FILMUL VIZITEI procurorilor DNA la Târgu-Jiu, patria ,,cinstitului'' Ponta

FILMUL VIZITEI procurorilor DNA la Târgu-Jiu, patria ,,cinstitului'' Ponta

Dubele cu mascați au dat buzna ieri dimineață în biroul primarului Florin Cârciumaru și la locuința acestuia, dar și la Aparegio și la firma Presanitas a omului de afaceri Constantin Lungu, implicată în modernizarea canalizării din oraș. După ore de căutări și discuții, procurorii anticorupție nu au ridicat pe nimeni și nici nu au spus că ar fi vreo persoană pusă sub acuzare, afacerea cercetată de ei fiind însă una despre care premierul Victor Ponta a fost informat în urmă cu aproape doi ani, descinderile de ieri având loc la scurt timp după și mai scurta vizită pe care șeful Guvernului a făcut-o sâmbăta trecută la Târgu Jiu. 

De ieri dimineață se vorbește despre prezența mascaților la sediul Primăriei Târgu Jiu, în biroul edilului șef oamenii legii intrând în jurul orei 8.30. Au plecat după zece ore cu două cutii şi o plasă de documente. În același timp echipe de anchetatori au mers și la sediul Aparegio, dar și la Presanitas și la locuința familiei Cârciumaru din Cartierul Vădeni. Direcția Națională Anticorupție nu a comunicat prea multe informații despre cercetările pe care le face în acest caz, instituția dând publicității un comunicat de presă succint, în care menționa doar că „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2008 – 2015”. DNA a mai precizat și că „în cursul zilei de 19 mai 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 6 locații situate în județul Gorj, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”.

 Primul dosar: Canalizarea și amenințările

Prezența mascaților la firma lui Constantin Lungu nu avea altă explicație în afara faptului că Presanitas SRL a fost firma care a demarat lucrările de modernizare a canalizării orașului, lucrări care ar fi trebuit să fie gata în 2012. Omul de afaceri nu a putut fi prezent la sediul firmei sale din cauza unei boli care îl ține la pat, apropiați și colaboratori ai săi discutând însă cu reprezentații DNA și punându-le acestora la dispoziție documentele solicitate.

Lungu este cel care la sfârșitul lui 2013 i-a scris premierului Victor Ponta și l-a informat despre gravele nereguli existente la proiectul de modernizare a canalizării, proiect care costă 90 de milioane de euro în tot judeţul. Documentul trimis deputatului de Târgu Jiu era semnat și de Jan Traian Stănulescu, om de afaceri din Craiova, patron la SIMCO Service SRL, firmă cu care Presanitas s-a asociat pentru ca, împreună cu Energoconstrucția SA filiala București, care a fost condusă mai întâi de Ion Jan Patentașu și, mai apoi, de Tiberiu Mitarcă, să facă lucrările la Târgu Jiu. Proiectul de modernizare a canalizării a început cu Presanitas ca lider de asociaţie. În scrisoarea trimisă lui Ponta și ajunsă, probabil și la DNA, omul de afaceri a explicat și cum a ajuns să piardă lucrările de modernizare a canalizării, firma sa fiind acum cu obloanele aproape trase.

„În toată această perioadă Consultanța (n.r-Romari Consulting) exercita presiuni asupra noastră, împiedicându-ne sub diferite motive subiective să lucrăm. Această amenințare a fost făcută de dl. Boeru Gheorghe, directorul general al Romair, în biroul de la București al societății Energoconstrucția, în data de 26.12.2010, atunci când dl Boeru i-a impus dlui Lungu Constantin să cedeze calitatea de lider către SC Energoconstrucția SA Filiala București”, se precizează în documentul înaintat către premierul Victor Ponta. Lungu a renunţat la funcţia de lider al asocierii. În acest context, pe piață, în afacerea canalizării a intrat Energoconstrucția SA, care nu era parte în contractul semnat de Energoconstrucția SA Filiala București. Aceasta a încheiat un contract de proiectare și management al lucrării la peste un milion de lei, fără TVA, peste un sfert din valoare reprezentând „valoarea activității de manager”. Top Ram Project SRL a fost aleasă să execute proiectul, firma fiind vecină cu Romair, iar un director de aici, Mircea Dediu, a preluat șefia proiectului ce trebuia deja să se deruleze la Târgu Jiu. Energoconstrucția SA a luat 35 de miliarde de lei vechi din contul în care Aparegio a plătit o parte din lucrările efectuate de Presanitas și firma parteneră din Craiova. Lungu spune că, în total, ar fi executat în Târgu Jiu lucrări de canalizare de peste 150 de miliarde de lei vechi, bani pe care nu i-a recuperat.

 Al doilea dosar: Cabana de la Rânca

Ieri dimineață procurorii DNA se interesau de zor și de actele de vânzare cumpărare pentru o cabană pe care Constantin Lungu a deținut-o la Rânca și pe care a vândut-o fiicei lui Cârciumaru. Cumpărătorii au fost fiica și ginerele lui Florin Cârciumaru, edilul menționând că cineva ar fi făcut o reclamație pe această temă la DNA, iar procurorii au verificat pentru a elimina eventuale suspiciuni. Primarul spune că nu are nici un motiv de îngrijorare, mai ales că fiica sa și ginerele au achiziționat construcția la scurt timp după ce s-au căsătorit, banii provenind din darul de nuntă.

Cârciumaru a spus ulterior la un post tv că vila cu etaj de la Rânca a costat 70.000 de lei. „Este un dosar în cercetare, se cercetează, nu e nicio problemă. Nu ştiu cine a depus sesizarea. Practic, la mine în birou au luat filă cu filă, dosar cu dosar şi au verificat, acasă la fel, au luat toate documentele. În legătura cu vila de la Rânca, este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare între fiică şi ginere, nu are nicio legătură cu mine, totul s-a întâmplat după nunta lor, a fost dorinţa lor. Probabil că sesizarea aici vrea să facă trimitere, dar sunt acte care demonstrează că totul a fost corect, este un contract de vânzare-cumpărare, cu factură de la firma Presanitas dar nu are nicio legătură cu contractele acordate de Primărie. Probabil s-au gândit că e posibil să apară vreun comision, dar lucrurile nu stau aşa. Nu am motive de îngrijorare. Este doar o întâmplare faptul că locuinţa de vacanţă a fost cumpărată tocmai de la domnul Lungu (patronul firmei Presanitas - n.r.), o să vedeţi că cel care a vândut foarte târziu a realizat cui a vândut“, a declarat Cârciumaru. El a mai spus că nici el şi nici fiica şi ginerele nu au fost audiaţi.

„La canalizare, nu are nicio legătură cu Primăria şi cu sesizarea împotriva mea. Este un dosar mai vechi la Aparegio, s-au reclamat ei între ei constructorii şi de fapt sunt două dosare. Nici eu, nici fiica şi nici ginerele meu nu am fost audiaţi”, a declarat Florin Cârciumaru după plecarea procurorilor de la domiciliul său, acesta avându-l ca avocat pe fostul judecător Constantin Măruță, tatăl realizatorului tv Cătălin Măruță.

SURSA  Pandurul.ro






populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”