Firea spune că a cerut Curții de Conturi un audit pe contractul referitor la Pasajul de la Piața Sudului
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat miercuri că a cerut Curții de Conturi un audit la contractul referitor la Pasajul de la Piața Sudului.
Precizarea a fost făcută după o ședință de lucru dedicată situației lucrărilor la două obiective de investiții majore pentru Capitală: Pasajul Piața Sudului și Penetrația Splaiul Independenței — Ciurel — Autostrada București — Pitești.
"Din discuțiile cu unitățile de implementare proiecte (UIP), consultanții, proiectanții și constructorii s-au desprins următoarele: ambele obiective au termenele de finalizare depășite. Au apărut probleme legate de proiectare, care nu a ținut cont de existența în amplasament a rețelelor de utilități publice — mă refer aici la apă, canal, electricitate, gaze, curenți slabi—, dar au fost și întârzieri legate de asigurarea decontării la termen a facturilor, întârzieri care pot fi imputate Primăriei Generale a Capitalei. În cazul Pasajului Piața Sudului, există o sumă pe care Primăria Generală nu a decontat-o, pentru că nu a recunoscut cheltuielile indirecte aferente situației de plăți din cauza ponderii foarte mari, 59,4%, fără ca acestea să fie justificate cu documente suport. (...) Am solicitat Curții de Conturi un audit în legătură cu acest contract", a declarat Firea într-o conferință de presă.
Ea a menționat că valoarea totală a acestui contract este 127 de milioane de lei. Stadiul actual al realizării proiectului este de 59%.
"Toate aceste datorii vor fi achitate în termen, de asemenea facturile care au fost aduse la plată, cu excepția cheltuielilor indirecte, care sunt încă în litigiu. Menționez că Primăria Capitalei are o restanță de circa 6 milioane de lei, sumă aferentă situației de lucrări pe aprilie, mai, iunie. Am constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Primăriei Generale a Capitalei, constructor și consultant pentru a găsi căile legale pentru achitarea măcar a unui procent din cheltuielile indirecte, firește, potrivit legislației fiscale românești. Am primit asigurări de la constructor (...) că Pasajul Piața Sudului va fi finalizat în aprilie 2017, în condițiile asigurării cash flow-ului, a unui ritm adecvat de plăți, conform contractului", a afirmat edilul general.
Ea a explicat că a apelat la Curtea de Conturi pentru că a dorit să le prezinte bucureștenilor care este stadiul în care a preluat obiectivele.
"Cred că este normal ca bucureștenii să știe exact nu neapărat care sunt vinovățiile, dar în ce mod s-au realizat aceste lucrări, de ce s-au pierdut bani europeni, de ce Primăria trebuie să suporte eventual penalități și toate aceste lucruri", a spus Firea.
Potrivit acesteia, la Pasajul de la Piața Sudului că este foarte important și cum s-a realizat contractul.
"Nu a fost un contract extrem de explicit și bine negociat, s-a ajuns acum la acest litigiu, astfel încât 59 din plăți să fie costuri indirecte, pe care directorii din Primăria Capitalei spun că nu pot să le recunoască și nu pot să le plătească, deoarece ar putea să li se impute lor de către Curtea de Conturi. Avem, totuși, o legislație fiscală în vigoare, am constituit acest grup de lucru format din reprezentanți ai aparatului primarului general, de asemenea UIP-urile, constructorul, proiectantul și împreună vom găsi cele mai bune soluții legale și eficiente pentru ca acest obiectiv de investiție să fie finalizat și le-am transmis și constructorilor rugămintea de a avea toată deschiderea și cooperarea și să renunțe la sumele care chiar nu pot să fie justificate sub nicio formă și să înțeleagă situația în care se află Primăria. Interesul nostru comun este să deblocăm aceste proiecte", a mai spus edilul general al Capitalei.
Firea a menționat că în proiectul inițial al Pasajului de la Piața Sudului nu s-a prevăzut că vor fi realizate devieri de drum pentru utilități.
"Aceste costuri au fost ulterior introduse la plată, dar ele nu erau prevăzute în proiect. Din câte am înțeles de la cei care sunt mai vechi în Primărie, a fost atunci o foarte mare grabă pentru a nu se pierde banii europeni, dar aceștia oricum au ajuns să fie pierduți, pentru că proiectul a fost blocat, deci nu s-a ținut cont de situația din teren", a explicat edilul.
AGERPRES/(A — autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)