Fiicele lui Vladimir Putin și alte beizadele ale elitei de la Kremlin, vedetele „Davosului rusesc“

Fiicele lui Vladimir Putin și alte beizadele ale elitei de la Kremlin, vedetele „Davosului rusesc“

Fiicele președintelui rus Vladimir Putin, Katerina Tihonova și Maria Voronțova, vor lua cuvântul în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), în această săptămână, potrivit programului evenimentului anual, consultat de Moscow Times.

Katerina Tikhonova  Ekaterina Tihonova Foto Profimedia

Tihonova, director tehnic, se numără printre vorbitorii unei mese rotunde pe tema „rolul industriei de apărare în asigurarea suveranității tehnologice”, care va avea loc joi. Washingtonul a sancționat-o pentru o activitate care „sprijină industria de apărare rusă” la scurt timp după invazia din 2022 a Ucrainei.

Cercetătoarea în genetică Voronțova se numără printre vorbitorii unui panel despre „inovații și biofabricare” programat pentru vineri, potrivit programului SPIEF. Voronțova se află sub incidența acelorași sancțiuni americane ca și Tihonova.

Putin nu a recunoscut niciodată în mod public că Voronțova, 39 de ani, și Tihonova, 37 de ani, sunt fiicele sale, iar Kremlinul a păstrat informațiile despre ele ca pe un secret bine păzit. Anul acesta va fi pentru prima dată când ambele fiice vor fi prezentate ca vorbitori la evenimentul de la Sankt Petersburg, potrivit reporterului politic independent Farida Rustamova.

Descris cândva drept „Davosul rusesc” care a atras oaspeți și investitori de mare profil din întreaga lume, SPIEF a fost boicotat de țările occidentale de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

Bloomberg a informat că lista de vorbitori ai SPIEF din acest an include alți copii ai elitei Kremlinului, inclusiv fiica fostului ministru al Apărării și actualul secretar al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu. La eveniment vor vorbi și Aleksandr, fiul șefului de cabinet al Kremlinului, Anton Vaino, precum și fiul unui alt aliat apropiat al lui Putin, Boris Rotenberg.

Analiștii politici au remarcat ascensiunea treptată a copiilor elitei de la Kremlin în locuri de putere și influență, rudenia jucând un factor „esențial” în timp ce Putin încearcă să reînnoiască și să întinerească clasa conducătoare.

Talibani, BRICS și valorile familiei: izolarea Rusiei este prezentată la Forumul Economic

Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), principalul eveniment de afaceri și investiții din Rusia, a început miercuri în al doilea oraș ca mărime al țării, cu accent pe locul Rusiei într-o lume „multipolară”, parteneriate cu Sudul Global și, din ce în ce mai mult , pe afaceri interne.

Odată supranumit „Davosul rusesc”, SPIEF a atras de multă vreme oameni de afaceri, investitori și oficiali occidentali de top în orașul natal al președintelui Vladimir Putin, servind drept loc pentru tranzacții internaționale majore, cum ar fi gazoductul Nord Stream .

Dar, de la invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, a reflectat pivotul Moscovei către Asia și Africa, pe fondul izolării sale diplomatice și economice de aliații occidentali ai Kievului.

În ciuda statutului global diminuat al SPIEF, acesta rămâne o platformă importantă pentru afaceri astăzi – doar în principal la nivel intern, spun experții.

În timp ce oaspeții din 136 de țări sunt așteptați să participe la SPIEF în acest an, potrivit consilierului lui Putin, Iuri Ușakov, participanții proeminenți din Occident suntt absenți. Oaspeții cu cel mai înalt rang sunt președinții din Bolivia și Zimbabwee și ministrul de externe ungar.

De asemenea, urmează să participe o delegație a talibanilor, în ciuda faptului că organizația este interzisă oficial în Rusia. Luna trecută, oficialii ruși au luat măsuri pentru eliminarea mișcării militante islamiste care controlează Afganistanul de pe lista sa de grupuri „extremiste” interzise.

„Atât nivelul, cât și reprezentarea participanților internaționali la Forumul de la Sankt Petersburg au scăzut semnificativ de la război, făcând dificilă orice comparație cu anii precedenți”, a declarat economistul Ruben Enikolopov, profesor la Noua Școală Economică din Moscova și la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona.

„Cu toate acestea, rămâne o platformă importantă în care se adună cele mai influente personalități din toată Rusia, deoarece nu există un forum alternativ în interiorul Rusiei”, a declarat Enikolopov pentru The Moscow Times.

Kremlinul a căutat întotdeauna să atragă nume mari străine care să apară pe lista invitaților SPIEF și să sublinieze importanța evenimentului.

Foștii cancelari germani Angela Merkel și Gerhard Schroder, defunctul prim-ministru japonez Shinzo Abe, președintele francez Emmanuel Macron și secretarul general al ONU Antonio Guterres au participat cu toții la SPIEF în anii dinaintea invaziei Ucrainei.

În ciuda lipsei șefilor de stat occidentali în acest an, un eveniment - intitulat „Imperiul răului: A reușit Occidentul să demonizeze Rusia?” - va include mai mulți participanți europeni și americani.

Printre aceștia se numără fostul ministru de externe austriac Karin Kneissl, care acum conduce un centru de cercetare la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, după ce s-a mutat în oraș în 2023, și Tara Reade, o fostă consilieră a lui Joe Biden, pe când acesta era senatr, care s-a mutat și ea în Rusia anul trecut după ce l-a acuzat pe Biden de agresiune sexuală.

Jackson Hinkle, un comentator politic conservator din SUA care și-a exprimat anterior sprijinul pentru Putin, este de asemenea așteătat.

Putin își va rosti discursul principal anual în timpul sesiunii plenare a forumului, alături de președinții Boliviei și Zimbabwe, vineri, a precizat Kremlinul.

Cu toate acestea, în ciuda prezenței unor invitați și jurnaliști străini, chiar și experții pro-guvernamentali recunosc că forumul și-a pierdut statutul internațional.

Potrivit analistului politic pro-Kremlin Serghei Markov, SPIEF „s-a transformat într-un eveniment rusesc intern” și este popular în special în rândul „întregii elite politice și economice a Rusiei din Sankt Petersburg”, „aproape toată conducerea [politică]” călătorind în orașul natal al lui Putin.

„Este o combinație între un brainstorming al elitei rusești și un festival de vară al elitei din Sankt Petersburg în timpul nopților de vară”, a declarat Markov pe canalul său Telegram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii