Filiera Udrea-Ioana Băsescu-Andronic-Silberstein. Bani negri și amănunte INCENDIARE
Bani negri, proveniţi din mită, evaziune fiscală şi delapidare ar fi finanţat o parte din campania electorală din 2009 a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, acuză procurorii anticorupţie. Detaliile apar în cea mai recentă anchetă finalizată de DNA, în care au fost trimişi în judecată Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic. Adevărul prezintă niște date foarte interesante...
Pe 6 decembrie 2009, Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte cu emoţii, în faţa lui Mircea Geoană. Scorul: 5.275.808 voturi (50,33%) pentru Băsescu, 5.205.760 de alegători (49,66%) pentru Geoană. De victoria lui Traian Băsescu avea să se bucure şi consultantul său israelian, Tal Silberstein- cel care îi sfătuise de-a lungul timpului pe Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu.
Israelianul încheiase un contract de consultanţă, în 2009, cu Partidul Democrat Liberal (PDL)- care-l susţinea pe Traian Băsescu, în care era stipulată şi plata unui comision de succes: 125.000 de dolari. Silberstein a folosit în această afacere societatea Greenberg Quilan Rosner Researcher Inc. din SUA, potrivit unor surse judiciare.
PDL a achitat către Silberstein contravaloarea serviciilor prestate, dar nu şi comisionul de succes. Acesta a fost achitat câteva luni mai târziu, pe 26 martie 2010, de firma DA Comunication&Media SRL, controlată de Dan Andronic, consultant politic şi patronul ziarului „Evenimentul Zilei”. Atunci, societatea lui Andronic a transferat suma de 125.000 de dolari către Greenberg Quilan Rosner Researcher Inc.
DNA: Bani negri băgaţi în campania electorală
Plata acestui comision de succes ar fi una din finanţările nelegale ale campaniei electorale ale lui Traian Băsescu din 2009, potrivit DNA. Alţi bani negri s-ar fi dus în achiziţia de publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă. Potrivit DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela”, arăta DNA, într-un comunicat de presă. Detaliile apar în dosarul în care Elena Udrea, Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al CJ Tulcea Victor Tarhon, Dan Andronic şi un fost director general al unei societăţi au fost trimişi în judecată în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
Evaziunea fiscală
De exemplu, în cazul celor 125.000 de dolari încasaţi de Tal Silberstein, procurorii spun că aceşti bani provin dintr-o evaziune fiscală, care a fost făcută de societatea No Limit Management SRL, controlată de Giovanni – Mario Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu. Concret, surse judiciare au explicat că No Limit Management SRL nu a înregistrat la Fisc mai multe tranzacţii comerciale făcute cu RCS&RDS, după ce a încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect închirierea de echipamente şi aparatură audio-video.
Era vorba de trei facturi în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Giovanni – Mario Francesco s-ar fi sustras astfel de la plata impozitelor corespunzătoare acestor venituri, iar bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 de lei. El este cercetat la DNA pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, într-o cauză separată.
Ce a făcut Francesco cu banii
Surse judiciare eu explicat că din in sumele încasate de la RCS&RDS, No Limit Management SRL a efectuat mai multe plăţi, în valoare totală de 1,1 milioane de lei, către firme implicate în campania electorală. Francesco ar fi declarat la DNA că plăţile s-au făcut la solicitarea Ioanei Băsescu, iar aranjamentele cu societăţile care primeau banii ar fi fost făcute de Elena Udrea. Ioana Băsescu i-ar fi comunicat lui Giovanni – Mario Francesco datele societăţilor către care urmau să fie efectuate plăţile.
De exemplu, 424.830 de lei a plătit No Limit Management SRL, la data de 20 noiembrie 2009, către societatea care a realizat pagina de internet www.basescu.ro, în baza unei înţelegeri negociate de Elena Udrea. No Limit Management SRL a plătit suma de 101.904 de lei, la 11 decembrie 2009, către societatea care a asigurat echipamentele tehnice necesare pentru echiparea unei scene amplasate în apropierea sediului de campanie în vederea organizării de concerte în susţinerea lu Traian Băsescu. ŞI acest contract ar fi fost negociat cu firma tot de Elena Udrea, susţin sursele citate.
În plină campanile electorală, pe 16 noiembrie 2009, No Limit Management SRL i-a plătit firmei DA Comunication&Media SRL, controlată de Dan Andronic, suma de 411.264 de lei. Pe 11 decembrie 2009, a urmat o altă plată: 257.040 de lei, realizată prin interpunerea unei alte firme administrate de Francesco, Music Events. Surse judiciare au explicat că procurorii DNA susţin că aceşti bani reprezinta contravaloarea serviciilor de consultanţă electorală prestate de Tal Silberstein şi Dan Andronic pentru Traian Băsescu. Din aceşti bani, Andronic ar fi achitat comisionul de succes pentru Silberstein, cei 125.000 de dolari.
Interceptările ambientale Ioana - Francesco
Giovanni – Mario Francesco a recunoscut la DNA rolul său jucat în această afacere, potrivit unor surse judiciare. De asemenea, mai muţi angajaţi şi afacerişti implicaţi în campania electorală a lui Traian Băsescu au confimat această teorie. În plus, mai arată sursele citate, mai multe interceptări ambientale, din convobirile ambientale dintre Ioana Băsescu şi Giovanni – Mario Francesco, rezultă că fata fostului preşedinte al României ar fi ştiut de toate aceste plăţi. Alte probe cheie ar fi mai multe e-mailuri, care au fost trimise între cei implicaţi.
De altfel, după începerea anchetei în acest caz, după ce cei acuzaţi au avut acces la probe, Traian Băsescu declara la televizor despre interceptări. „Au bănuit că este ceva cu fostul prieten al ei. S-a emis un tip de mandat de supraveghere incredibil. Nici Al Capone n-ar fi avut un asemenea mandat. Să fie filată, să aibă tehnică de înregistrare în mediul ambiental şi la muncă, să fie interceptată prin telefon, mail, etc, inclusiv când telefonul este oprit. Avea microfon oriunde umbla. Plus faptul că a avut trimis, de 4 ori, un provocator care, este clar din interceptări, insista ca fiica mea să rostească o afirmaţie. Nu a obţinut-o. Eu cred că acesta a fost un exces formidabil. Asemenea practici sunt inadmisibile într-o democraţie. Manevrele de a scoate din joc un fost preşedinte au mers prea departe”, spunea Băsescu.
În plus, un raport dintr-un întocmit de Direcţia Generală de Antifraudă Fiscală a rezultat că în acea perioadă cabinetul notarial al Ioanei Băsescu ar fi înregistrat în evidenţele contabile mai multe facturi pentru servicii fictive emise de No Limit Management SRL, împrejurare care ar confirma implicarea acesteia în activitatea acestei societăţi.
Mărturia mincinoasă a lui Dan Andronic
„Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, acesta este jurământul, potrivit Codului de procedură penală, pe care un martor trebuie să-l depună atunci când dă o declaraţie în faţa procurorilor. În timpul depunerii jurământului, martorul ţine mâna pe cruce sau pe Biblie. Acesta este jurământul pe care Dan Andronic l-a depus când a fost audiat ca martor la DNA. Procurorii DNA voiau să afle detalii despre banii pe care DA Comunication&Media SRL i-a încasat de la No Limit Management SRL.
Surse judiciare au explicat că Andronic a susţinut în faţa procurorilpr că nu există nicio legătură între sumele încasate de la firmele lui Francesco şi serviciile de consultanţă prestate lui Traian Băsescu, şi că nu ştie cum au fost folosite aceste sume de către DA Comunication&Media SRL.
Andronic a spus că banii i-ar fi fost daţi de Francesco în baza unui contract de consultanţă în domeniul mass – media, în legătură cu deschiderea unui post de televiziune în Ungaria, însă serviciile nu au putut fi prestate din vina fostului iubit al Ioanei Băsescu, care a achitat totuşi integral preţul prevăzut în contracte. Suma nu ar fi fost restituită deoarece Andronic nu l-ar mai fi putut contacta pe Francesco, în ciuda solicitărilor transmise Ioanei Băsescu şi Elenei Udrea.
„La data de 22 septembrie 2016, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, inculpatul Andonic Dan Cătălin a făcut mai multe afirmaţii nereale cu privire la împrejurările esenţiale ale cauzei, prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana”, arată DNA, în comunicatul de presă.
Înfundat de iubitul Ioanei Băsescu
Surse judiciare au explicat că declaraţia lui Francesco este în contradicţie cu cea a lui Andronic. Acesta ar fi declarat la DNA că cele două contracte semnate cu DA Comunication&Media SRL au fost făcute la cererea Ionei Băsescu, că nu a avut niciodată discuţii cu Andronic referitoare la extinderea în Ungaria a posturilor de televiziune pe care le opera, iar acesta nu i-a prestat niciun serviciu. Declaraţia lui Francesco a fost coroborată cu alte probe, interceptări şi declaraţii de martori. Dan Andronic a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
„Din probele administrate rezultă însă că cele două contracte au un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea lui Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana pentru plata serviciilor de consultanţă politică prestate candidatului de către Andronic Dan Cătălin şi de o societate străină, iar după declanşarea cercetărilor Andronic Dan Cătălin a transmis copia unui contract către Băsescu Ioana, prin intermediul lui Udrea Elena Gabriela, pentru a fi folosit în faţa autorităţilor”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.
Colegi de dosar
Dan Adndronic şi Tal Silbestein sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării „Fermei Băneasa”, alături de „prinţul” Paul Lambrino, milionarul Remus Truică sau miliardarul Benyamin Steinmetz. Andronic este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, iat Siberstein de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, în formă continuată şi complicitate la spălarea banilor, în formă continuată. Cazul este pe rolul Curţii de Apel Braşov din 18 mai 2016.
Cearta din PDL: 2 sedii de campanie
Surse judiciare au explicat că cei care au lucrat în stafurile de campanile electorale ale PDL şi Traian Băsescu au povestit la DNA că de coordonarea campaniei electorale a candidatului a fost realizată de către o echipă de campanie care activa la un sediu situat pe strada Lipscani din Bucureşti şi din care făceau parte mai mulţi apropiaţi ai acestuia. Printre aceştia inclusiv Elena Udrea, care îndeplinea funcţia de secretar executiv al Partidului Democrat Liberal şi făcea parte din Biroul Permanent Naţional, organismul permanent de conducere a activităţii partidului.
Partidul Democrat Liberal a constituit, la rândul său, o echipă de campanie care activa la sediul partidului din Aleea Modrogan. În condiţiile în care existau tensiuni între persoanele care asigurau conducerea partidului şi persoanele apropiate lui Băsescu, comunicarea dintre cele două echipe de campanie şi coordonarea activităţilor desfăşurate au fost limitate.
Din declaraţiile martorilor a rezultat că Udrea era cea care coordona activitatea echipei de campanie care activa în sediul din strada Lipscani, purtând negocierile şi asigurând finanţarea pentru contractele încheiate cu prestatorii de servicii de către reprezentanţii acestei echipe.
Acuzaţiile procurorilor DNA
Elena Udrea este acuzată în acest caz de două fapte de instigare la luare de mită şi 5 fapte de spălare a banilor. Infracţiunile de instigare la luare de mită au legătură cu alţi doi complici din dosar, acuzaţi de luare de mită: fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia şi preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon.
Potrivit DNA, Nastasia şi Tarhon ar fi cerut mită de la afacerişti, prin achitarea unor contracte de publicitate sau consultanţă pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Gheorghe Nastasia este implicat şi în dosarul „Gala Bute”, unde a recunoscut acuzaţiile. În acest caz, Curtea Supremă a dat o primă sentinţă: Elena Udrea a fost condmnată la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa definitivă urmează să o dea Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă.
Excursiile în Cuba
Ioana Băsescu este acuzată de instigare la delapidare şi două infracţiuni de instigare la spălarea banilor. În cazul instigării la delapidare, aceasta are legătură cu un alt complice din dosar, Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, societăţi comerciale cu capital majoritar de stat. Ioan Silviu Wagner este judecat că şi-ar fi delapidat firma după ce ar fi făcut ai multe plăţi la solicitarea Ioanei Băsescu. Banii au ajuns în societatea No Limit Management SRL, controlată de Giovanni – Mario Francesco.
O parte din bani ar fi fot cheltuiţi pentru campania electorală, iar o altă parte pentru finanţarea unei excursii în Cuba, în care au fost Ioana Băsescu şi Giovanni – Mario Francesco. Surse judiciare au explicat că folosirea banilor pentru organizarea excursiei, rezultă din extrasele bancare obţinute în baza autorizaţiei emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi şi din înscrisurile comunicate de agenţia de turism care a organizat deplasarea. Ioan Silviu Wagner a recunsocut totul la DNA. Sursele citate au declarat că Elena Udrea, Ioan Băsescu şi Dan Andronic nu au dat declaraţii la DNA în acest dosar.