Finlanda cumpără scutul antirachetă israelian „Praștia lui David” VIDEO
Finlanda a anunțat că va achiziționa de la Israel sistemul de apărare antirachetă „Praștia lui David”, la o zi după ce a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO.
Sistem antirachetă americano-israelian Prastia lui David FOTO Ministerul finlandez al Apărării
„Sistemul antibalistic „Praștia lui David” va extinde în mod semnificativ raza operațională a capacităților de apărare aeriană la sol ale Finlandei”, se arată în comunicatul emis miercuri.
Finlanda va face o achiziție inițială în valoare de 314 milioane de euro cu opțiunea unui contract suplimentar pentru o a doua achiziție, estimată la 216 milioane de euro.
„Această achiziție va crea o nouă capacitate pentru Forțele de Apărare finlandeze de interceptare a țintelor la altitudine mare. În același timp, continuăm dezvoltarea ambițioasă și pe termen lung a capacității de apărare a Finlandei într-un nou mediu de securitate”, a declarat ministrul apărării, Antti Kaikkonen.
Astfel Finlanda devine primul client extern al acestui sistem de apărare antiaeriană supranumit „Bagheta Magică”, operațional în Israel din 2017. Israelul are un sistem de apărare antiaeriană în trei straturi: bateria Iron Dome, destinată interceptărilor rachetelor cu rază scurtă de acțiune ori a proiectilelor de artilerie precum obuze sau mortiere, respectiv scuturile „Praștia lui David” și „Săgeata”, destinate interceptării rachetelor balistice cu rază medie și lungă de acțiune.
Produsă de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems în colaborare cu Raytheon din SUA, este capabil să intercepteze rachete cu rază de acțiune cuprinsă între 40 și 300 de kilometri. În comunicat se precizează că cerința Finlandei privind altitudinea minimă de zbor pentru sistem a fost stabilită la 15.000 de metri.
Interceptorul său „Stunner” poate fi folosit pentru a doborî rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, avioane, drone, rachete de croazieră și rachete mari de artilerie.
„Praștia lui David” "oferă un nivel de capabilitate similar Patriot PAC-3", a explicat miercuri pentru The War Zone David Shank, colonel în retragere al armatei SUA și fost comandant al Școlii de artilerie de apărare aeriană din Ft. Sill, Oklahoma.
"Are o capacitate mai mare împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și a rachetelor balistice cu rază medie de acțiune decât NASAMS și, la fel ca Patriot, poate învinge rachetele de croazieră. NASAMS este un ucigaș de rachete de croazieră".
În ciuda populației mai puțin numeroase, 5,6 milioane de locuitori, Finlanda aduce Alianței capacități semnificative în materie de apărare.
Eșec strategic pentru Putin
"Epoca de nealiniere din istoria noastră s-a încheiat - începe o nouă eră", a spus președintele finlandez Sauli Niinistö înainte ca steagul alb-albastru al țării sale să fie arborat în fața sediului NATO.
Decizia Finlandei de a intra in NATO este un eșec strategic și politic pentru Putin, care s-a plâns mult timp de expansiunea NATO aproape de granițele Rusiei, și a folosit parțial acest argument drept justificare pentru invazie, scrie Times of Israel.
Israelul a refuzat să furnizeze arme Ucrainei în primul an al invaziei, iar un motiv probabil pentru ezitarea acestei țări de răspunde cererii Kievului pentru sisteme antiaeriene pare să fie nevoia strategică de a menține libertatea de operare în Siria, unde forțele rusești controlează în mare parte spațiul aerian.
Cu toate acestea, conform unor relatări recente, Israelul a aprobat vânzarea unui sistem de război electronic cu o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri care ar putea fi folosit pentru a apărarea împotriva atacurilor cu drone.
Sursa: adevarul.ro