Fiica magnatului miliardar și fostului lider Thaksin a devenit cel mai tânăr premier din Thailanda

Fiica magnatului miliardar și fostului lider Thaksin a devenit cel mai tânăr premier din Thailanda

Surpriză de proporţii în guvernul thailandez, unde Parlamentul a ales-o prim-ministru chiar pe fiica un fost premier, demis în urma unei lovituri de stat în 2006.

Paetongtarn Shinawatra este cel mai tânăr premier al Thailandei. Foto Facebook

Paetongtarn Shinawatra este cel mai tânăr premier al Thailandei. Foto Facebook

Parlamentul Thailandei a ales-o pe Paetongtarn Shinawatra, fiica magnatului miliardar și fostului lider Srettha Thaksin, ca prim-ministru. La 37 de ani, ea va fi cel mai tânăr prim-ministru al țării și a doua femeie în această funcție, după mătușa sa Yingluck, potrivit BBC.

Alegerea sa are loc la doar două zile după ce fostul premier Srettha Thavisin a fost demis de o curte constituțională. Acesta, un magnat imobiliar, a condus țara timp de mai puțin de un an și este al patrulea prim-ministru thailandez din ultimii 16 ani care este demis prin hotărâri ale Curții Constituționale. S-a constatat că a încălcat Constituția prin numirea unui ministru care a făcut închisoare, un verdict pe care mulți îl consideră politic.

Paetongtarn Shinawatra este cea mai mică dintre cei trei copii ai lui Thaksin Shinawatra, un om politic cu putere de decizie, care, deşi a fost înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat în 2006, rămâne extrem de influent, relatează The Guardian .

Ea este, de asemenea, este al patrulea membru al familiei Shinawatra care devine prim-ministru. Cumnatul lui Thaksin, Somchai Wongsawat, a fost prim-ministru pentru scurt timp în 2008, în timp ce sora acestuia, Yingluck Shinawatra, a fost prim-ministru din 2011 până în 2014. Atât Somchai, cât și Yingluck au fost forțați să părăsească funcția prin hotărâri judecătorești.

Paetongtarn Shinawatra a obținut 247 din cele 493 de voturi exprimate şi va prelua funcția într-un moment de instabilitate politică.

Ea a jucat un rol important în campania electorală a partidului din care face parte, acesta încercând să profite de popularitatea numelui său de familie în rândul alegătorilor mai în vârstă din zonele rurale din nord și nord-est. Paetongtarn Shinawatra a făcut campanie în timp ce era însărcinată, apelând video la mitinguri atunci când nu mai putea călători. Cu toate acestea, partidul a ieșit al doilea în alegeri. În cele din urmă, ea nu a candidat pentru funcția de prim-ministru anul trecut, dar a fost aleasă anul acesta.

Tatăl său, Thaksin Shinawatra, s-a întors în Thailanda anul trecut, după 15 ani de exil, după ce a încheiat o înțelegere improbabilă cu foștii săi dușmani din sistemul militar regalist - o înțelegere controversată considerată o trădare de mulți alegători.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Deja a început” / Irina Columbeanu a stârnit revoltă pe rețelele de socializare după ce s-a filmat în camera de hotel

2 Răsturnări misterioase de situație în Rusia! / Frica de trădare îl poate face pe Putin să resusciteze KGB. Șef al spionajului rus, bănuit ca s-ar întoar…

3 „Macron este gay și căsătorit cu un bărbat trans care l-a molestat în copilărie” / A plouat cu aberații în dialogul dintre Candace Owens și Tristan Tate

4 VIDEO Ce se întâmplă? / O companie întreagă a armatei ruse s-a predat în Kursk. Ucrainenii spun că n-au luat atâția prizonieri într-o singură zi de la î…

5 Mărturii din Primăria Moscovei: „Elitele rusești se așteptau ca incursiunea Ucrainei să se încheie în câteva zile. Acum încep să intre în panică”