Fereastra Israelului de a lovi Iranul se îngustează pe măsură ce Putin intră în ecuație
Iranul caută să obțină noi sisteme aeriene sofisticate din Rusia, ceea ce ar însemna că fereastra unui potențial atac asupra programului nuclear al Teheranului se îngustează, cred oficialii israelieni, potrivit unor persoane familiarizate cu dosarul relatează Bloomberg.
Programul nuclear al Iranului îngrijorează Israelul și SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Perspectiva ca Iranul să primească de la Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400 va accelera o decizie privind un posibil atac, au declarat voci din SUA și din Israel la curent cu discuțiile.
Sistemele S-400 ar putea deveni operaționale în doi ani. Rusia nu a făcut un anunț public în acest sens.
„Cu cât aștepți mai mult, cu atât devine mai greu", a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu la o conferință de securitate organizată săptămâna trecută la Tel Aviv. "Am așteptat foarte mult timp. Pot să vă spun că voi face tot ce-mi stă în putință pentru a împiedica Iranul să dobândească arme nucleare."
În decembrie, SUA susțineau că Rusia își consolidează sprijinul militar pentru Iran în schimbul furnizării de drone pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Luna următoare, un deputat iranian declara că Teheranul așteaptă să primească o livrare de avioane de luptă Su-35 din partea Rusiei până la jumătatea lunii martie.
Rusia are legături foarte bune cu Iranul, iar Teheranul caută mai mult sprijin, a declarat Elena Suponina, un expert în Orientul Mijlociu cu sediul la Moscova.
În 2015, după ce SUA și alte cinci puteri au semnat un acord cu Iranul prin care să limiteze programul său nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni, Rusia i-a vândut un sistem de apărare aeriană mai puțin avansat, S-300. În 2018, președintele Donald Trump a retras SUA din acel acord.
Sistemele S-400, care pot lovi ținte aeriene la o distanță de până la 240 km ar crea o "zonă roșie pentru avioanele de mare altitudine", a explicat Jeremy Binnie, expert în Orientul Mijlociu la Janes, o companie în domeniul apărării cu sediul în Marea Britanie.
"Cu cât au mai multe mijloace de apărare aeriană, cu atât este mai dificil să le lovești", a apreciat Yossi Kuperwasser, un fost oficial al serviciilor de informații militare israeliene, în prezent cercetător principal la Israel Defense and Security Forum, o asociație formată din foști membri și membri în rezervă ai forțelor de securitate. "Analizăm când este cel mai potrivit moment pentru a acționa".
Oficialii israelieni monitorizează nu doar capacitatea Iranului de a rezista unui atac aerian, ci și capacitatea sa de a construi o bombă nucleară.
Odată ce Iranul decide să se înarmeze, "ar dura aproximativ între 18 și 24 de luni pentru ca ei să construiască primul focos", a declarat într-un interviu la Tel Aviv Mark Dubowitz, șeful Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, cu sediul la Washington, care face lobby pentru măsuri de contracarare a programului nuclear al Iranului.
Statele Unite și Israelul au organizat recent exerciții militare în Mediterana intens mediatizate, cele mai mari exerciții de demonstrație de forță aeriană între cei doi aliați.
Noile avioane de realimentare în aer construite de SUA pe care israelienii urmează să le primească până în 2025 ar crește apreciabil capacitățile lor cu bătaie lungă, a notat analistul Janes Binnie.
Rusia a oferit Iranului "o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce privește rachetele, electronica și apărarea aeriană" și ar putea furniza Teheranului avioane de luptă, remarca purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, la 24 februarie.
Îngrijorările în legătură cu activitățile nucleare ale Iranului a crescut de când observatorii internaționali au detectat uraniu îmbogățit la o puritate de 84% - aproape de nivelul de 90%, cât ar fi necesar pentru a crea arme nucleare. Până la sfârșitul anului 2023, Iranul va avea suficient uraniu îmbogățit la 60% pentru a produce 10 bombe, potrivit unui oficial israelian de rang înalt și unui fost oficial american de rang înalt.
Sursa: adevarul.ro