Fetele, ciuca bătăilor în absența Simonei Halep: Cifrele rușinoase ale tenisului românesc în 2023

Fetele, ciuca bătăilor în absența Simonei Halep: Cifrele rușinoase ale tenisului românesc în 2023

Indiferent de cum se va încheia cazul de dopaj în care e implicată Simona Halep (31 de ani), ea va rămâne cu un merit incontestabil, acela de a fi schimbat statutul tenisului feminin în România.

Sorana Cîrstea se confruntă cu o criză de formă, având trei înfrângeri consecutive, în acest moment.

Sorana Cîrstea se confruntă cu o criză de formă, având trei înfrângeri consecutive, în acest moment.

Până să-și înceapă Simona ascensiunea în sportul-alb, prin 2013, tenisul era aproape inexistent în publicațiile de sport de la noi, redus la nivelul unor știri de coloană. După ce Halep și-a făcut un nume în circuitul WTA, tenisul a depășit inclusiv fotbalul la capitolul mediatizării, mai ales în perioadele bune ale Simonei, la turneele de Grand Slam. Din păcate, odată cu ieșirea constănțencei din prim-plan, în acest moment, în orizont nu apare nici măcar o jucătoare capabilă de a prelua ștafeta de la ea. Nu degeaba, Ion Țiriac declara în februarie 2020, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu“, moderată de directorul Gazetei Sporturilor, Ovidiu Ioanițoaia: „Știți ce se întâmplă cu tenisul după Halep? Deșertul! Sahara. Ce să mai avem? Ce semeni, aia culegi. N-ai semănat, n-ai de unde! E imposibil. Ca și la gimnastică, ce să faci cu 200 de copii? N-ai ce să faci“.

Începutul sezonului 2023 ne arată, din păcate, că Țiriac a avut dreptate. Pe scurt, fără Halep, care și acum stă cel mai bine în clasamentul mondial dintre românce, pe 15, deși n-a mai jucat din august 2022, tenisul nostru feminin e pe cale de dispariție.

Irina Begu, singura româncă pentru care Australian Open 2023 a inclus și o victorie.

Irina Begu, singura româncă pentru care Australian Open 2023 a inclus și o victorie.

Australian Open, dezolant

Primul Grand Slam al anului, Australian Open, a fost un semn clar că româncele sunt incompatibile cu tenisul de nivel înalt. Am avut cinci fete pe tabloul principal și doar una, Irina Begu, a câștigat un meci, dar și ea s-a oprit în turul II! „Adevărul“ a scris atunci că turneul de la Melbourne a marcat două premiere negre pentru fetele noastre după mult timp:

*Primul Australian Open din 2010 încoace, în care România a trimis o singură sportivă în turul II.

*Cel mai slab Grand Slam pentru românce de la French Open 2013 încoace. Și atunci, am avut cinci jucătoare pe tablou dintre care una singură, Sorana Cîrstea, a trecut de runda inaugurală. Ce-i drept, la Paris, „Sori“ s-a oprit în turul III, după un duel cu Serena Williams, cea care avea să și câștige trofeul.

Ana Bogdan, un meci câștigat din cinci în 2023.

Ana Bogdan, un meci câștigat din cinci în 2023.

Dispărem, treptat, din Top 100

Drama româncelor din circuit e că au fost incapabile de a produce rezultate notabile, în acest început de sezon, nu doar la un Grand Slam, ci și în turneele mai mici. Dacă luăm la puricat cifrele primelor zece românce din clasamentul mondial, după Simona Halep, vedem că, împreună, ele au adunat mai multe înfrângeri decât victorii. Bilanțul: 16 partide câștigate – 22 de meciuri pierdute!

Singura tricoloră cu un bilanț pozitiv e Irina Begu, dar și ea a înregistrat o cădere de zece locuri în ierarhia live, actualizată în timp real, ocupând acum poziția a 37-a. Și Gabriela Ruse stă aparent bine, însă, în cazul ei, cifrele nu spun întreaga poveste. Din cele șase victorii obținute, în actuala stagiune, cinci au fost în calificările unor competiții. Pe tabloul principal al unei întreceri WTA, ea a câștigat... un singur meci! S-a întâmplat, la Auckland, când a bătut-o pe Erin Routliffe (Noua Zeelandă, 27 de ani, 845 WTA). În mod șocant însă, și în această partidă cu o adversară atât de slab clasată, Ruse a avut nevoie de trei seturi pentru a învinge: 6-2, 4-6, 6-4.

Dezamăgitoare e și situația Soranei Cîrstea, care a încheiat anul 2022 pe locul 45 mondial, dar acum, după un start ratat de sezon, a alunecat până pe 70 WTA, în ierarhia live! În cădere se află și Ana Bogdan, ultima noastră reprezentantă în Top 100, care a mai pierdut trei poziții în clasamentul actualizat în timp real , ocupând acum locul 75. Ceea ce înseamnă că, în ritmul actual, vom dispărea, treptat, din Top 100 și vom pierde contactul cu tabloul principal al turneelor majore.

Simona Halep, cea mai bună jucătoare de tenis din istoria României.

Simona Halep, cea mai bună jucătoare de tenis din istoria României.

Din păcate, cum nici situația Simonei Halep nu e una dătătoare de speranțe, ea riscând o suspendare de peste 20 de luni, e lesne de înțeles de ce viitorul sună rău pentru tenisul nostru feminin. Asta după ce, la băieți, am dispărut de mult din top.

În clasamentul ATP, primul român e Nicholas David Ionel (20 de ani, 216 ATP). Care, în weekend, a „reușit“ să piardă în Cupa Davis, cu thailandezul Yuttana Charoenphon (22 de ani), aflat pe locul 951 în lume! Singura consolare a fost că Ionel s-a redresat pentru al doilea meci, cu Kasidit Samrej (22 de ani, 607 ATP) pe care l-a câștigat, iar România a trecut de Thailanda, după un duel sufocant, scor 3-2. Tricolorii vor juca, în luna septembrie 2023, în Grupa Mondială I.

Rezultatele tricolorelor în 2023

Nume Victorii – înfrângeri

Irina Begu (32 de ani, 27 WTA) 4-3

Sorana Cîrstea (32 de ani, 63 WTA) 3-4

Ana Bogdan (30 de ani, 72 WTA) 1-4

Gabriela Ruse (25 de ani, 148 WTA) 6-4

Alexandra Ignatik-Cadanțu (32 de ani, 183 WTA) 1-1

Jaqueline Cristian (24 de ani, 193 WTA) 1-4

Irina Bara (27 de ani, 197 WTA) 0-1

Gabriela Talabă-Lee (27 de ani, 207 WTA) 0-1

Miriam Bianca Bulgaru (24 de ani, 252 WTA) 0-0*

Cristina Dinu (30 de ani, 314 WTA) 0-0*

Notă: au fost luate în calcul doar turneele WTA.

*În 2023, au jucat doar în turneele ITF.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”