FESTIVITĂŢI dedicate Zilei Marinei, la Constanţa: Mai mulţi militari au leşinat în timpul ceremoniilor

FESTIVITĂŢI dedicate Zilei Marinei, la Constanţa: Mai mulţi militari au leşinat în timpul ceremoniilor

Mai mulţi marinari militari au leşinat, vineri dimineaţă, în timpul festivităţilor de Ziua Marinei, de la Constanţa, având nevoie de îngrijiri medicale, la ora transmiterii acestei ştiri manifestările fiind în plină desfăşurare.

FESTIVITĂŢI dedicate Zilei Marinei, la Constanţa: Mai mulţi militari au leşinat în timpul ceremoniilor (Imagine: Ştefan Ciocan/Mediafax Foto)

În timpul slujbei religioase oficiate de mai mulţi preoţi în frunte cu Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, patru militari aflaţi pe faleza din faţa Comandamentului Flotei au leşinat. Deşi ei şi-au revenit repede, au fost duşi la Ambulanţele aflate în zonă pentru a primi îngrijiri medicale.

În prezent, manifestările prilejuite de Ziua Marinei sunt în plină desfăşurare la Constanţa, la eveniment participând şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă .

Câteva mii de persoane sunt prezente, vineri, pe faleza din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, programul cuprinzând ceremonii militare şi religioase, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole.

Sărbătorită pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, Ziua Marinei a ajuns la cea de-a 112-a aniversare. Manifestările au început, la Constanţa, în jurul orei 10.00, când oficialităţile locale şi centrale prezente la eveniment au fost întâmpinate de Garda de Onoare cu muzică militară, iar apoi a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, iar apoi a avut loc o slujbă religioasă şi au fost depuse ancore de flori în mare.

Programul manifestărilor de Ziua Marinei mai cuprinde sosirea alaiului Zeului Neptun şi exerciţii demonstrative prezentate de militari şi nave ale Forţelor Navale, printre care Bricul Mircea, distrugătorul Mărăşeşti şi fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria, manifestările urmând să se încheie în jurul orei 12.00, cu defilarea gărzii de onoare.

La ora 13.00, Zeul Neptun, împreună cu alaiul său, se va deplasa în Portul Tomis, unde, până la ora 15.00, va patrona jocurile marinăreşti. De la ora 19.00, tot în Portul Tomis, va fi organizat un concert, iar pe mare va avea loc ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz. Ziua se va încheia cu Retragerea cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

Pe parcursul manifestărilor, traficul auto este restricţionat în zona peninsulară a Constanţei, de la Poarta 2 Port spre Comandamentul Flotei, pe Bulevardul Marinarilor. Din acest motiv, organizatorii recomandă folosirea mijloacelor de transport în comun în zona menţionată.

Şi în zona de sud a litoralului vor fi organizate festivităţi de Ziua Marinei, manifestări similare - ceremonii militare, parade navale, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole de muzică şi dansuri populare - având loc şi în Sulina, Tulcea, Brăila şi Galaţi, dar şi la Timişoara şi Bucureşti.

Ziua Marinei este sărbătorită de mai bine de un secol, în fiecare an pe 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Prin adresa din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constanţei, din dorinţa de a atrage turişti, se adresa primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ din toată ţara, atenţionându-i asupra semnificaţiei acestei sărbători: ”Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. - Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”