Ferma de porci controlată de Dragnea a intrat în insolvență, deși a încasat peste 1,7 milioane de euro de la Uniunea Europeană

Ferma de porci controlată de Dragnea a intrat în insolvență, deși a încasat peste 1,7 milioane de euro de la Uniunea Europeană

Ferma Salcia din județul Teleorman, deținută acum de Liviu Ilie Dragne, consăteanul şi prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, a intrat în insolvență, deși a încasat subvenţii pentru agricultură de 1.755.000 de euro de la Uniunea Europeană în 2017 și 2018, potrivit site-ului Agenției de plăți și intervenții în agricultură (APIA), scrie G4Media .

Subvențiile pentru anul 2017 au fost de aproape 980.000 de euro şi aproape 775.000 de euro în 2018. Banii au venit prin FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) şi FEADR (Fondul European Agricol de Dezvltare Rurală. Sumele au reprezentat „plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu” sau „plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”.

Deşi a încasat aceste subvenţii considerabile de la Uniunea Europeană, ferma Salcia a fost pe pierdere în 2017 şi 2018. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în 2018, ferma avea 218 salariaţi, o cifră de afaceri netă de peste 25 de milioane de lei, profit zero şi pierderi de peste 5,4 milioane de lei. În 2017, ferma de porci Salcia avea 247 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de peste 30 de milionae de lei, profit zero şi pierderi de peste 1,3 milioane de lei.

Potrivit Registrului Comerţului, în ianuarie 2019, ferma de porci Salcia era deţinută de Valentin Dragnea (89,01%), Liviu Dragne (9,89%) şi Gabriel Tianu (1,10%). Pe 28 ianuarie 2019, Dragnea junior s-a retras din societate şi acţionariatul s-a reconfigurat astfel: Liviu Dragne (98,90%) şi Gabriel Tianu (1,10%).

Ferma Salcia a intrat, luni, 2 martie 2020, în insolvenţă ca urmare a cererilor depuse de creditoarele Schweinemast Brader GMBH (Germania) şi Tel Drum SA Alexandria, companie intrată la rândul ei în insolvență, potrivit portalului instanțelor. Vezi  aici  și  aici .

Tribunalul Teleorman a numit firma Eurosmart SPRL drept administrator judiciar provizoriu şi a stabilit data de 16 aprilie 2020 drept termen-limită pentru înscrierea la masa credală, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 11 mai 2020, ora 10:00, la sediul debitoarei.

Pe rolul instanțelor sunt mai multe litigii privind datoriile fermei Salcia către companii, dar și persoane fizice. Spre exemplu, la  Judecătoria Alexandria  are loc un proces între CEZ Vânzare în calitate de creditor și Ferma Salcia în calitate de debitor privind neplata curentului electric.

Un alt proces împotriva debitoarei Ferma Salcia este deschis la  Judecătoria Turnu Măgurele  de către creditoarea Sano Furajare Modernă SRL.

La  Tribunalul Teleorman  are loc și un conflict de muncă dintre Mariana Frunzulică și Ferma Salcia pentru neplata drepturilor bănești.

Și celelalte companii cu afaceri în domeniul agriculturii controlate de Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, şi de către Liviu Ilie Dragne, au primit subvenţii substanţiale de la Uniunea europeană, prin Agenţia de plăţi şi intervenţie pentru agricultură: alte aproape 2,8 milioane de euro în 2017 şi 2018, potrivit site-ului APIA.

În 2017, compania Zooveg 2010 – având drept obiect de activitate cultivarea cerealelor, deţinută de Valentin Dragnea, Gabriel Putineanu şi Liviu Dragne – a primit subvenţie de la APIA în valoare de aproape 590.000 de euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în mai 2018, Zooveg 2010 şi-a schimbat denumirea în Nutrelo Group. Acum e deținută de Valentin Dragnea și Gabriel Putineanu. Liviu Dragne este președinte al CA și director general, Marian Biloiu, director adjunct, iar Gabriel Tianu și Valentin Mândroc, administratori.

Noua firmă, Nutrelo Group, a încasat de la APIA peste 720.000 de euro, reprezentând subvenţii pentru 2018. Nutrelo are ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în 2018, Nutrelo Group a avut o cifră de afaceri netă de peste 20 de milioane de lei, profit de peste 1 milion de lei, zero pierderi şi 94 de angajaţi.

Nutrelo Group (fostă Zooveg 2010) era acţionarul unic al companiei Gransiloz, o altă firmă controlată de Dragnea jr şi Liviu Dragne. Pe 15 octombrie 2018, Nutrelo a fuzionat prin absorbţie cu Gransiloz, potrivit documentelor publicate din Monitorul oficial.

Gransiloz a încasat subvenţii de la APIA de aproape 640.000 de euro, în 2017, şi aproape 820.000 de euro în 2018. În 2017, Gransiloz avea 60 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de peste 39 de milioane de lei, profit de aproape 3 milioane de lei şi zero pierderi. Obiectul principal de activitate este tot cultivarea cerealelor.

Context

Ferma Salcia, cunoscută drept “Ferma de porci a lui Dragnea”, a intrat, luni, 2 martie, în procedura generală de insolvenţă, urmare a cererilor depuse de creditoarele Schweinemast Brader GMBH (Germania) şi Tel Drum SA Alexandria

G4Media.ro  a dezvăluit, în octombrie 2019, că firma din Germania a vândut purcei fermei de porci din Teleorman condusă de familia Dragnea, însă avocații Schweinemast susțin că societatea controlată de Dragnea jr nu a mai plătit animalele, invocând probleme economice legate de pesta porcină africană.

Pe de altă parte, celebra companie Tel Drum SA Alexandria s-a prezentat pe 5 februarie 2020 la Tribunalul Teleorman cu o solicitare de neimaginat în urmă cu 2-3 ani: a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva Ferma Salcia SA, dezvăluie Supervizor.ro

Potrivit sursei citate, cererea depusă de administratorul judiciar care se ocupă de insolvenţa Tel Drum SA este ciudată pentru că Ferma Salcia SA a susţinut că are de recuperat de la firma de construcţii suma de 3,94 milioane lei şi a solicitat înscrierea la masa credală cu această creanţă.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”