Fethullah Gulen, cel mai mare inamic al președintelui turc Recept Erdogan, a murit în SUA

Fethullah Gulen, cel mai mare inamic al președintelui turc Recept Erdogan, a murit în SUA

Predicatorul musulman turc Fethullah Gulen, în vîrstă de 83 de ani, despre care președintele turc Recept Erdogan spune că s-a aflat în spatele unei lovituri de stat eșuate din 2016, a murit în Statele Unite, unde locuia, au anunțat luni postul NTV și alte mass-media turce.

Clericul turc Fethullah Gulen/FOTO:Arhiva

Clericul turc Fethullah Gulen/FOTO:Arhiva

Fethullah Gulen a construit o puternică mişcare islamică în Turcia şi dincolo de graniţele ţării, dar ulterior a devenit un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a stabilit în America.

Site-ul care publică predicile acestuia, a anunţat pe rețeaua X că predicatorul a murit duminică seară, 20 octombrie, într-un spital în care era tratat.

Gulen a fost în trecut un aliat al lui Erdogan, dar cei doi au devenit mai târziu rivali. Liderul de la Ankara l-a acuzat pe Gulen şi mişcarea sa că au fost în spatele tentativei de lovitură de stat la care au luat parte militari controlaţi de anumite elemente din armată, care au folosit avioane, tancuri şi elicoptere. Aproape 250 de oameni au murit în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia din 2016.

Fethullah Gulen a trăit în exil autoimpus în Statele Unite din 1999. După tentativa de lovitură de stat din 2016, Washington-ul a refuzat solicitările Ankarei ca Fethullah Gulen să fie extrădat în Turcia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

2 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

3 BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

4 O creatoare OnlyFans s-a culcat cu 158 de bărbați în două săptămâni. Mama sa îi face curățenie în dormitor după filmări

5 Francis Fukuyama / „Putin a folosit tactica «salamului». Singura opțiune de victorie e ca armata ucraineană să ocupe Moscova și să-l detroneze”