Filmul atentatului cu bombă de acum trei ani și jumătate de la Arad, în care a murit afaceristul Ioan Crișan. Ce s-a spus inițial despre asasinat

Filmul atentatului cu bombă de acum trei ani și jumătate de la Arad, în care a murit afaceristul Ioan Crișan. Ce s-a spus inițial despre asasinat

La trei ani și jumătate de la atentatul care a îngrozit Aradul, anchetatorii sunt pe cale să elucideze misterul asasinatului produs la comandă, după noi date care au apărut în dosar.

Afaceristul Ioan Crișan a murit în urma atentatului cu bombă FOTO: arhivă

Afaceristul Ioan Crișan a murit în urma atentatului cu bombă FOTO: arhivă

Pe 29 mai 2021, localnicii din Arad au trăit un mare șoc, după ce omul de afaceri local Ioan Crișan, fost socru al unui deputat PNL, a fost victima unui asasinat la comandă.

Maşina condusă de Ioan Crişan , în vârstă de 66 de ani, pleca din parcarea unui supermarket în momentul în care a explodat. Ioan Crişan tocmai își servise cafeaua într-un local din cartierul arădean Aurel Vlaicu, iar mașina sa era parcată în zona unui magazin Profi.

S-a urcat în autoturism, a dat cu spatele pentru a ieși în strada principală, iar în secundele următoare autoturismul a explodat și a luat foc. Atât de puternică a fost explozia, încât suflul ei a produs pagube unui bloc din apropiere.

„În jurul orei 7, am fost sesizaţi prin apel 112, despre faptul că în parcarea unui supermarket din municipiul Arad s-a produs o explozie la un autoturism. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii şi un echipaj al pompierilor care au constatat că este vorba despre un autoturism incendiat iar în interior se afla un bărbat decedat. În continuare se efectuează cercetări cu privire la stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, a transmis vremea respectivă IPJ Arad, într-o primă comunicare oficiale referitoare la incidentul de la Arad.

Trupul carbonizat al lui Ioan Crişan este găsit în partea din spate a maşinii Mercedes la volanul căruia se afla omul de afaceri.

Bucureştiul realizează gravitatea situaţiei

„În momentul sosirii echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta cu violenţă şi generalizat. Incendiul a fost stins în aproximativ 20 de minute. După stingerea incendiului a fost găsită în interiorul maşinii o victimă. Victima, decedată, nu a putut fi identificată din cauza deteriorării cadavrului în urma incendiului”, a anunţat ISU Arad.

La scurt timp după explozie, Inspectoratul General al Poliţiei Române realizează gravitatea situaţiei şi trimite la Arad o echipă de specialişti pentru investigarea cazului. „Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus deplasarea, de urgenţă, la faţa locului, a unor specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, pentru a sprijini ancheta.

Echipa de specialişti este coordonată de adjunctul directorului Direcţiei de Investigaţii Criminale, comisar-şef de poliţie Cristian Gheorghe”, a anunţat IGPR , în dimineaţa exploziei.

Primele indicii ale crimei

După explozie, SRI a anunţat că participă la anchetă, iar ipoteza unui atentat terorist a fost exclusă.

„SRI participă la ancheta desfăşurată de Poliţia Română şi, împreună cu specialiştii de la Institutul Naţional de Criminalistică se realizează expertiza pirotehnică. Au fost prelevate probe care urmează a fi analizate în laborator pentru a se stabili ce tip de substanţe au fost folosite şi au facilitat aprinderea. Primele cercetări demarate de SRI exclud ipoteza unui atentat terorist”, a menționat și SRI.

Ulterior, în cursul cercetărilor, au fost găsite în maşina lui Crişan urme de explozibil, fiind confirmată ipoteza unui asasinat. Dosarul a fost preluat de Parchetul General, care face cercetări pentru omor calificat.

Primele concluzii ale anchetei arată, însă, că bomba improvizată care l-a omorât pe Ioan Crişan a fost amplasată în interiorul maşinii „cel mai probabil sub scaunul şoferului”. Ancheta nu a putut stabili încă modalitatea în care a fost acţionată bomba, fiind luate în calcul două ipoteze. Una dintre variante este că explozia a fost provocată de la distanţă cu ajutorul unei staţii radio, iar cea de-a doua ipoteză este că pentru declanşarea bombei a fost folosit un telefon.

Principala ipoteză de atunci: o reglare de conturi

Inițial, după ce au exclus varianta unei explozii accidentale şi au stabilit că e vorba de un asasinat, anchetatorii încearcă să afle mobilul crimei. Ei au vorbit de o reglare de conturi iar Ioan Crişan ar fi fost vânat pentru datorii pe care le avea către parteneri de afaceri.

Arădeanul ar fi avut relaţii de afaceri inclusiv cu un austriac de origine rusă.

Ancgeta a bătut pasul pe loc mult timp. În urmă cu mai bine de aun an, procurorul general al României spunea că au fost audiate peste 400 de persoane în acest caz.

Anchetatorii români colaborează cu alte state și au cerut ajutorul inclusiv Ucrainei, Republicii Moldova sau Serbiei, deoarece sunt informații că cetățeni străini din cercul suspecților ar fi reușit să plece către aceste state la scurt timp după atac. Până acum au dat declarații 400 de persoane (prieteni, cunoscuți, parteneri de afaceri sau persoane cu care acesta avusese conflicte în trecut). Au fost sute de ore de înregistrări, dar momentan nu s-a ajuns la audierea unor persoane din cercul de suspecți”, declara în 2023Alex Florin Florența, procurorul general al României.

Astăzi, la aproape trei ani și jumătate de la evenimente, polițiștii spun că cea care a comandat atentatul ar fi chiar fiica omului de afaceri Laura Crișan, pe care o aveau în cercul de suspecți și care a fost dusă la audieri în legătură cu cazul. Femeia a fost căsătorită cu deputatul PNL de Arad Sergiu Bîlcea, care deținea două firme de transport. După un divorț cu cântec, cei doi au ajuns în instanță din cauza averii. De profesie avocat, Laura Crișan ar fi avut probleme financiare serioase.

Cine a fost Ioan Crişan

Ioan Crişan a lucrat 25 de ani ca electronist la Aeroportul Arad, iar apoi s-a ocupat de transporturi şi a ajuns să-şi transforme pasiunea pentru pescuit într-o afacere. Practic, Crişan a înfiinţat prima crescătorie de somn african din România, în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu. Ioan Crişan mai spune atunci că a făcut investiţii şi a modernizat şi automatizat ferma.

Crişan a început afacerea în 2007, cu un împrumut de la bancă şi prieteni, de 260 de mii de euro. Cu aceşti bani a cumpărat 50 de hectare de teren, utilaje şi peşte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

3 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

4 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”

5 „Numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațion…