Fermier care şi-a declarat fals oile ca fiind născute recent, într-un proiect UE, cercetat de DNA
Un fermier din Alba este cercetat de DNA pentru că a declarat, în mod fals, că oile deţinute în propriile exploataţii sunt născute recent, urmărind să obţină un punctaj mai mare pentru proiectul cu care a aplicat la finanţare europeană.
Anchetatorii DNA au descins, marţi dimineaţă, la 12 adrese din Alba, ale unor persoane juridice şi fizice.
În dosarul în care procurorii au dispus percheziţiile este vizat şi fermierul Gheorghe Ioan Giurgiu, suspectat că a depus documente false în cadrul unui proiect prin care încerca obţinerea unui sprijin nerambursabil de 40.000 de euro.
Anchetatorii arată că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a sesizat DNA cu privire la existenţa unei suspiciuni de fraudă împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene în legătură cu proiectul "Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe - Ioan".
În urma cercetărilor efectuate, arată procurorii DNA, a rezultat că, în 13 ianuarie 2012, beneficiarul Giurgiu a depus la APDRP, oficiul judeţean Alba, cererea de finanţare pe Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri, cu denumirea "Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe Ioan", în cuprinsul căreia a declarat - în fals - că ovinele pe care le deţine în cadrul fermei sale, în număr de 148, sunt născute în perioada 2 februarie - 26 februarie 2011, încadrându-se la categoria "Oi - alte oi", criteriu care a determinat mărirea, în mod artificial, a dimensiunii fermei din punct de vedere al calculului unităţilor de dezvoltare economică (UDE), împrejurare care a condus, în final, la declararea solicitantului ca eligibil pentru finanţare pe Măsura 112, acesta primind, în urma semnării contractului de finanţare, prima tranşă a ajutorului financiar din fonduri europene nerambursabile în cuantum de 103.759 de lei.
Procurorii mai arată că Giurgiu a justificat datele de naştere ale ovinelor deţinute în cadrul fermei prin depunerea unui formularul de mişcare, întocmit de medicul veterinar Dorin Dumitru, al cărui conţinut a fost modificat, prin introducerea de menţiuni suplimentare faţă de exemplarul original, respectiv menţiunile privind datele false de naştere a ovinelor, în perioada 2 februarie - 26 februarie 2011.
Din evidenţele existente în baza de date a Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor - Registrul exploataţiilor, rezultă datele de naştere reale ale aceloraşi animale, respectiv în perioada 2005 – 2008.
DNA mai arată că din declaraţia lui Giurgiu a reieşit faptul că cererea de finanţare i-a fost întocmită de numitul Florian Farcaş, fostul director al oficiului judeţean Alba al APDRP până în anul 2010.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anchetatorii fac 12 percheziţii, la 11 adrese din municipiul Alba-Iulia şi localităţi învecinate, din care două sunt instituţii publice de interes local, iar restul sunt sediile unor firme şi domiciliile unor persoane.
Cercetările vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, conexe ori asimilate acestora, şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011 - 2014, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că una dintre percheziţii are loc la sediul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Centru din Alba Iulia, instituţie aflată în subordinea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale înfiinţată în acest an de Ministerul Agriculturii, prin reorganizarea APDRP.