„Fiți pregătiți pentru toate scenariile”

„Fiți pregătiți pentru toate scenariile”

Uitați de cel mai faimos vulcan activ din Italia, Muntele Vezuviu, care a distrus Pompei în anul 79 d.Hr. Cea mai periculoasă amenințare vulcanică din Italia în acest moment este una de care probabil că nu ați auzit niciodată: Campi Flegrei, sau Câmpurile Flegrae, relatează CNN .

Această câmpie modestă, care se întinde pe 200 de kilometri sub golful Napoli și insulele Capri și Ischia până la periferia orașului Napoli, este o calderă gigantică, sau o depresiune, lăsată de un supervulcan în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani.

În prezent, este locul unde se află mai mulți vulcani care au fost activi timp de 39.000 de ani, dintre care mulți se află sub apă. De asemenea, este populată cu vile, sate mici și centre comerciale și găzduiește 800.000 de persoane și un spital în construcție. Mai mult de 500.000 de localnici trăiesc în ceea ce agenția de protecție civilă din Italia a considerat „zona roșie”, o zonă care cuprinde 18 orașe și care prezintă cel mai mare risc în cazul unei erupții. Alte 3 milioane de locuitori din Napoli trăiesc imediat în afara marginii estice a calderei, potrivit agenției de protecție civilă.

Ultima erupție majoră a Campi Flegrei a avut loc în 1538 și a creat un nou munte în golf. Activitatea seismică în zonă s-a intensificat din decembrie 2022, potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV), iar experții se tem că vulcanul s-ar putea trezi după generații de repaus.

Regiunea dens populată, care se află la mai puțin de 50 de kilometri de Vezuviu, este predispusă la un fenomen seismic cunoscut sub numele de „bradyseism”, definit prin cicluri de ridicare și coborâre treptată a solului. Ultima dată când regiunea a cunoscut o astfel de activitate a fost în 1984, când pământul s-a ridicat 3,5 metri înainte de a începe o coborâre lentă însoțită de o activitate seismică similară cu ceea ce se întâmplă acum în zonă.

Aflată în prezent într-o stare de „bradyseism pozitiv”, atunci când pământul se mișcă în sus, întreaga zonă vulcanică se confruntă, de asemenea, cu un val de cutremure care a zdruncinat regiunea și a trimis locuitorii în căutare de siguranță în stradă. În septembrie, cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani a lovit regiunea, iar acel cutremur cu magnitudinea de 4,2 a fost urmat de unul de o intensitate similară doar câteva zile mai târziu.

Până acum, în 2023, Campi Flegrei a înregistrat peste 3.450 de cutremure, dintre care 1.118 au avut loc numai în luna august. Acest număr este mai mult decât triplu față de totalul din anul precedent, potrivit datelor INGV. Peste 500 de cutremure au avut loc în octombrie, dintre care cel mai puternic a atins magnitudinea de 4,0, urmat de aproximativ 12 replici.

Până la începutul lunii mai, cutremurele au avut aproape toate magnitudinea sub 3,0, potrivit INGV.

Mulți experți consideră că populația locală ar trebui să fie mai bine pregătită pentru a face față activității seismice și posibilității unei erupții. La 5 octombrie, agenția de protecție civilă a țării a prezentat un plan de evacuare actualizat, care prevede deplasarea a jumătate de milion de persoane pe o perioadă de 72 de ore pe drumuri de care mulți localnici se tem că nu vor putea suporta un trafic atât de intens. Ultima dată când un astfel de plan a fost studiat a fost în 2019, iar concluziile au arătat că planul de evacuare era deficitar.

Carlo Doglioni, șeful INGV, a depus mărturie cu privire la potențialele rezultate ale activității seismice în fața camerei inferioare a Comisiei de mediu a guvernului italian la 28 septembrie.

„Există două scenarii posibile legate de evoluția situației din Campi Flegrei: cel mai bun este ca actuala criză de bradyseism să se încheie, așa cum s-a întâmplat în 1983 – 84; cel mai rău este o erupție similară celei din 1538”, a spus el.

„Este o evoluție pe care nu o cunoaștem și pe care o monitorizăm”, a spus Doglioni.

Ce se află în spatele creșterii activității

Dr. Giuseppe De Natale, director de cercetare la INGV din Napoli, a declarat că actualul ciclu de ridicare este asociat cu presiunea de sub suprafața calderei. „Nu cunoaștem exact adâncimea creșterii presiunii, aceasta ar putea fi între zero și 3,5 kilometri”, a spus el.

Există două ipoteze cu privire la ceea ce ar putea cauza creșterea actuală a activității seismice la Campi Flegrei, potrivit lui De Natale.

Prima posibilitate – și potențial cea mai periculoasă – este că ar putea fi vorba de o „intruziune de magmă care provine din camera magmatică situată la aproximativ 8 kilometri adâncime”, a declarat De Natale.

A doua, pe care a spus că este mai probabilă, este că există o mare eliberare a gazelor create de magma care provine din camera magmatică adâncă. Degazarea la aceeași adâncime ca și camera magmatică este ceea ce crede el că a provocat zguduirea solului.

„Problema este reprezentată de roci”, a spus De Natale. „Rocile de mică adâncime nu pot susține niveluri ridicate de presiune, așa că, dacă presiunea crește prea mult, ar putea avea loc o fracturare completă a rocilor, ceea ce reprezintă, în general, cauza erupției unui vulcan.”

Dr. Benedetto De Vivo, profesor pensionar de geochimie la Universitatea din Napoli și expert în bradyseism, este de acord că craterul eliberează gaze și nu crede că ridicarea terenului se datorează doar magmei. Aceste gaze, crede el, sunt cauzate de retragerea magmei de sub caldera, nu de creșterea acesteia. Dar el a spus că este imposibil de știut exact ce se întâmplă.

„Putem folosi statisticile pentru a crea modele, dar nu putem prezice procesul natural, deoarece nu cunoaștem toate variabilele în joc”, a spus De Vivo.

În pofida obiecțiilor locuitorilor din zonă, care susțineau că forajul ar putea declanșa o activitate seismică mai intensă, De Natale a obținut în 2009 aprobarea de a conduce în 2012 o echipă de experți în vulcani din 18 țări într-o misiune de forare a unei găuri pilot la 500 de metri adâncime în caldera, în încercarea de a vedea exact ce se întâmplă.

Cu toate acestea, Rosa Russo Iervolino, care era primar al orașului Napoli la acea vreme, a oprit proiectul de foraj înainte de a începe, invocând îngrijorări pentru populație. În 2012, după ce aceasta a părăsit funcția, proiectul a fost reintrodus pentru scurt timp de către noul primar, Luigi di Magistris, dar până atunci finanțarea s-a epuizat și a fost forat doar puțul de foraj.

De Natale a declarat că nu există niciun plan de reluare a forajului, iar actuala conducere a orașului a declarat pentru CNN că există zone „mai îngrijorătoare” din punct de vedere bugetar în ceea ce privește proiectele orașului, inclusiv dezvoltarea unor planuri de evacuare mai bune atât pentru Muntele Vezuviu, cât și pentru zona Campi Flegrei.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”