Filmul "Tărâmul Iluminaților/ The Land of the Enlightened" a primit Trofeul "Anonimul"
Filmul "Tărâmul Iluminaților/ The Land of the Enlightened", în regia lui Pieter-Jan De Pue, a primit Trofeul "Anonimul" la gala de închidere a festivalului, ce a avut loc la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, sâmbătă seară.
Trofeul, atribuit în urma votului publicului, i-a fost înmânat asistentului de regie Gregoire Verbeke de către directorul Festivalului "Anonimul", Miruna Berescu.
"Este (un premiu — n.r) foarte special. A fost nevoie de mult timp pentru a crea acest lungmetraj. Sunt fericit când împărtășim acest film cu oamenii pentru că, până la urmă, realizăm filme pentru oameni", a declarat Gregoire Verbeke la primirea premiului. "Cred că e important că genul acesta de festival există, pentru a ne oferi ocazia să arătăm filmele noastre independente. Încercăm să transmitem mesaje legate de ce înseamnă să fii om, ce înseamnă dreptul la o viață decentă", a adăugat asistentul de regie.
"Tărâmul Iluminaților/ The Land of the Enlightened" — o coproducție Belgia-Irlanda-Olanda—Germania-Afganistan — spune povestea unui grup de copii afgani din tribul Kuchi, care sapă după vechi mine sovietice și vând materialul explozibil altor copii. La îmbinarea dintre documentar și ficțiune, filmul este o explorare în imagini a unei țări chinuite de război.
Pieter-Jan De Pue a călătorit în Afganistan pentru perioade îndelungate de timp și a fotografiat țara și locuitorii săi pentru organizații precum Crucea Roșie și ONU. Imaginile realizate de el au apărut în publicații, dar și în muzee, în expoziții de fotografie.
"Tărâmul Iluminaților", debutul în lungmetraj al lui Pieter-Jan De Pue, a primit anul acesta la Sundance Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună imagine.
Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj străin a fost acordat filmului "Eden Hostel", în regia lui Gonzaga Manso. "Pentru mine, premiul publicului este cel mai grozav premiu pe care îl pot primi", a spus Gonzaga Manso pe scena din Sfântu Gheorghe.
Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc i-a revenit filmului "O noapte în Tokoriki", de Roxana Stroe. Premiul a fost înmânat de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin. Acesta din urmă a apreciat evenimentul din Sfântu Gheorghe. "Este un festival care a început să arate într-adevăr valoarea acestei culturi importante — filmul", a declarat el.
Scenarista filmului "O noapte în Tokoriki", Ana-Maria Gheorghe, a spus că publicul de la "Anonimul" merită, de asemenea, un premiu. "Este un scurtmetraj de școală iar acest premiu ne confirmă că suntem pe calea cea bună", a spus ea.
Premiul "Ovidiu Bose Paștina", oferit de Fundația "Anonimul", a revenit filmului "Hopptornet/Ten Meter Tower", în regia lui Axel Danielson & Maximilien van Aertryck (Suedia). Distincția a fost înmânată de Iacob Paștina iar premiul a fost acordat pentru "abordarea vizuală ieșită din șablon și pentru curajul narativ simplu".
La gală a fost subliniată și importanța existenței unui festival de film independent precum "Anonimul".
"Uniunea Cineaștilor va fi mereu alături de un festival de prestigiu, de un festival care propune ceva foarte interesant, și anume cinema-ul independent. Cinema-ul independent se face foarte greu, cu mulți prieteni și din ce în ce mai puțini sponsori", a declarat Laurențiu Damian, președintele UCIN, în cadrul evenimentului de sâmbătă seară.
Gala s-a încheiat cu un concert al trupei Partizan.
Festivalul "Anonimul" s-a desfășurat timp de o săptămână în Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Invitatul special al evenimentului de anul acesta a fost regizorul Park Chan-wook, care a primit, la deschiderea de luni, Trofeul "Anonimul" pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.
Ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Film Independent "Anonimul" — ce se încheie duminică — este organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Autorității Naționale pentru Turism.
AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)