Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente, din mână în mână, şi le administrează pe propria răspundere”

Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente, din mână în mână, şi le administrează pe propria răspundere”

Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente, din mână în mână, şi le administrează pe propria răspundere”.

Oana Cosinschi, fiica managerului spitalului din Câmpulung Moldovenesc, relatează ce s-a întâmplat cu tatăl său, medic diagnosticat cu coronavirus, care a aşteptat ore bune pentru a fi preluat de un echipaj dotat cu izoletă. Mărturisirea ei este un adevărat semnal de alarmă. 

Oana Cosinschi este fiica lui Adrian Consinchi, medic şi manager al Spitalului din Câmpulung Moldovenesc (judeţul Suceava). Tânăra relatează ce s-a întîmplat cu tatăl ei, diagnosticat cu COVID-19, şi cât de nepregătit este sistemul medical în faţa acestei pandemii.

Iată mărturisirea Oanei, scrisă pe contul ei de Facebook:

„Buna seara. As vrea sa aduc la cunostinta inca o intamplare trista care evidentiaza din nou cat de nepregatita a fost Romania in intampinarea acestei Pandemii “total neasteptate”.

La spitalul din Campulung Moldovenesc (Suceava), 3 cadre medicale (printre care si tatal meu) au prezentat concomitent simptome de infectie respiratorie acuta (febra, tuse seaca, oboseala extrema, un caz prezentand si respiratie dificila) debutate brusc. Avand in vedere starea natiei, au indraznit sa ceara 3 teste, de care au facut rost cu dificultate, dupa multe insistente. La acea vreme (21.03.2020) testarea pentru SARS-CoV2 a personalului medical simptomatic nu reprezenta o indicatie in absenta unui context epidemiologic sugestiv. Oras mic de munte, Spital mic, personal medical putin, sigur nu ajunge COVID-ul la tara. Cu toate acestea persoanele respective au decis sa se izoleze la domiciliu pana la infirmarea posibilului diagnostic, pentru a nu pune in pericol colegii si pacientii.

Pe data de 24 martie s-au recoltat probele, pe data de 25 au ajuns doua rezultate, iar pe 26 a sosit si ultimul rezultat, confirmandu-se astfel 3 infectii COVID19. Primele doua cazuri au fost internate in aceeasi zi de la primirea diagnosticului la Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Ioan cel

Nou din Suceava, unde au beneficiat de neglijenta, fara vreun contact medical pana a doua zi, cand un medic le-a evaluat stetacustic pulmonar. Mentionez inca lipsa unui examen clinico-biologic complet, stiti si voi, starea pacientului la internare, ca sa poti urmari evolutia in dinamica (adica nu s-au recoltat analize, nu s-a luat o tensiune, o saturatie a oxigenului, o temperatura). Lucru cel mai probabil explicat prin lipsa crasa de personal, starea de panica si haosul absolut din ultimele zile, autoritatile sucevene fiind momentan ocupate cu demiteri, reorganizari etc. Actiuni absolut necesare in situatia de fata, nu ma intelegeti gresit, dar nu in detrimentul pacientilor si cadrelor medicale care se confrunta direct cu aceasta boala extrem de contagioasa, extrem de imprevizibila si potential letala. Dar revenim acolo mai tarziu.

Intre timp alte persoane din corpul medical al spitalului din Campulung Moldovenesc au devenit simptomatice.

Tatal meu a primit rezultatul ultimul, in cursul acestei dimineti.

Pana in momentul de fata (23:00) nu a venit izoleta sa-l duca la Suceava, nu a primit nici o indicatie de la DSP Suceava privind evaluarea starii sale de sanatate sau initierea cat mai precoce a vreunui tratament, tinand totusi cond ca este in continuare simptomatic dupa 6 zile. Nu stiu nimic de vreo ancheta epidemiologica sau de testarea restului de personal medical simptimatic izolat la domiciliu, stiu doar ca mama mea (de asemenea medic la spital) nu a fost testata, fiind si ea contact direct SIMPTOMATIC.

Si-au facut rost din mana in mana de o parte de medicamente si au inceput administrarea la domiciliu conform protocolului terapeutic, desigur pe proprie raspundere. Personal sustin aceasta decizie, amandoi avand peste 55 de ani, cu comorbiditati cardio-vasculare.

Revolta mea nu este doar pentru ca parintii mei sunt direct afectati (desi cu siguranta ajuta), dar aceasta situaie mi-a dat ocazia sa descopar situatia dramatica din Suceava.

Nu este personal medical, nu este echipament in continuare, in continuare personalul medical ramas la datorie nu este testat si sta cu frica in san sa se intoarca acasa la familie. (link mai jos)
Ce se intampla in Suceava este situtia reala din majoritatea spitalelor din tara, lucru care va fi evidentiat prin testarea personalului medical, precum si a persoanelor simptomatice, care pana la data de 24.03.2020 nu au beneficiat de “context epidemiologic sugestiv”.

Spitalul din Campulung a incercat singur sa se descurce sa faca rost de echipamente de protectie pentru personal. Nu au dus lipsa de masti sau manusi, triajul de la intrarea in spital era eficient si bine pus la punct, cazurile suspecte mereu erau trimise la Suceava, intrucat nu aveau capacitatea de izolare in incinta spitalului. Nu se cunoaste inca un potential contact infectant.  #transmiterecomunitara
Dar hei, macar parlamentarii nu au COVID19. Traiasca Romania libera!

P.S. Multumim  Licuricii Fericiți  si toti cei implicati pentru initiativa de a strange fonduri pentru achizitionarea de echipamente de protectie pentru spitalul din Campulung. Nu este prea tarziu, vor fi folosite cu drag in viitorul apropiat cand va fi pus din nou pe picioare spitalul. Greul abia vine.
Aveti cu totii grija de voi!”

https://www.monitorulsv.ro/…/Marturie-in-lacrimi-a-unui-cad…


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”