Finlanda a recuperat ancora unei nave în apropierea conductei avariate din Marea Baltică
Finlanda a recuperat o ancoră de navă de mari dimensiuni din apropierea locului în care o conductă de gaz din Marea Baltică a fost grav avariată și încearcă să stabilească dacă aceasta provine de la o navă container chineză.
Ancora recuperata de marina finlandeza FOTO Reuters
Poliția criminală centrală din Finlanda (KRP) a declarat marți că ancora, care cântărește 6 tone și căreia îi lipsește unul dintre colți, a fost ridicată de pe fundul mării cu ajutorul unei macarale a marinei. Pe ambele părți ale conductei fracturate au fost găsite urme adânci de târâre, scrie theguardian.
Biroul Național de Investigații al țării (NBI), care săptămâna trecută a declarat că anchetele se concentrează asupra navei NewNew Polar Bear, sub pavilion Hong Kong și deținută de chinezi, a declarat marți reporterilor din Helsinki că navei de containere îi lipsește o ancoră frontală.
S-au făcut eforturi pentru a contacta nava, ale cărei mișcări au coincis îndeaproape cu avariile la conductă, dar până acum nu au avut succes, a declarat NBI, adăugând că ancheta se concentrează acum asupra faptului dacă avariile au fost deliberate.
Helsinki a confirmat avariile la conducta de gaz Balticconnector și la cablul paralel de comunicații de date Estlink dintre Finlanda și Estonia la 11 octombrie, la două zile după ce operatorii au închis conducta după o scădere bruscă a presiunii.
Anchetatorii au declarat ulterior că suspectează că avaria a fost cauzată de "o forță externă" care a fost "mecanică, nu o explozie". Serviciul de informații de securitate al statului a declarat că implicarea unui actor de stat "nu poate fi exclusă".
Finlanda s-a alăturat NATO la începutul acestui an. Alianța transatlantică a promis un "răspuns unit și hotărât" în cazul în care daunele provocate conductei au fost cauzate de sabotaj.
Operatorii Balticconnector au declarat că va dura cel puțin cinci luni pentru a repara conducta și este puțin probabil ca aceasta să fie repusă în funcțiune cel mai devreme până în aprilie 2024.
Marți, premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că avarierea unui al doilea cablu de telecomunicații care trece pe sub Marea Baltică între Suedia și Estonia a fost "intenționată", dar a refuzat să ofere detalii. "Nu vom fi mai preciși decât atât începând de astăzi", a declarat Kristersson reporterilor.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că membrii alianței au "zeci de mii de kilometri" de cabluri submarine de internet, cabluri electrice, gazoducte și conducte de petrol de la Marea Baltică la Marea Mediterană.
"Desigur, aceste tipuri de infrastructură critică submarină sunt vulnerabile", a declarat Stoltenberg, adăugând că NATO - care a intensificat patrulele în Marea Baltică după incidente - lucrează cu sectorul privat, care "deține cea mai mare parte a acestei infrastructuri critice".
Alianța a lansat în iunie un nou centru pentru protejarea conductelor și cablurilor submarine, după o serie de explozii încă nerezolvate anul trecut, care au rupt trei dintre cele patru conducte Nord Stream care transportau gaz rusesc către Europa de Vest.
Sursa: adevarul.ro