Firma familiei lui Marian Fișcuci, fost proprietar în acte la TelDrum, unul dintre oamenii folosiți ca paravan de Dragnea, amendată cu peste jumătate de milion de euro de Consiliul Concurenței
Consiliul Concurenței a amendat cu peste 26,5 milioane de euro nouă firme, acuzate că fixau prețuri la servicii și utilaje agricole în defavoarea cumpărătorilor. Printre firmele sancționate se găsește și firma ProInvest SRL din Alexandria, deținută de familia lui Marian Fișcuci, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, fost coleg de școală.
Partener de afaceri și acuzat de procurori că a fost paravan în societatea Tel Drum, Marian Fișcuci este suspectat de aranjarea prețurilor la utilaje agricole. Firma pe care acesta a înființat-o și a cedat-o membrilor familiei sale, ProInvest SRL a fost amendată cu 2.667.877 lei (558.215 euro) de Consiliul Concurenței la începutul anului. Amenda primită a fost una printre cele mai mici dintre companiile sancționate, Consiliul Concurenței a amendat alte opt firme. Sancțiunile totale s-au ridicat la 26,5 milioane de euro.
Acționariatul ProInvest SRL din Alexandria este compus din Neli Fișcuci – 40% (soția lui Marian Fișcuci), Ștefan Cristian Fișcuci (fiul) – 40%, Nicolae Tudorete – 7.992 % și Petre Ulmeanu – 5.994 %. Firma a fost înființată în urmă de 30 de ani de Marian Fișcuci. Acesta a ieșit în 2015 din acționariat, cedând 40% din acțiuni către soția sa, Neli Fișcuci. În 2019, societatea a raportat o cifră de afaceri de 79 de milioane de lei, dar a înregistrat pierderi contabile de aproape 100.000 de lei.
Am încercat să luăm legătura cu Marian Fișcuci, dar nu am reușit. Fișcuci a refuzat constant să comunice cu mass-media. Reprezentativ rămâne episodul când a fugit la propriu de jurnaliști după ce a ieșit de la o audiere în fața procurorilor.
Ancheta Consiliului Concurenței
La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței a sancționat nouă companii active pe piața comercializării de mașini, utilaje și echipamente specializate agricole din România cu amenzi în valoare totală de 126.981.967 lei (aproximativ 26,5 milioane euro).
Cele nouă firme amendate sunt: Claas Global Sales GmbH, Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH&Co.KG, Claas Regional Center South East Europe, Serv Class SRL, Agrocomert Holding SA, ProInvest, ProAgroservice SRL, Ursa Mare Comprod SRL și Tehnoland SRL. Ultimele două firme au recunoscut în cadrul investigației că au aranjat prețurile, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenței susține că a găsit probe privind fixarea prețurilor pentru perioada 2014-2018, însă anchetatorii au vizat o perioadă mai mare de ani, așa cum ne-a transmis surse din anchetă.
Contactați, reprezentanții Claas România (societatea care a primit cea mai mare amendă) au reacționat astfel la această anchetă: Claas a luat cunoștință de decizia Consiliului Concurenței din România. O astfel de decizie este preliminară și nu a fost însoțită de niciun motiv scris. Claas va revizui întreaga decizie de îndată ce va fi primită și va lua măsuri legale adecvate”.
ProInvest a mai fost implicată în scandaluri
Sursa: Inquam Photos/ Autor: Florin AlbeiMarian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, a fost achitat anul trecut pentru acuzația de evaziune fiscală de 1,2 milioane de euro din dosarul Proinvest, potrivit portalului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Decizia nu a fost una definitivă. DNA a făcut apel, cauză care se judecă acum tot la Curtea Supremă. În decizia de achitare de la fond, instanța a motivat că ”fapta nu este prevăzută de legea penală” după ce judecătoarele de cameră preliminară, Lucia Tatiana Rog și Luciana Mera, au anulat cele 535 de convorbiri telefonice interceptate în perioada iunie – noiembrie 2014, ca urmare a deciziilor CCR privind binomul SRI-DNA.
Potrivit DNA, Marian Fişcuci importa utilaje agricole prin firma Proinvest de la producători din Franţa, Germania, Polonia sau Olanda cum ar fi Claas, Maschio Gaspardo, Lemken şi le vindea mai departe.
Dacă ar fi făcut-o pur şi simplu către cumpărători din România ar fi trebuit să platească TVA statului român. Aşa că, au explicat procurorii DNA, Fişcuci ar fi interpus formal, între ProInvest şi beneficiarii finali din România, o firma fantomă din Bulgaria. E vorba de Fun Speed din Nikopol, deţinută de fostul prefect şi deputat de Teleorman, Adrian Simionescu. Prin această mutare, Fişcuci şi cu Simionescu ar fi simulat tranzacții intracomunitare şi nu au fost nevoiţi să plătească TVA. Astfel, au reușit să aibă un preț competitiv, mai mic decât al concurenţei, pe piaţa dealerilor de utilaje agricole.
Paravan pentru Dragnea
Marian Fișcuci este pus sub urmărire penală și în dosarul procurorilor anticorupție legat de firma de construcții Tel Drum și al fraudării fondurilor europene, anchetă în care principalul vizat este Liviu Dragnea. ”Marian Fișcuci, persoană apropiată primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat”, anunțau procurorii în urmă cu peste trei ani, atunci când au început ancheta.
Tel Drum este o firmă de construcții din Alexandria, care până în aprilie 2002 a avut ca unic acționar Consiliul Județean Teleorman, instituție condusă la acel moment de liviu Dragnea. În 8 aprilie 2002, comisia de negocieri numită de Consiliul Județean, formată doar din subordonați ai lui Liviu Dragnea, propune ca regia să fie vândută lui Marian Fişcuci pentru aproximativ 200.000 de euro şi promisiunea de investiții de alte 200.000. Actualul lider PSD, Liviu Dragnea, este cel care aproba nota finală din 15 aprilie 2002 prin care se decide vânzarea Tel Drum. Pe 25 aprilie 2002, firma a fost vândută lui Marian Fişcuci. SURSA: G4Media.ro