Finanțele personale în vremuri de pandemie
Foto: Pixabay
Mulți dintre noi am văzut filme la cinema sau reconstituiri documentare la televizor în care omenirea se confruntă cu o apocalipsă provocată de un virus sau o bacterie ucigașă. Nu ducem lipsă de acestea. De obicei, în acestea asistăm la un spectacol înfricoșător: apariția rapidă a simptomelor, contagiune rapidă, spitale care nu fac față și haos total... Iar la scurt timp, găști organizate de criminali care jefuiesc sau distrug tot ce le iese în cale.
Ne izolăm complet sau nu? Aceasta e întrebarea
Realitatea pandemiei care bântuie în prezent majoritatea statelor lumii este că nu trebuie să fie așa. Epidemia se răspândește încet, iar lumea încearcă să acționeze la unison pentru a preveni răspândirea virusului. Dr. Tom Inglesby este directorul Centrului pentru Siguranță în Sănătate din cadrul Johns Hopkins și recomandările sale se bazează pe numeroase studii efectuate de-a lungul timpului despre cel mai bun mod de a confrunta pandemiile.
Acesta a demontat câteva dintre miturile din filme. Primul dintre acestea este că e bine să te ascunzi în sălbăticia naturii. Cel puțin în prima fază, Dr. Inglesby recomandă să rămânem locului, deoarece este mult mai simplu să aflăm ultimele informații fiind conectați la societate. Un alt lucru pe care acesta îl recomandă este să avem provizii pentru câteva zile, dar să nu ne izolăm.
„Anual, o treime din planetă face gripă. Nu e ca și când gripa rămâne în oraș, în timp ce localitățile rurale sau fermele scapă. Nu cred că este posibil să stai complet izolat 18 luni, așa că este important să faci cumva parte din societate pentru a-ți maximiza șansele să ieși cu bine din această situație,” spune specialistul în pandemii Dr. Inglesby.
Ce facem cu banii în această perioadă?
Perspectiva unui colaps total al societății pare tot mai îndepărtată. Chiar dacă este prea devreme să spunem „hop”, acum este un moment prielnic să ne gândim la investițiile și la situația noastră financiară. Este de netăgăduit că economia va suferi, vânzările produselor și serviciilor neesențiale scad în această perioadă, ceea ce duce la o rată mai mare de șomaj și o presiune suplimentară asupra societății în întregul său.
Pentru cei norocoși care și-au creat un fond de rezervă sănătos sau chiar au investiții de lungă durată semnificative, întrebarea care se pune este dacă acum este momentul să le închidă.
Majoritatea specialiștilor susțin că în vremuri de instabilitate și incertitudine este o idee bună să nu ne atingem de investițiile noastre. Să fie atunci o soluție bună să cumpărăm? Ryan Marshall, consultant financiar certificat din SUA, susține că investițiile pe termen lung ar trebui întotdeauna să primeze în alegerile noastre. „Este aproape imposibil să știm cu exactitate când se va opri prăbușirea unei piețe”, spune acesta. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca o investiție pe termen mediu sau scurt din care sperăm să facem profit să se dovedească o pierdere, deoarece piața nu și-a atins recordul negativ.
Cum ne descurcăm în lipsa banilor?
Absolut toți specialiștii în finanțe personale recomandă crearea unui fond de urgență ca fiind prioritatea numărul 1 a oricărei persoane. Și chiar dacă deseori auzim scuza că „nu am de unde să economisesc”, adevărul demonstrat științific este că în genele majorității dintre noi există tendința de cheltui tot ce câștigăm... sau chiar mai mult. Plăcerea de moment este întotdeauna mult mai tentantă decât siguranța dintr-un viitor oricum incert. Este lipsit de considerație să blamăm persoanele fără un fond financiar de siguranță, însă trebuie să recunoaștem că în destul de multe cazuri oamenii ar fi putut economisi dacă în viața lor exista o motivație mai puternică.
De exemplu, dacă cineva în care avem încredere deplină ne-ar fi spus anul trecut că prima parte a anului 2020 va fi marcată de o pandemie și că este important să avem bani puși deoparte, cu siguranță ne-am fi limitat cheltuielile și am fi încercat să punem bani deoparte pentru zilele negre. Realitatea este că nimeni nu putea prevesti această situație cu exactitate, așa că singura soluție pentru foarte multe persoane este un ajutor umanitar sau un împrumut.
Majoritatea instituțiilor, printre care și băncile, își reduc activitatea în aceste zile, așa că un credit devine și mai complicat de contractat. O soluție este un credit de scurtă durată acordat online. Există instituții care oferă acest serviciu și cea mai bună soluție este să comparăm ofertele înainte de a face un credit nevoi personale. Pentru a economisi timp și pentru a ne asigura că apelăm la o companie serioasă, putem folosi comparatorul internațional de credite Finbino.
În concluzie, această perioadă cel mai probabil va trece destul de curând și ar trebui cu toții să ne învățăm lecția. Un fond personale pentru situații de urgență este cel mai bun mod prin care ne putem simți mai protejați de șocurile inevitabile prin care trece omenirea ocazional. Să fim sănătoși!