Fiecare an petrecut la școală sau la facutate îmbunătățește speranța de viață STUDIU

Fiecare an petrecut la școală sau la facutate îmbunătățește speranța de viață STUDIU

Fiecare an petrecut la școală sau la universitate ne îmbunătățește speranța de viață, în timp ce frecventarea redusă a școlii este la fel de mortală ca fumatul sau consumul excesiv de alcool, potrivit primului studiu sistematic care face o legătură directă între educație și creșterea longevității, potrivit The Guardian.

Studiul a constatat că riscul de mortalitate al unui adult scade cu 2% pentru fiecare an de educație

Studiul a constatat că riscul de mortalitate al unui adult scade cu 2% pentru fiecare an de educație

Folosind date din țări industrializate, precum Marea Britanie și SUA, precum și din țări în curs de dezvoltare, precum China și Brazilia, studiul a constatat că riscul de mortalitate al unui adult scade cu 2% pentru fiecare an de educație.

Finalizarea învățământului primar, gimnazial și liceal echivalează cu o viață întreagă de alimentație sănătoasă, reducând riscul de deces cu 34% în comparație cu cei care nu au primit nicio educație formală, potrivit analizei revizuite din revista The Lancet Public Health.

La polul opus, neparticiparea la școală ar putea fi la fel de dăunător pentru sănătatea adulților ca și consumul a cinci sau mai multe băuturi alcoolice în fiecare zi sau fumatul a 10 țigări în fiecare zi timp de un deceniu.

Studiul dă un nou impuls eforturilor depuse în Marea Britanie pentru a se asigura că tinerii rămân la școală, experții afirmând că rezultatele subliniază legăturile dintre frecventarea școlii și sănătate.

În timp ce beneficiile educației asupra speranței de viață sunt recunoscute de mult timp, studiul realizat de cadrele universitare de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) și de la Universitatea Washington din Seattle este primul care calculează numărul de ani de educație și legăturile sale cu reducerea mortalității.

Neil Davies, profesor de statistică medicală la University College London și expert în legăturile dintre educație și sănătate, care nu a fost implicat în cercetare, a descris-o ca fiind „o lucrare impresionantă”.

Însă Davies a avertizat că asocierile observate în trecut s-ar putea schimba, având în vedere recenta expansiune a învățământului superior din Marea Britanie și alți factori, cum ar fi scăderea fumatului, astfel încât ratele sunt acum similare în rândul absolvenților și al celor care nu au absolvit.

Ratele mai mari de absenteism școlar ar putea, de asemenea, să ducă la pierderea de către copii a viitoarelor beneficii pentru sănătate, a remarcat Davies, spunând: „Merită menționat faptul că ratele crescute de absență de la școală au consecințe majore dincolo de efectul lor asupra sănătății. Relația dintre timpul petrecut în educație și veniturile a fost foarte bine studiată și este destul de solidă. De asemenea, este probabil ca acest lucru să fie mai rău pentru elevii mai dezavantajați.

Sincer să fiu, legăturile dintre educație și mortalitate sunt cea mai mică dintre grijile noastre cu privire la ratele crescute de absență de la școală - consecințele pe piața muncii sunt probabil mai grave”.

Cercetătorii au declarat că meta-analiza, susținută de fondul de cercetare al guvernului norvegian și de fundația Bill & Melinda Gates, reprezintă „dovezi convingătoare” în sprijinul creșterii investițiilor în educație ca modalitate de reducere a inegalităților în ceea ce privește rata mortalității la nivel mondial.

„Educația este importantă în sine, nu doar pentru beneficiile sale pentru sănătate, dar faptul că acum putem cuantifica magnitudinea acestui beneficiu reprezintă o evoluție semnificativă”, a declarat Dr. Terje Andreas Eikemo de la NTNU, coautor al studiului.

Analiza a constatat, de asemenea, că îmbunătățirile în ceea ce privește longevitatea sunt similare în țările bogate și în cele sărace și indiferent de sex, clasă socială și demografie.

David Finch, director adjunct al Fundației pentru Sănătate, care a studiat speranța de viață ca parte a echipei sale pentru o viață sănătoasă, a declarat: „Avem inegalități foarte mari în Marea Britanie, diferența în ceea ce privește speranța de viață între zonele cele mai puțin și cele mai defavorizate din Anglia este de 9,4 ani pentru bărbați și 7,7 ani pentru femei și nu este surprinzător faptul că se observă o diferență semnificativă atunci când se face o comparație în funcție de nivelul de calificare. Așadar, nu este surprinzător în acest sens, dar este foarte interesant să o vedem cuantificată”.

Finch a spus că un nivel mai mare de educație a îmbunătățit speranța de viață în diferite moduri, inclusiv prin beneficii „soft”, nefinanciare.

„Te ajută să construiești conexiuni sociale mai bune. Te face să accesezi și să înțelegi mai bine informațiile care te pot ajuta să faci alegeri mai bune, în esență, fie că este vorba de aspecte financiare sau de ceea ce alegi să faci și să participi”, a spus Finch. „Te poate ajuta să te simți împuternicit și apreciat. Acestea sunt lucruri puțin mai moi și cu adevărat importante care îi pot ajuta pe oameni. Un canal cheie este acela prin care educația duce la câștiguri mai mari de-a lungul vieții și care, la rândul său, te ajută să ai acces la o mulțime de alte lucruri care sunt foarte importante, cum ar fi o calitate mai bună a locuinței, o dietă mai bună”

Finch a spus că faptul că o durată de viață mai lungă va continua să se bucure de cei care petrec mai mult timp în școală depinde de faptul dacă beneficiile rămân în vigoare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!