Fermieri și administratori de firme, trimiși în judecată de DNA pentru obținerea frauduloasă de fonduri europene

Fermieri și administratori de firme, trimiși în judecată de DNA pentru obținerea frauduloasă de fonduri europene

Mai mulți fermieri și administratori de firme din județele Teleorman, Neamț, Dolj, Alba și Olt au fost trimiși în judecată, în decembrie 2015, pentru obținerea frauduloasă de fonduri europene, potrivit unui comunicat transmis luni de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

* Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților George-Irinel Anghel-Doicin și Anca-Lavinia Zalana, acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

"În luna iunie 2012, inculpații Anghel-Doicin George-Irinel și Zalana Anca-Lavinia au atestat în fals, în cuprinsul a două declarații, că sunt membri ai unei familii de fermier și că au lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior au folosit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale — Oficiul Județean Teleorman respectivele declarații false împreună cu alte două declarații false atribuite fermierului, în cadrul cererilor de finanțare privind Instalarea tinerilor fermieri — Măsura 112", se arată în comunicatul DNA.

În acest mod, cei doi au obținut pe nedrept, prin intermediul întreprinderilor individuale pe care le dețineau, suma totală de 355.560 de lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei doi inculpați, iar Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 de lei față de fiecare dintre cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

* Într-un alt dosar, procurorii Serviciului Teritorial Bacău al DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a soților Ioan și Elena Bocancea, asociați și administratori ai SC Ferma Bio Ecologic SRL, respectiv SC Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

"În perioada 2011 — 2013, inculpații Bocancea Ioan și Bocancea Elena, în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale menționate mai sus, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură — Centrul Județean Neamț documente false (contracte de arendare fictive, adeverințe eliberate de Primăria comunei Girov, județul Neamț, și tabele centralizatoare ale contractelor de arendă neconforme cu realitatea, etc.), în baza cărora au solicitat sprijin financiar nerambursabil și au primit, în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, suma totală de 157.964,77 lei", se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii mai susțin că Elena Bocancea a procedat în același mod și în perioada 2008 — 2010, când a încasat în mod injust de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură — Centrul Județean Neamț suma de 183.820,85 lei.

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

* Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA l-au trimis în judecată pe Nicolae Bucerzan, administrator al SC Ferma Rom-Au SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

"În cursul anului 2009, inculpatul Bucerzan Nicolae, în calitate de administrator al SC Ferma Rom-Au SRL, în contextul derulării proiectului 'Construire complex porcine', a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit documente false, inducându-i în eroare, în acest fel, pe funcționarii care au verificat legalitatea/conformitatea procedurilor de atribuire a contractelor, împrejurare fără de care acești funcționari nu ar fi executat contractul de finanțare în condițiile stipulate, nu ar fi avizat favorabil procedurile și contractele încheiate și nu ar fi declarat eligibile cheltuielile aferente", se menționează în comunicatul DNA.

În urma acestor acțiuni, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a dispus decontarea din fonduri publice nerambursabile a sumei de 2.052.967 de lei, din care 1.642.374 de lei fonduri comunitare și 410.593 de lei — din bugetul național.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui bun imobil ce aparține SC Ferma Rom-Au SRL, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

* Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Nicoleta Coșmeleață, acuzată de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

Potrivit anchetatorilor, femeia a atestat în fals, în cuprinsul unei declarații întocmite în iunie 2012, că este membră a unei familii de fermier și că a lucrat în cadrul fermei familiei. Ulterior, ea a folosit la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale — Oficiul Județean Teleorman respectiva declarație falsă, împreună cu o altă declarație falsă atribuită fermierului, în cadrul cererii de finanțare privind Instalarea tinerilor fermieri — Măsura 112.

"Astfel, inculpata a obținut pe nedrept, prin intermediul întreprinderii individuale deținute de aceasta, suma totală de 177.780 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri", se precizează în comunicat.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpată, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman.

* Într-un alt dosar, procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Iosef Munthiu, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

"La data de 15 iulie 2013, inculpatul Munthiu Iosef, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de Taurine Mogoș, a consemnat (în nume personal și în numele asociației) în cuprinsul a două cereri de plată cu sedii de exploatație fictive, declarând în mod nereal că datele din formularul cererilor de plată sunt reale, complete, corecte și valabile, fapte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de subvenții în sumă totală de 11.544,24 lei, a căror sursă de finanțare provine integral din fonduri europene, respectiv Fondul European de Garantare Agricolă", susține DNA.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de inculpat, până la concurența sumei de 11.544 de lei, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba.

* Remus Păun Florentin, administrator al SC Valstud Construct Center SRL la data faptelor, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (cinci acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, în iunie — iulie 2010, inculpatul Păun, în calitate de reprezentant legal al SC Valstud Construct Center SRL și reprezentant legal al proiectului "Achiziție utilaje în domeniul construcțiilor", cu ocazia depunerii cererii de finanțare privind proiectul respectiv, la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Olt din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, a anexat mai multe documente false cu ajutorul cărora a indus în eroare funcționarii care au avizat favorabil cererea. Astfel, a fost încheiat contractul de finanțare și s-a dispus decontarea din fonduri nerambursabile a sumei de 531.249 de lei, echivalentul a 124.949 euro.

"Astfel, prin accesarea și atribuirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile FEADR (...), s-a produs un prejudiciu de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro), sumă ce a fost obținută pe nedrept de SC Valstud Construct Center SRL", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de Florentin Remus Păun, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Olt.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…