Finlanda intenționează să testeze în 2017 oferirea unei alocații lunare pentru fiecare cetățean, fără condiții

Finlanda intenționează să testeze în 2017 oferirea unei alocații lunare pentru fiecare cetățean, fără condiții

Finlanda intenționează să testeze în 2017 oferirea unei alocații lunare pentru fiecare cetățean, fără condiții, pentru a-și reforma sistemul de protecție socială și pentru a reduce cheltuielile publice, a anunțat marți Casa de Asigurări Sociale (Kela), potrivit AFP.

Acest experiment ar putea duce Finlanda, țară membră a zonei euro, în poziția de a-și simplifica la extrem sistemul de beneficii sociale, acoperind șomajul, ajutorul de locuință, bursele de studii sau concediul parental.

Modalitățile exacte ale acestei alocări vor fi analizate de experți. Ei vor trebui să înainteze în 2016 guvernului de dreapta actual propunerile lor privind suma corespunzătoare și reformele fiscalității și sistemului de protecție socială aferente.

Singura certitudine de până acum este că "lansarea experimentului introducerii unui venit de bază universal este prevăzută pentru 2017", a precizat Kela într-un comunicat.

Apărată în mod tradițional de stânga, ideea a făcut parte din programul electoral al centristului Juha Sipila, care a câștigat alegerile legislative în aprilie. Ea este susținută în continuare de o bună parte a clasei politice finlandeze, sub diferite forme.

Guvernul, favorabil austerității, speră să ajungă la o protecție socială mai puțin costisitoare pentru stat și care ar elimina temerea pierderii unui anumit ajutor dacă o persoană acceptă un loc de muncă.

"Un venit de bază global ar înlocui alte ajutoare și, prin urmare, trebuie ca acesta să fie mai degrabă substanțial, de circa 800 de euro pe lună", declara în octombrie presei directorul de cercetare al Kela, Olli Kangas.

Această sumă nu ar permite însă un trai prea ușor în Finlanda. O gospodărie medie cheltuie 3.000 de euro pe lună, conform Institutului Național de Statistică, iar venitul medii net disponibil depășește 2.100 de euro de persoană, conform OCDE.

AGERPRES/(AS — editor: Ionuț Mareș)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”