Ferrero a redus legăturile cu furnizorul din România, după informațiile privind asamblarea jucăriilor de către copii
Compania italiană Ferrero Rocher a redus legăturile cu furnizorul din România, din cauza aspectelor semnalate în reportajul ziarului britanic ''The Sun'', unde se prezintă situația unei familii din orașul Carei, care și-ar pune copiii la muncă și câte 13 ore pe zi la asamblarea unor ouă de jucărie, transmite DPA.
Sursa foto: facebook.com/ FerreroRocher
Deși nu au fost găsite imediat dovezi privind asamblarea jucăriilor de către copii, există ''deviații'' de la instrucțiunile și contractele Ferrero, iar investigațiile continuă, a anunțat, vineri, subsidiara Ferrero din Germania.
Condițiile de igienă descrise de publicația britanică ''nu corespund în niciun fel reglementărilor stricte privind calitatea și standardele Ferrero'', a afirmat compania.
În reportajul respectiv, apare o familie de români formată din mama, tatăl, fiul în vârstă de 11 ani și fiica de 6 ani, care asamblează ouă de jucărie Kinder. Jurnaliștii britanici vorbesc despre "sclavii minori" din România, care sunt plătiți cu 20 de lei pentru 1.000 de ouă cu surprize.
Jucăriile sunt trimise la o fabrică din Carei, după care ajung în Ungaria, unde sunt învelite în ciocolată. Produsele — fabricate pentru Ferrero — sunt apoi transportate la o fabrică din Carei, în nord-vestul României, și vândute pentru 80 de penny (aproape 5 lei).
''Dacă șefii de la Ferrero ar ști ce se întâmplă în România, ar face atac de cord'', a declarat, pentru The Sun, o sursă anonimă din interiorul companiei.
''Ferrero nu primește ce a plătit și intermediarii fac o avere din munca unor oameni tratați ca sclavi", potrivit acestei surse.
O firmă pe nume Prolegis, un subcontractor al Romexa SA, ar furniza familiei ouăle și componentele din plastic, scrie The Sun. Daniel Mureșan, manager regional la Romexa SA, a declarat ziarului că nu avea idee că munca de asamblare se face în felul acesta.
Șeful Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoș, a declarat marți că nu se pune problema exploatării prin muncă a copiilor din Carei prezentați în ziarul 'The Sun', ci, dimpotrivă, aceștia frecventează școala și nu au absențe.
Miercuri, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale in rem (pentru faptă) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de minori, în legătură cu aspectele semnalate în reportajul ziarului britanic 'The Sun'.
Ouăle de ciocolată Kinder își au originea în 1974 în Italia și sunt vândute în prezent în întreaga lume.
O serie de jucării sunt de asemenea disponibile, inclusiv puzzle-uri și personaje din desene animate, unele dintre ele pentru a fi asamblate de client.
AGERPRES