
Fermierii străini din România, speriați de naționalismul în creștere: „Georgescu i-a încurajat”. Mărturia unui britanic atacat de vecin
Agricultorii străini care dețin terenuri și afaceri în România se tem din ce în ce mai mult de curentul naționalist în creștere și de nevoia tot mai mare a companiilor de apă și teren.
Charlie Ashby, un fermier britanic în vârstă de 64 de ani, a ajuns în România în 2007, după ce a văzut un anunț cu un teren de vânzare în ziarul britanic The Sunday Times. După aproape două decenii de muncă, a reușit să-și extindă ferma până la 10.000 de hectare, a declarat acesta pentru The Times .
La ferma sa din Craiova, Ashby are 80 de angajați și primește anual subvenții în valoare de 1.8 milioane de euro de la Uniunea Europeană (UE).
Cu toate acestea, curentul naționalist în creștere și lupta companiilor de a obține cât mai mult teren și apă au început să-i stârnească temeri agricultorului. Acesta povestește că, atunci când a venit în 2007, România arăta ca „vestul sălbatic”.
De când a venit în România, Ashby s-a luptat cu diverse companii, care îl amenințau cu violențe și l-au adus în instanță, motiv pentru care se gândea adesea să se întoarcă acasă. Ceea ce l-a motivat să rămână era promisiunea că va primi apă.
Un studiu realizat de Banca Mondială arăta că România are cel mai are cel mai mare potențial de irigare din Europa. În perioada comunistă, o vastă rețea de canale transporta apa din Dunăre peste câmpiile românești și făcea din regiune un mare producător de fructe și legume.
Acel sistem a devenit treptat o paragină, dar cu investiții, mulți cred că ar putea deveni ceea ce era Ucraina înainte de război: „grânarul Europei”.
Ashby a investit 500.000 de euro pentru a reface o parte din canale, iar acum își poate iriga un sfert dintre cele 10.000 de hectare. Anul trecut, a produs o cantitate de porumb de patru ori mai mare decât media UE.
Acesta este cazul mai multor fermieri străini , ceea ce a stârnit un val de nemulțumire din partea agricultorilor români.
Ramona Duminicioiu, care deține un teren mai mic și este președinta sindicatului fermierilor Eco Ruralis, i-a acuzat pe agricultorii străini că iau terenuri și „transformă satele în ghetouri”, deoarece angajează mai puțini oameni decât predecesorii lor, pe care îi pune să muncească mai mult.
Deoarece pământurile sunt mai ieftine în România decât în alte țări din Uniunea Europeană, firme mari în domeniul agriculturii din țări precum Danemarca, Emiratele Arabe, India sau Germania vor să obțină și mai multe terenuri.
Deoarece nu există un registru al pământurilor în România, nu se cunoaște cât la sută din terenuri sunt deținute de străini, însă se estimează că aceștia ar deține între 7.5 și 40%.
Victoria lui Călin Georgescu din primul tur a stârnit temeri afaceriștilor străini
Atunci când Călin Georgescu a câștigat primul tur la alegerile prezidențiale de la 24 noiembrie 2024, valul naționalist a început să se intensifice. În timpul campaniei, acesta a venit cu o agendă naționalistă, iar printre altele a promis că va pune mâna pe companiile străine.
„Este un naționalist care spune că străinii ne-au luat bogățiile”, a spus Ana Otilia Nuțu, analist politic la Expert Forum, un grup de experți din România.
Georgescu s-a dovedit extrem de eficient în a stimula acest sentiment de nemulțumire în scop politic, a adăugat ea. „Luați o frustrare care există deja și turnați benzină și o aprindeți.”
Publicația amintește ulterior de decizia Curții Constituționale (CCR) de la 6 decembrie 2024 de a anula alegerile, dar și cea ulterioară de a-i respinge candidatura la alegerile din mai 2025.
Cu toate acestea, afaceriștii străini nu se simt mai puțin amenințați, având în vedere că partidele AUR și POT s-au aliat pentru a strânge voturi, adaugă The Times.
Anul trecut, Ashby s-a dus să se întâlnească cu un fermier vecin, care era și primar, pentru a discuta despre hotarul dintre cele două terenuri. Agricultorul britanic construise un șanț pentru a-și împiedica vecinul să treacă prin câmpul său.
De îndată ce Ashby a ieșit din mașină, a observat că vecinul și muncitorii lui erau agitați. Aceștia l-au atacat și bătut până când un angajat de la fermă a apărut și a oprit conflictul, urcându-l în mașină și ducându-l într-un loc mai sigur.
După incident, Ashby s-a gândit că are legătură cu contextul politic tensionant din ultima vreme.
„Georgescu i-a încurajat pe oamenii ca el. Am mai avut probleme cu el (vecinul) și a vrut să mă lovească. De data aceasta și-a pierdut controlul”, a mărturisit Ashby.
De aceea, mulți agricultori străini care se află în situația lui iau în calcul să părăsească România, în ciuda investițiilor făcute de-a lungul anilor.
Sursa: adevarul.ro