Fetele încep pubertatea „alarmant” de devreme din cauza folosirii machiajului și parfumului. Rezultatele șocante ale unui studiu

Fetele încep pubertatea „alarmant” de devreme din cauza folosirii machiajului și parfumului. Rezultatele șocante ale unui studiu

Substanțele chimice care blochează hormonii și care se găsesc în produsele cosmetice ar putea explica tendința „alarmantă” a fetelor de a-și începe menstruația mai devreme decât oricând înainte, susțin specialiștii.

Pubertatea precoce la fetițe, studiată de specialiști FOTO: Shuterstock

Pubertatea precoce la fetițe, studiată de specialiști FOTO: Shuterstock

Un studiu susținut de guvernul SUA a constatat că aceste substanțe chimice, care se găsesc în detergenți, parfumuri și produse cosmetice, blochează și mimează producția de hormoni responsabili pentru debutul pubertății la fete, cum ar fi cei care provoacă ovulația, potrivit dailymail.

Acest lucru ar explica de ce vârsta medie a pubertății a scăzut începând cu anii 1990, mai ales la fete decât la băieți. Substanțele chimice sunt responsabile pentru mirosul dulce și moscat al mai multor parfumuri, precum și pentru medicamentele pentru astm și renunțarea la fumat.

Descoperirile vin, de asemenea, în contextul în care fetele încep să se machieze și să se parfumeze la vârste mai fragede, o cercetare recentă constatând că opt din 10 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani din SUA poartă o formă de produs de înfrumusețare.

Cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) au expus celule umane cultivate în laborator și pești zebră la 10. 000 de factori de mediu diferiți. Peștii zebră sunt folosiți de obicei pentru astfel de studii, deoarece au mai multe asemănări genetice cu oamenii și alte mamifere.

„Aceștia au descoperit că un parfum numit musk ambrette și medicamente numite agoniști colinergici pot perturba, imita sau bloca efectul hormonilor.Ambreta de mosc este un parfum cu un miros dulce, de mosc și de semințe, derivat dintr-o floare galbenă. Deși utilizarea sa este restricționată în SUA, acesta poate fi încă găsit în cantități mici în mai multe parfumuri vândute tinerelor fete pe piețe online precum Amazon și Etsy”, scrie publicația citată.

„A existat o tendință alarmantă spre o pubertate mai timpurie la fete, sugerând influența unui factor de mediu”, au scris autorii studiului.

Ce rol au obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul

Obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul au fost toate prezentate anterior ca posibile explicații. Pubertatea precoce la fete a fost legată de o complicații precum riscul crescut de obezitate, boli de inimă, cancer la sân și probleme psihologice.

Stresul din timpul sarcinii ar putea provoca „pubertate prematură” la fiice, sugerează un studiu

Menstruația începe de obicei în jurul vârstei de 12 ani, dar autorul studiului, Dr. Natalie Shaw, neuroendocrinolog la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), a declarat că, în ultimele decenii, fetele în medie au tins spre un debut mai tânăr.

În unele cazuri, fetițe de numai șase ani au început să aibă menstruație înainte de a observa orice alte semne ale pubertății.

Alte studii din anii 1990 au confirmat vârsta medie la care fetele au început să-și dezvolte sânii, un semn al pubertății care începe adesea înainte de apariția primei menstruații, în jurul vârstei de zece ani.

Aceasta a fost cu aproximativ un an mai devreme decât credeau oamenii de știință, iar studiile ulterioare au confirmat că, începând cu anii 1970, vârsta medie de debut a pubertății a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu la fete.

Această tendință a sugerat că ceva din mediul nostru joacă un rol, au scris autorii studiului.

Pentru a investiga acest lucru, grupul de medici de la NIEHS, o ramură a NIH, a analizat o bază de date de substanțe chimice și prescripții care ar putea avea un efect asupra hormonilor.

Constatările lor au fost publicate în jurnalul Endocrinology.

În special, ei au analizat moleculele numite substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin (EDC), substanțe care imită, blochează sau interferează cu fluxul natural de hormoni. Acestea controlează pubertatea, stresul și dezvoltarea, potrivit NIEHS.

EDC-urile se găsesc peste tot - de la substanțe ignifuge la așa-numitele substanțe chimice pentru totdeauna la plastic, astfel încât cercetătorii au inclus 10,000 ținte potențiale în cercetarea lor.

Ce este pubertatea precoce la fete?

Pubertatea precoce, numită și pubertate precoce, este atunci când fetele prezintă semne ale pubertății înainte de vârsta de opt ani. Ele pot dezvolta unele semne ale pubertății la o vârstă fragedă, dar nu și altele. De exemplu, menstruația poate începe, dar sânii nu se dezvoltă.

De obicei, medicii nu știu care sunt cauzele pubertății timpurii. Dar ar putea fi genetic sau o problemă cu creierul, ovarele sau glanda tiroidă.

Un medic poate recomanda consultarea unui specialist dacă consideră că ar trebui investigată cauza.

Atunci când oamenii de știință au aplicat ambele substanțe chimice la celulele umane cultivate în laborator și la peștii zebră vii, acestea au activat celulele care controlează pubertatea, numite neuroni musGnRh.

„Acest studiu sugerează că, din prudență, este important ca părinții să utilizeze pentru copiii lor numai produse de îngrijire personală care sunt reglementate la nivel federal”, a declarat Dr. Shaw.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

4 Două femei ucise și abandonate în Constanța, după ce ar fi fost drogate. Criminalul le-a furat apoi mașinile și le-a pus la vânzare

5 VIDEO. Momentul în care o dronă ucraineană lovește un bloc cu 16 etaje din Moscova