FILMUL capturării bolnavului de Ebola fugit din spital la Monrovia
O înregistrare video cu un pacient testat pozitiv la virusul Ebola, care iniţial colindă nestingherit printr-o piaţă din Monrovia, demonstrează haosul şi lipsa de mijloace ce grevează lupta autorităţilor din Africa de Vest cu epidemia de febră hemoragică.
Bărbatul în şort şi tricou roşu închis poartă o bandă la încheietura mâinii. Este semnul distinctiv al bolnavilor de Ebola. Pare, totuşi, că boala încă nu l-a afectat prea sever, pentru că se mişcă destul de sprinten prin piaţa din capitala Liberiei.
Oamenii, de cum văd banda de la mâna bărbatului, se ţin la o distanţă pe care o consideră sigură. Totuşi, o mulţime panicată şi furioasă în acelaşi timp se strânge după o vreme în spatele fugarului, bineînţeles, păstrând distanţa.
Între timp, apar şi sanitarii în costum de protecţie, ovaţionaţi de mulţime. Ei parlamentează cu pacientul fugit din spital. Acesta a plecat de foame. Şi unde putea găsi mai uşor decât la piaţă ceva de mâncare?
Situaţia dezastruoasă din spitale este confirmată de localnici: “Nu au apă şi nici mâncare. Mor de foame“, spune o femeie în vreme ce un alt localnic se plânge de faptul că autorităţile n-au ţinut cont de părerea oamenilor când au decis să trateze aici bolnavii de Ebola.
Presa internaţională relatează că spitalul Elwa, de unde a fugit pacientul din film, era, luna trecută, atât de aglomerat cu cazuri de Ebola încât a trebuit să respingă pacienţi.
Într-un final, sanitarii reuşesc să-l imobilizeze pe pacient şi să-l bage cu forţa într-o camionetă (următorul video sau un link alternativ aici).
Peste 3000 de oameni au fost infectaţi cu Ebola în acest val epidemic, considerat cel mai grav de când a fost descoperită maladia, în 1976.
Mai mult de jumătate dintre cei infectaţi au murit.
Însă decesele cauzate de boală sunt doar un aspect al dezastrului la nivel economic şi social care însoţeşte epidemia.
Restricţiile impuse de autorităţi în Guineea, Liberia şi Sierra Leone pentru a limita propagarea infecţiei au dus la panică şi la dispariţia alimentelor de bază.
Sky News notează că, deşi ONU a început o operaţiune de urgenţă pentru livrarea a 65 de mii de tone de alimente în cele mai afectate regiuni, mulţi oameni din zonele puse în carantină sunt, efectiv, muritori de foame.
Ca şi cum situaţia nu este suficient de gravă, se prefigurează un deficit de forţă de muncă în toate cele trei state sever afectate de epidemie cu doar câteva săptămâni înaintea sezonului principal de recoltat la porumb şi orez.
Este de aşteptat ca şi recolta de cauciuc natural, ulei de palmier şi cacao să aibă de suferit, accentuând sărăcia.
Vincent Martin, un oficial FAO (Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU) a subliniat că înaintea epidemiei existau zone în care oamenii îşi dădeau 80% din venit pe alimente iar după răspândirea bolii hrana, pur şi simplu, nu mai le este accesibilă din cauza penuriei şi creşterii preţurilor.