Fermierii în greva foamei, care protestează față de neplata subvențiilor, s-au întâlnit cu șeful Cancelariei premierului
Mai mulți fermieri aflați în greva foamei, care protestează față de neplata subvențiilor pe 2015, s-au întâlnit luni cu șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, la Palatul Victoria.
"A fost o întâlnire de două ore, ministrul cancelar Dragoș Tudorache a ascultat plângerile cu atenție, l-a informat și pe premier, iar acum se ocupă punctual să afle ce se poate face pentru ei și cum se pot rezolva cât mai repede problemele semnalate de fermieri", a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
Printre cei șapte crescători de animale (șase bărbați și o femeie), prezenți luni în fața Palatului Victoria și care au spus că au recurs la greva foamei ca formă de protest față de faptul că nu și-au primit subvențiile, se numără și Costel Caraș, un fermier din Ilfov.
"Suntem aici de joi. După cinci zile am fost primiți de domnul Tudorache. (...) Noi am readus aminte ce am spus de când am început prima oară greva foamei, pe 1 august. Până pe 3 august am stat în greva foamei în fața Ministerului Agriculturii. La Ministerul Agriculturii, după trei zile de grevă, era plecat ministrul în Argentina, s-a întors și (...) ne-a chemat. (...) I-am explicat că dorim să plătească subvențiile urgent. Domnul Horumbă, directorul APIA, fără să-i cerem noi, s-a angajat că va plăti, până pe 15 august, 95% din bani, din plafonul alocat zootehniei", a declarat Costel Caraș, pentru AGERPRES.
El a precizat că fermierii aflați în greva foamei sunt din Harghita, Caraș-Severin, Brașov, Iași, Suceava și Ilfov și vor continua protestul până la rezolvarea situației.
"Nu plecăm de aici până nu plătesc (...) 95% din banii alocați zootehniei pe toate schemele de plată", a spus Caraș.
Directorul general al APIA, Nicolae Horumbă , a declarat, luni, într-o conferință de presă, că Agenția a plătit până în prezent subvenții de 1,919 miliarde de euro pentru 920.000 de fermieri, din fondurile aferente anului 2015, de 2,1 miliarde de euro.
"Numai pe FEGA, din 1,599 miliarde de euro s-a plătit 1,416 miliarde de euro. Termenul limită stabilit de UE pentru plățile directe din FEGA este 15 octombrie, însă pentru tot ceea ce înseamnă plăți pe domeniul zootehnic se va termina până la sfârșitul lunii august, dar termenul legal pe ANT-uri din bugetul național este 30 decembrie", a spus Horumbă.
Acesta a precizat că întârzierea plăților către fermieri se datorează și erorilor existente în cererile de plată, la ora actuală fiind înregistrate 10.049 de erori din 1.288 de cereri depuse de fermieri.
AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)