Filmul detaliat al „crimei” cu premeditare. Deja pentru Dragnea &Co s-a strâns lațul. Sunt deconspirați.
Esential in Raportul Grupului de State impotriva Coruptie (GRECO), adica organismul anticoruptie al Consiliului Europei, mi se pare faptul ca GRECO a inteles pana in profunzime felul in care PSD-ALDE intentioneaza sa doboare justitia.
Raportul GRECO este fix ca descrierea unei crime cu premeditare, de la cumpararea cutitului din magazin, urmarirea victimei, analiza oportunitatilor de atac, pana la stergerea urmelor.
Esential mi se pare ca intentiile acestei puteri sunt intelese in toata Europa si demascate pana la detaliu de un organism pe care trebuie sa fii nebun sa-l arunci in derizoriu ca pe opozantii interni, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .
Raportul acesta este dovada ca Dragnea&Co nu mai pot prosti pe nimeni, indiferent cate tumbe fac pe la televiziunile inculpatilor si condamnatilor alti condamati si inculpati si jurnalistii lor de casa.
Expertii GRECO identifica cele 4 mari cutite care urmeaza sa fie introduse in zonele vitale ale legilor justitiei, pentru a provoca hemoragii letale sistemului judiciar.
1.Risc de exod din sistemul judiciar si de promovari arbitrare. Adica, explica GRECO, faptul ca magistratii se vor putea pensiona dupa numai 20 de ani vechime, indiferent de varsta, cu pensii cuprinse intre 75% si 120% din ultimul venit net.
Un sfert dintre magistrati vor deveni pensionabili. La ICCJ, tineti-va bine!, vor fi pensionabili 94 din 115 judecatori. Asta inseamna zeci de procese reluate de la zero, dificultati majore de compunere a completelor si imposibilitatea compunerii celor de 5 judecatori care inevitabil, fiind atat de putini, vor fi judecat si fondul cauzelor tocmai cu politicieni, termene din Craciun in Pasti cu risc de prescriere, asta in ipoteza ca se vor mai putea judeca termene si activitatea nu se va bloca cu totul.
Iar cei care vor lua locul judecatorilor pensionati la ICCJ, atrage atentia GRECO, trebuie sa aiba cel putin 18 ani vechime, deci vor fi promovati pentru doi ani, adica mai putin decat dureaza judecata anumitor cauze mai complexe.
Interesant si cum vor fi promovati, pentru ca, atrage atentia GRECO, regulile de promovare se relaxeaza nejustificat si "noul sistem va lasa mai mult loc pentru influente personale sau politice in deciziile de cariera, ceea ce va avea impact asupra neutralitatii si integritatii sitemului judicar".
In plus, cum perioada de formare a noilor magistrati creste de la 4 la 6 ani, vor exista cel putin 2 ani fara nicio intrare in sistem. Ceea ce va lasa complet descoperite si instantele inferioare de unde se va promova pe repede inainte.
Veti spune ca magistratii nu sunt obligati sa iasa la pensie. Nu. Desigur. Dar vor fi impinsi intr-acolo cu toate puterile prin actiuni de intimidare. Adica al doilea cutit descoperit de GRECO.
2.Sectia speciala pentru investigarea magistratilor. GRECO califica acesta sectie drept o "anomalie" si considera ca nu exista nicio informatie convingatoare care sa justifice aceasta initiativa. Efectele in schimb sunt clare: sectia va prelua toate cazurile cu magistrati si cei 15 procurori se vor sufoca urgent, vor aparea conflicte de competenta cu alte parchete, dar cel mai important, spune GRECO "exista temeri ca aceasta sectie ar putea sa fie folosita pentru a interveni in cazuri de mare sensibilitate in care accidental apare si un magistrat".
GRECO remarca si faptul ca numirea sefului acestei sectii va fi facuta de o comisie din care vor face parte trei judecatori, un singur procuror si un reprezentant al societatii civile, in conditiile in care niciodata judecatori nu sunt implicati in numirea procurorilor si invers. O palma la adresa CCR, a carei decizie de constitutionalitate a constituirii acestei sectii este amintita.
3.Risc de slabire a statutului procurorilor si a independentei lor. De ce? Pentru ca dupa cum remarca GRECO, din lege dispare referirea expresa la independenta procurorilor: "Efectul combinat al indepartarii garantiilor de independenta si stabilitate este un motiv de ingrijorare, deoarece un alt amendament extinde posibilitatile procurorilor ierarhic superiori de a invalida deciziile luate de procurorii ierarhic inferiori".
Raportul face trimitere si la faptul ca Presedintele va putea respinge o singura data propunerea ministrului Justitiei pentru sefia parchetelor. Dar si la faptul ca la numirea conducerii Inspectiei Judiciare, procurorii vor avea o participare cu mult mai redusa decat judecatorii. "In ansamblu, regreta din nou absenta unor evaluari adecvate ale implicatiilor diferitelor modificari propuse asupra pozitiei si independentei operationale efective a procurorilor".
4. Aspecte specifice cu privire la drepturile si obligatiile judecatorilor si procurorilor, inclusiv cu privire la incompatibilitati. Pe de-o parte, GRECO este ingrijorata de interdictia magistratilor de a defaima alte puteri ale statului, pentru ca prevederea este neclara desi atrage raspunderea disciplinara, dar si de redefinirea foarte neclara a raspunderii magistratilor. Pe de alta parte, magistratii se vor putea suspenda voluntar, timp in care pot functiona ca avocati sau consultanti, dar si ca ministri.
Deci poza de ansamblu pe care GRECO a inteles-o si a expus-o e foarte clara: va impingem la pensie sub presiunea sectiei speciale, a raspunderii si a interdictiilor vagi, blocam sistemul pentru ca dosarele noastre sa se piarda si apoi il repopulam doar cu oameni de incredere care sa zburde aproape fara incompatibilitati.
Dupa cum GRECO a inteles si mascarada procedurii de revocare a procurorului sef DNA, subliniind ca in procedura de numire si revocare a procurorilor sefi, CSM trebuie sa aiba rolul central. Asta in conditiile in care inculpatii si condamnatii cer ca avizul negativ al CSM sa fie ignorat practic de presedinte.
Nu sunt lucruri neaparat noi. Cele mai multe au fost repetat acuzate de magistratii onesti, de ziaristii neafiliati inculpatilor, de opozitia din comisia Iordache. Dar de aceasta data, ele vin de la un organism european.
Cum raportul este argumentat pana in cele mai mici detalii, niciun om cu mintea intreaga nu va putea spune ca autorii lui sunt neinformati. Si el raspunde cu claritatea la intrebarea: care e articolul care distruge justitia? Iata snopul de articole, iata planul "infractional"!
Recomandarile GRECO sunt clare si de bun simt: oprirea tuturor modificarilor care trebuie sa se bazeze pe studii de impact si sa fie justificate astfel incat sa existe garantia ca sunt necesare si ca nu afecteaza independenta justitiei.
Deja pentru Dragnea &Co s-a strans latul. Sunt deconspirati. Si au ramas singuri dupa ce pana si Polonia, tara cu o situatie economica incomparabil mai buna deci mai solida in picioare, a decis sa se conformeze rigorilor europene in privinta justitiei.
PSD-ALDE au inceput o nerespectare a Raportului GRECO, care se incheie cu solicitarea ca "autoritatile din Romania sa autorizeze, cat mai curand posibil, publicarea acestui raport, sa il traduca in limba nationala si sa puna traducerea la dispozitia publicului".
Autorizarea publicarii a fost mult intarziata, traducerea a fost facuta de GRECO, iar Dragnea &Co par ca ar vrea sa ignore raportul.
Putinele replici politice la PSD-ALDE au oscilat intre ironiile grosiere ale lui Nicolicea si delirul Stelutei Cataniciu. Un punctaj comun exista totusi: incalcarea independentei justitiei este neconstitutionala si daca era ceva neconstitutional in legile justitiei le bloca CCR. Da, adevarul este ca Raportul demasca si CCR, complicitatea Curtii capturate cu infractorii.
Dar daca Dragnea &Co isi imagineaza ca va trece caravana in latratul cainilor se inseala. Dupa acest raport de o duritate fara precedent, Europa nu isi permite sa arate slabiciune si faptul ca evaluarile ei sunt apa de ploaie. Asa ca vor urma sanctiuni, nu ma indoiesc. Cel mai probabil incepand cu impartirea bugetului UE, dar nu numai. Sanctiuni care vor face Romania si mai saraca, si mai vulnerabila si mai izolata de lumea civilizata.
Cand Pablo Escobar a vrut sa scape de probe si judecata, nu a impuscat martorii, ca mafia italiana. El a luat cu asalt Palatul de justitie, a dat foc probelor si a impuscat judecatorii. Simbolic, la asta asistam acum. Si daca nu ne trezim, tot noi vom plati pretul pentru ruinele fumegande, mai scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .
Raportul GRECO în limba română: