Fenomenul tragic care ucide și mutilează zeci de tineri din România: „Pielea e pur și simplu carbonizată”

Fenomenul tragic care ucide și mutilează zeci de tineri din România: „Pielea e pur și simplu carbonizată”

Într-un avertisment îngrijorător, Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din București, a semnalat o creștere alarmantă a cazurilor de electrocutare în rândul copiilor și adolescenților care aleg să se urce pe vagoane de tren.

foto tineri care isi fac selfie

Fenomentul tragic care mutilează zeci de tineri anual FOTO Shutterstock

Acest fenomen tragic a atins proporții îngrijorătoare în acest an, ultimul caz fiind cel al unui băiat de 12 ani din Prahova.

Copilul a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului după ce, la începutul lunii septembrie, s-a urcat pe un vagon de marfă și a fost electrocutat. După intervenții chirurgicale complicate, inclusiv incizii de decompresiune și grefe de piele, copilul rămâne într-o stare critică.

Copilul este în stare extrem de gravă, are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, a fost intubat, ventilat mecanic, ulterior reuşim să-i facem intervenţiile chirurgicale de grefare”, a explicat Dr. Alexandru, evidențiind gravitatea acestor tipuri de leziuni și provocările medicale cu care se confruntă echipele de medici în astfel de cazuri.

Electrocutarea și arsurile provocate de flamă electrică, care carbonizează hainele și afectează straturile profunde ale pielii, generează leziuni catastrofale care necesită luni de recuperare și tratamente multiple.

Acest fenomen, potrivit medicului, este unul care poate fi prevenit cu ușurință, însă continuă să producă victime, în special în rândul tinerilor care ignoră pericolele sau nu înțeleg gravitatea situației.

„Este trist pentru că un astfel de eveniment poate fi evitat uşor, nu este nevoie să ne urcăm pe tren, nu avem nevoie să ne urcăm pe vagoanele de tren indiferent dacă sunt pe o linie moartă sau nu, deasupra este un voltaj foarte mare”, avertizează medicul, subliniind riscurile implicate de apropierea de liniile electrificate. Electrocutările la 34.000 de volți pot provoca deces instantaneu, iar cazurile în care victimele supraviețuiesc sunt extrem de rare.

„În fiecare an ne confruntăm cu un număr de pacienţi, poate 10 pe an, care ajung la noi cu astfel de arsuri”, adaugă Dr. Alexandru, subliniind că fenomenul continuă să persiste, în ciuda avertismentelor constante.

Aceasta mai explică faptul că recuperarea după astfel de incidente este lungă și dificilă, iar mulți pacienți rămân cu sechele pentru tot restul vieții. Chiar și cei care reușesc să supraviețuiască acestor arsurilor severe au nevoie de îngrijiri chirurgicale repetate și sprijin psihologic intens. „Majoritatea am reuşit să-i tratăm şi să ajungă acasă, dar ajung acasă cu o altă viaţă, sunt altfel, nu mai sunt cei care erau înainte”, precizează aceasta.

Fenomenul nu afectează doar Bucureștiul, ci și alte orașe din România. Dr. Taskov Panche, medic primar chirurgie plastică și coordonator al Unității de Arși Grav de la Timișoara, a tras la rândul său un semnal de alarmă cu privire la gravitatea acestor incidente.

În ultimul an, trei tineri de 19 ani au fost tratați la Timișoara după ce au suferit arsuri severe în urma tentativelor de a se urca pe trenuri pentru a face selfie-uri sau pentru a impresiona. Unul dintre acești tineri, grav rănit, a rămas paraplegic, fiind acum imobilizat într-un scaun cu rotile.

„Viaţa este mult prea preţioasă pentru a fi riscată pentru un moment de adrenalină sau pentru a impresiona pe cineva”, avertizează Dr. Panche, subliniind că educația și conștientizarea pericolelor sunt esențiale.

Atât la București, cât și la Timișoara, medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu faptul că, pe lângă arsurile profunde și politraumatismele suferite de pacienți, aceștia rămân marcați pe viață.

Rămân pur și simplu mutilați pe viață, este păcat”, spune Dr. Raluca Alexandru, subliniind eforturile echipelor medicale de a aduce la cunoștința publicului gravitatea acestor incidente. Din păcate, aceste cazuri de electrocutare nu se încheie odată cu tratamentul medical, ci necesită o recuperare îndelungată, care poate dura chiar ani de zile.

În plus, recuperarea fizică nu este singurul aspect dificil. „Avem psiholog la astfel de cazuri, psihologul intervine, vine şi stă de vorbă atât cu familia, cât şi cu copilul”, explică medicul, menționând că majoritatea victimelor sunt adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

În unele cazuri, și tinerii de până la 20 de ani ajung la unitățile de urgență sau chiar își pierd viața în locul incidentului.

În ciuda campaniilor de conștientizare desfășurate în ultimii ani de către medici și de companiile de căi ferate, fenomenul continuă să persiste. „Ei se urcă să-și facă selfie, că de sus de acolo se vede mai frumos”, observă cu regret Dr. Alexandru, explicând că mulți dintre tinerii implicați în aceste accidente nu sunt conștienți de pericolele uriașe la care se expun.

Mesajul medicilor este clar: riscul este mult prea mare pentru a fi ignorat, iar consecințele sunt devastatoare. Astfel de incidente nu doar că pot fi prevenite, dar ele lasă urme adânci atât asupra victimelor, cât și asupra familiilor acestora, care trebuie să facă față unei traume de lungă durată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

4 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

5 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?