazurile evidențiază, de asemenea, influența crescândă a serviciilor de securitate, care par să fi fost încurajate să inițieze mai multe urmăriri penale de această natură.

Sentințele lungi înseamnă că experții acuzați și-ar putea petrece restul vieții după gratii. Au existat deja cazuri de oameni de știință care au murit în arest preventiv.

În octombrie 2022, Valery Mitko, un om de știință rus în vârstă de 81 de ani arestat pentru înaltă trădare, a murit în arest la domiciliu după mai multe atacuri de cord. Anul trecut, Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, directorul Laboratorului de optică cuantică de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, care era reținut într-o anchetă de spionaj, a murit la două zile după arestare în timp ce era tratat într-un spital pentru cancer în stadiul 4.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 A recrutat online zeci de bărbați pentru a-și viola soția, după ce a drogat-o. Femeia a fost abuzată timp de 10 ani

2 Adrian Minune, umilit de patronul unui club din Vaslui. „Nu te supăra, ai greșit scena, băiatul meu”

3 Corina Bud a apărut fără lenjerie intimă la un concert, în fața a zeci de mii de oameni: „Hopa, ce avem noi aici”

4 Zece deputați din USR, PNL și AUR au anunțat că fac parte din noul Partid DREPT. Vlad Gheorghe (ex-USR), în discuții cu partidul pentru susținere la a…

5 Europa, 2024... Volkswagen ia în considerare pentru prima oară în istoria sa ideea de a închide uzine auto din Germania