Fenomenul bisericilor desacralizate. „Câteva sute pe an se transfomă în birturi, dar nu vezi o moschee desacralizată” VIDEO

Fenomenul bisericilor desacralizate. „Câteva sute pe an se transfomă în birturi, dar nu vezi o moschee desacralizată” VIDEO

Sute de biserici din Occident sunt transformate, în fiecare an, în crâșme, cafenele sau săli de spectacole. Istoricul clujean Cristian Ivaneș, impresionat de faptul că a vrut să intre într-o biserică dintr-o localitate din Norvegia și a dat peste un local, propune o dezbatere pe acest subiect.

Cristian Ivaneș a găsit în localitatea Alesund o biserică desacralizată. FOTO: Arhivă personală

Cristian Ivaneș a găsit în localitatea Alesund o biserică desacralizată. FOTO: Arhivă personală

Istoricul clujean Cristian Ivaneș a fost impresionat de ceea ce a găsit într-o localitate din Norvegia - Alesund: o biserică transformată în „crâșmă”.

Având în vedere că astfel de imagini nu sunt singulare, ci pot fi văzute peste tot în Europa de Vest, în Franța, Belgia, Olanda, istoricul a început o dezbatere pe canalul său de YouTube despre acest fenomen.

„Pe mine m-a impresionat foarte tare ce am văzut în Alesund. E un fenomen mai larg în Europa de Vest și care cred că trebuie comentat pentru că e evitat în mare măsură și instrumentalizat politic de noua stângă”, a susținut clujeanul, istoric și jurnalist.

Ivaneș a povestit experiența pe care a avut-o cu o zi înainte: „Am văzut o clădire ce părea o biserică protestantă luterană aparținând de Biserica Norvegiei și am intrat s-o vizitez. Când intru înăuntru... găsesc o crâșmă”.

Istoricului i s-a atras atenția în postarea pe care a făcut-o pe Facebook că este impropriu să-i spună „crâșmă”, dacă acolo nu se vindeau băuturi alcoolice.

„Poate că nu se serveau băuturi alcoolice, habar n-am, pentru că nu m-am dus chiar până în capăt unde era fostul altar și unde era tejgheaua, unde se vindeau diversele băuturi. Poate era doar cafenea, unde se vând sucuri, înghețată, nu știu, limonadă, cappuccino, cafea lungă ș.a.m.d. Nici nu asta contează. E cu totul irelevant. Ce este relevant este că o biserică de început de secol XX, unde rămăseseră inclusiv icoanele pe pereți, inclusiv una foarte, foarte mare în spatele altarului de altădată, a fost transformată într-un stabiliment de gen bar, birt, cofetărie, numiți-l cum doriți. Chestia asta pe mine m-a impresionat foarte tare”, a răspuns acesta.

El a precizat că localul avea și orar de funcționare ca orice stabiliment de genul ăsta. Deci nu era o biserică folosită, la anumite intervaluri, pentru diverse evenimente comunitare, cum se mai practică în Occident. Era un local propriu-zis.

Un fenomen mult mai larg

„Pentru că toată chestia asta face parte dintr-un fenomen mult mai larg despre care, cum vă ziceam, se vorbește destul de puțin în Vest. Fenomenul este cel al desacralizării bisericilor în ritm accelerat și a transformări lor în altceva. În restaurante, în baruri, în crâșme, în săli de spectacol, în săli de sport, în ce mai doriți dumneavoastră”, a precizat Ivaneș.

În Norvegia, acest fenomen se petrece de o bună perioadă de timp.

Istoricul a prezentat chiar și statistici oficiale din Norvegia: „în mod oficial, 65-70% dintre norvegieni se declară ca aparținând de Biserica Luterană a Norvegiei. Alte confesiuni creștine - 4%, islamiști- 5%, atei 20%, restul fiind neinteresați, agnostici etc”.

În Franța, rata asta de desacralizare a bisericilor urcă până la câteva sute pe an, a precizat jurnalistul. În Norvegia, discutăm de până la vreo 200 de biserici desacralizate în ultimele decenii și transformate în cofetării crâșme, birturi, săli spectacole, săli de port, săli de expoziție, de conferințe, orice altceva.