Fiul lui Netanyahu, criticat pentru că a rămas în SUA, în timp ce rezerviști din toate colțurile lumii s-au grăbit să se întoarcă acasă

Fiul lui Netanyahu, criticat pentru că a rămas în SUA, în timp ce rezerviști din toate colțurile lumii s-au grăbit să se întoarcă acasă

Fiul premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost criticat pentru că a rămas în Miami în timp ce rezerviștii din armata israeliană au lăsat totul baltă și s-au întors acasă pentru a lupta împotriva Hamas.

Yair Netanyahu la Adunarea Generală a ONU din New York, în 2021 FOTO EPA-EFE

Yair Netanyahu la Adunarea Generală a ONU din New York, în 2021 FOTO EPA-EFE

Yair Netanyahu, în vârstă de 32 de ani, se află în Florida cel puțin din luna aprilie, după ce tatăl său i-a pus în vedere să se abțină de la postări incendiare pe rețelele de socializare, în urma cărora a fost de altfel și dat în judecată de mai multe ori pentru defăimare.

După atacul Hamas, un număr fără precedent de 360.000 de rezerviști au fost chemați la datorie - mulți dintre ei lăsând totul baltă pentru a zbura înapoi în Israel, renunțând chiar și la luna de miere, relatează Daily Mail.

„Yair se bucură de viața lui la Miami Beach în timp ce eu sunt pe front”, și-a exprimat iritarea pentru The Times un soldat voluntar care servește pe frontul de nord,

„Noi suntem cei care ne părăsim munca, familiile, copiii, pentru a ne proteja familiile de acasă și țara, nu oamenii care sunt responsabili pentru această situație. Frații noștri, tații noștri, fiii noștri, cu toții merg pe front, dar Yair încă nu este aici. Acest lucru nu ajută la clădirea încrederii în conducerea țării”, a subliniat el.

Un alt rezervist, desfășurat la granița cu Gaza, a declarat pentru publicația citată: "Am zburat înapoi din Statele Unite, unde am o slujbă, o viață, familia mea. Nu am cum să rămân acolo și să-mi abandonez țara, poporul meu, în aceste momente critice. Unde este fiul premierului? De ce nu se află în Israel? Este cel mai unificator moment pentru noi, israelienii, din istoria noastră recentă și fiecare dintre noi ar trebui să fie aici chiar acum, inclusiv fiul premierului”.

Yair Netanyahu, care a studiat teatru la liceu, a efectuat serviciul militar obligatoriu și a lucrat în unitatea purtătorului de cuvânt a IDF, și nu ca soldat.

Serviciul militar este obligatoriu pentru majoritatea israelienilor la împlinirea vârstei de 18 ani. Bărbații trebuie să servească 32 de luni, iar femeile 24. Ulterior, majoritatea pot fi chemați în unități de rezervă până la vârsta de 40 de ani, sau peste, în caz de urgență națională, și luptă alături de trupele regulate în timp de război. Rezerviștii sunt, de asemenea, folosiți în roluri non-combat, ceea ce înseamnă că lipsa de experiență în linia întâi a lui Yair nu l-ar scuti automat de a servi.

Oren Saar, în vârstă de 37 de ani, fost căpitan în armata israeliană, administrează o firmă de livrare de alimente în New York, unde locuiește împreună cu soția și cei trei băieți.

„Copiii sunt foarte mici și nu este ceva ce ai vrea să le explici. Le-am spus că plec într-o călătorie de afaceri în Israel. Dar nu se pune problema de a ști ce trebuie să fac atunci când prietenii mei, familia mea și țara mea sunt în pericol”, a spus el.

Nimrod Nedan, un tânăr de 23 de ani care studiază medicina în Lituania, a declarat că prieteni și rude au murit sau au fost dați dispăruți ca urmare a atacului surpriză al Hamas, ceea ce l-a determinat să acționeze.

„Nu pot să stau aici și să studiez medicina în timp ce știu că prietenii mei luptă și că familia mea are nevoie de protecție. Acesta este momentul meu”, a spus el.

Israelienii din străinătate folosesc chat-urile de pe WhatsApp pentru a-și organiza întoarcerea, împărtășind informații despre unde pot găsi zboruri disponibile, a declarat Yedidya Shalman, în vârstă de 26 de ani, care se afla în Thailanda în luna de miere când violențele au explodat din Gaza.

„(Am) înființat grupuri WhatsApp aproape peste tot în lume, am chemat oamenii să se alăture lor și am lucrat încet-încet pentru a aduce cât mai mulți rezerviști în Israel”, a declarat el pentru Reuters, explicând că el și soția sa nu au ezitat să își scurteze vacanța.

„Bineînțeles că nu ne-am gândit de două ori și în prezent suntem în drum spre casă cu un avion al El Al”, a spus el prin WhatsApp.

Benjamin Netanyahu a studiat la MIT și Harvard înainte de a se alătura Boston Consulting Group, unde a lucrat alături de Mitt Romney, și a fost ambasador al Israelului la Națiunile Unite. Yair s-a născut la trei ani după ce tatăl său a plecat din New York.

Pagina de Instagram a lui Yair îl arată pe el și pe fratele său mai mic, Avner, alături de Bill Clinton la Casa Albă: ca adult, Yair a cutreierat SUA, petrecând timp în Manhattan, Seattle și Washington DC.

În vară, o firmă americană de avocatură în domeniul imigrației, Wildes & Weinberg, scria pe Facebook că odată cu „birourile nou înființate la Tel Aviv, Yair se alătură listei noastre de clienți distinși din Israel”.

În postare era făcut anunțul că firma „îl reprezintă pe Yair Netanyahu în legătură cu chestiunile sale internaționale” și nota că „Yair este un orator politic și jurnalist de renume internațional în Israel și în străinătate”.

Fiul lui Netanyahu și-a făcut un nume ca prezentator de podcast de dreapta și figură mediatică și a împărtășit în mod regulat meme-uri și postări controversate, ceea ce a dus la mai multe cazuri de defăimare de-a lungul anilor.

Yair a stârnit o furie generalizată prin faptul că a calificat drept „teroriști” sutele de mii de israelieni care au ieșit în stradă împotriva reformării guvernamentale a Curții Supreme și a acuzat Statele Unite că se află în spatele protestelor.

În august, a fost obligat de un tribunal să plătească peste 34.000 de dolari despăgubiri și 6.000 de dolari pentru cheltuieli de judecată unei femei despre care a insinuat că ar avea o aventură cu rivalul politic al tatălui său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Care o fi faza cu știrea asta?