Fiscul nu a confiscat nimic din suma de peste 400.000 de euro primită mită de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, la un an de la condamnarea acestuia

Fiscul nu a confiscat nimic din suma de peste 400.000 de euro primită mită de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, la un an de la condamnarea acestuia

ANAF nu a recuperat niciun leu din mita de peste 2 milioane de lei (peste 400.000 de euro) pe care soții Daniel și Zoica Dragomir, amândoi foști angajați SRI, au primit-o de la omul de afaceri libanez Ramid Ghaziri, patronul Avicola Crevedia, potrivit unui răspuns al ANAF pentru G4Media.ro .

Pe 18 iunie 2020, fostul locotenent colonel SRI Daniel Dragomir și soția acestuia, fostul subofițer SRI, Zoica Dragomir, au fost găsiți vinovați prin decizie definitivă a Curții de Apel București și condamnați: Daniel Dragomir, la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de detenție efectivă, iar soția sa, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Totodată, instanța a dispus confiscarea de la fiecare dintre inculpații condamnați a ”câte 1.015.176,66 lei”.

Daniel Dragomir a fugit însă în Italia și s-a predat la Bari la începutul lui februarie 2021, cu câteva zile înainte ca Italia să înăsprească condițiile de refuz al extrădării.

Pe 20 februarie 2021 a intrat în vigoare o nouă lege în Italia, potrivit căreia nu pot fi extrădate persoanele care au avut rezidență în Italia mai veche de 5 ani. Înainte de 20 februarie 2021, orice persoană rezidentă în Italia, indiferent de vechime, putea solicita refuzul extrădării. Or, fostul ofițer SRI e rezident în pensinsulă doar de anul trecut.

ANAF nu a recuperat nimic din mita primită de soții Dragomir, deși procurorul militar DNA Mihai Gheorghe a notat în rechizitoriul din ianuarie 2015 că a institutit sechestru pe bunurile familiei, printre care un apartament în București și un autoturism Porsche Cayenne.

”Prin ordonanţa nr. 37/P/2014 din data de 14.01.2015, ora 10:45, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile proprietatea comună a inculpaţilor lt. col. (r) Dragomir Daniel şi plt. maj. (r) Dragomir Marinela Zoica, bunurilor proprietate exclusivă a inculpatei plt. maj. (r) Dragomir Marinela Zoica şi asupra autoturismului marca Porsche Cayenne cu nr. (…), aflat în proprietatea S.C. EMAR Investment Group SRL (o firmă la care e acționar soția lui Daniel Dragomir – n.r.)

Prin procesele verbale nr. 37/P/2014, din data de 14.01.2015, respectiv, 15.01.2015, măsura asiguratorie a fost pusă în aplicare de către ofiţeri de poliţie judiciară, iar ulterior, a fost comunicată inculpaţilor şi martorului Nae Emilia, în calitate de administrator al S.C. EMAR Investment Group SRL, cât şi Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov şi Bucureşti, respectiv, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, pentru luarea măsurilor legale”, se arată în rechizitoriul DNA.

În același rechizitoriu se arată că Zoica Dragomir are domiciliul la bloc în sectorul 3, București, și locuiește fără forme legale în orașul Pantelimon, în casa aflată pe numele mamei sale.

Procurorul militar a dovedit că soții Dragomir au primit mita în contul mamei Zoicăi Dragomir, Dița Costache.

În perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, inculpatul locotenent-colonel (r) Dragomir Daniel, ofiţer activ la acel moment, ce îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informaţii, a pretins şi, ulterior, în perioada decembrie 2012 – octombrie 2013, a primit de la martorul denunţător Ghaziri Rami (administrator al S.C. Agroli Group S.R.L. şi Avicola Crevedia S.A.), prin intermediul lui Emile Kharrat (auditor financiar şi cenzor al S.C. Avicola Crevedia S.A.), suma totală de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro, compusă din:

  • 1.648.400 lei, echivalent a 374.078,01 euro (deşi iniţial a pretins suma de 400.000 euro), sumă primită în numerar în contul bancar deschis pe numele lui Costache Dița (mama soției lui Daniel Dragomir – n.r.);
  • 309.952,32 lei (echivalent a 70.575,87 euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, sumă ce se compune din 113.700 lei, echivalentul a 25.840,9 euro, plătiţi pentru înfiinţarea, dotarea şi funcţionarea firmei EMAR Investment Group S.R.L. plus 196.252,32 lei, contravaloarea autoturismului marca Porsche Cayenne, echivalentul a 44.734,97 euro;
  • 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei pentru soţia sa Dragomir Marinela Zoica;
    pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară, promiţând, totodată, determinarea acestora să îndeplinească sau să nu îndeplinească un act ce intra în îndatoririle lor de serviciu sau un act contrar acestor îndatoriri, respectiv, rambursarea la timp a sumelor solicitate cu titlu de TVA de la Bugetul de stat de firmele martorului denunţător sau stoparea unor controale fiscale”, se arată în rechizitoriu.

Remiterea acestora (a sumelor de bani primite mită – n.r) a avut loc prin depunerea într-un cont bancar deschis pe numele martorului Costache Dița (mama inculpatului plt. maj. (r) Dragomir Marinela Zoica), iar operaţiunile ulterioare de disimulare a originii ilicite au avut loc prin transferuri succesive între mai multe conturi aparţinând unor titulari diferiţi, schimburi valutare repetate, transferul acestor sume în alte conturi deschise în euro, fie la aceeaşi unitate bancară, fie la alte unităţi bancare, constituirea de depozite sau sume cheltuite în interes personal”, a mai arătat procurorul militar DNA.

Într-o investigație de presă semnată de jurnalistul Sorin Semeniuc, G4media.ro a arătat că, în octombrie 2020, fiul vitreg al fugarului Daniel Dragomir a cumpărat, cu 600.000 de euro, o firmă de la mama sa, Zoica Dragomir. Banii urmează să fie vor fi achitați în următorii zece ani.

”Averea” firmei o reprezintă 17 cupoane emise de Regatul României în 1931 și evaluate la peste 77 de milioane de lei de unul dintre inculpații dintr-un dosar ANRP.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”