Finanțele au respins ofertele băncilor la ultimele 6 licitații de titluri de stat din cauza dobânzilor mari

Finanțele au respins ofertele băncilor la ultimele 6 licitații de titluri de stat din cauza dobânzilor mari

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins ofertele dealerilor primari la ultimele 6 licitații de titluri de stat organizate în luna octombrie, într-un context caracterizat de creșterea temporară a ratelor dobânzilor din piața monetară, care a influențat și nivelul randamentelor titlurilor de stat, precizează MFP.

"Subliniem că MFP a acoperit în mare parte nevoile de finanțare prevăzute pentru anul 2017, implementând prudent planul de finanțare aferent anului 2017, printr-o distribuire uniformă a împrumuturilor de-a lungul anului, în vederea evitării acumulării unui necesar de finanțare foarte mare pe perioade scurte de timp. În aceste condiții, nivelul disponibilităților în lei și în valută la dispoziția trezoreriei statului, aflate în soldul contului curent general al trezoreriei, acoperă actualmente peste 6 luni de necesar brut de finanțare", se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, în vederea asigurării necesarului de finanțare rămas pentru anul 2017, MFP va avea în vedere, în continuare, o politică de finanțare care să limiteze eventualele efecte negative asupra condițiilor de finanțare care s-ar putea materializa în creșterea randamentelor titlurilor de stat.

La începutul anului, Ministerul Finanțelor a anunțat că intenționează emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48 — 50 miliarde de lei în acest an (14—15 miliarde de lei certificate de trezorerie cu discont și circa 34 — 35 miliarde de lei obligațiuni benchmark), 30% pe termen scurt și 70% pe termen mediu și lung.

Potrivit Ministerului Finanțelor, volumul total al împrumuturilor care urmează să fie atrase de pe piața internă este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB, care urmează să fie finanțat în proporție de circa 65% de pe piața internă și respectiv 35% de pe piața externă.

Datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată, însă, că România și Marea Britanie sunt lideri în UE în ceea ce privește avansul deficitului guvernamental, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni. Astfel, deficitul bugetar al României a urcat de la 3,6% din PIB în primul trimestru din acest an, la 4,1% în perioada aprilie-iunie 2017.

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, este în creștere în ultimele săptămâni, miercuri pe piața interbancară ajungând la nivelul de 1,88% la trei luni și la 2,04% pe an, la șase luni, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%.

România beneficiază de calificative favorabile investițiilor din partea celor patru agenții de rating, respectiv Standard&Poor's, Moody's, Fitch și Japan Credit Rating.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…