Finala lui David Popovici, cel mai așteptat eveniment planetar. Șansele românului, analizate de americani

Finala lui David Popovici, cel mai așteptat eveniment planetar. Șansele românului, analizate de americani

David Popovici mai are doar o săptămână până când va intra prima dată în bazin la Jocurile Olimpice de la Paris. Duminica viitoare va lua parte la seriile și semifinalele cursei de 200 metri liber, pentru ca miercuri să-și încheie participarea în finala de la 100 metri liber.

David Popovici va debuta duminica viitoare la Olimpiadă

David Popovici e printre favoriți la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto EPA EFE

Americanii de la Swimming World Magazine au alcătuit un top al celor mai așteptate finale din capitala Franței, iar cea de la 100 m liber a fost pusă pe primul loc. Cum Jocurile Olimpice reprezintă cea mai urmărită competiție de pe glob, rezultă că bătălia pentru medalii în proba regină a înotului este cel mai așteptat eveniment sportiv planetar. Experții mizează pe o luptă epică între David Popovici și chinezul Pan Zhanle, scrie Eurosport.

Experții au subliniat că la edițiile precedente lupta pentru medalii în "proba regină" a înotului a fost una acerbă, dar se așteaptă ca finala din acest an să fie cea mai rapidă din istorie, asta pentru că David Popovici și chinezul Pan Zhanle, deținătorul recordului mondial (46,80 secunde - stabilit la Mondialele de la Doha din februarie) au arătat o formă deosebită în ultima perioadă.

David Popovici și Pan Zhanle, luptă epică

"Într-o finală olimpică la 100 m liber masculin, așteptați-vă la un final dramatic. Aceasta a fost realitatea de zeci de ani, cel mai recent, Caeleb Dressel învingându-l pe Kyle Chalmers cu doar șase sutimi pentru aur la Tokyo...

Cursa din acest an va fi la fel de echilibrată și probabil cea mai rapidă finală de până acum. La Tokyo, Dressel și Chalmers erau amândoi în căutarea recordului mondial. Au terminat la mică distanță, dar de atunci, David Popovici și Pan Zhanle au revoluționat această probă", au notat specialiștii sursei citate.

Experții cred că bătălia dintre cei doi de la Paris 2024 va duce la o nouă cădere a recordului mondial. Americanii au subliniat totuși că există și alți pretendenți la aur, cel mai periculos adversar pentru Popovici și Zhanle fiind Kyle Chalmers, campionul olimpic din 2016 și campionul mondial de anul trecut de la Fukuoka.

Ambii sportivi au 19 ani

"Popovici a doborât pentru prima dată recordul mondial la Campionatele Europene din 2022, înregistrând timpul de 46.86. Pan a intrat în categoria selectă a celor care au înotat sub 47 de secunde la sfârșitul anului trecut, iar apoi, la Campionatele Mondiale de la Doha din februarie, a înotat 46,80, în primul schimb al ștafetei de 4 x 100 m liber. Popovici s-a luptat puternic în anul de după recordul său mondial, pierzând complet podiumul la Mondialele din 2023, dar pare că se întoarce în formă. A înregistrat 46.88 la recentele Campionate Europene, cu două sutimi în spatele celui mai bun timp al său și la opt de recordul mondial al lui Pan.

Acești tineri de 19 ani sunt așteptați să se întâlnească în finala de la Paris, ambii înotând mai repede ca oricând. Ambii au viteză încă de la început și abilități de 200 de metri, care le permit să-și mențină ritmul până spre final. Ei ar putea face recordul mondial să cadă din nou.

Dar concurența lor pentru aur va fi serioasă, începând cu Chalmers. Australianul, acum în vârstă de 26 de ani, a câștigat anul trecut primul titlu mondial în bazin olimpic din cariera sa, cu un timp de 47.15. Problemele la spate l-au împiedicat să dea totul la probele preolimpice din Australia, dar are șanse foarte mari să ajungă pe podium pentru a 3-a ediție consecutivă", au adăugat cei de la Swimming World Magazine.

Programul curselor de 100 și 200 metri liber de la Jocurile Olimpice

Duminică, 28 iulie

ora 12:00 - 200 m liber masculin (serii)

ora 21:51 - 200 m liber masculin (semifinale)

Luni, 29 iulie

ora 21:40 - 200 m liber masculin (finala)

Marți, 30 iulie

ora 12:00 - 100 m liber masculin (serii)

ora 21:30 - 100 m liber masculin (semifinale)

Miercuri, 31 iulie

ora 23:22 - 100 m liber masculin (finala)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii