Fenomen optic spectaculos surprins în Retezat. Asfințitul fantastic, sub vraja Efectului Gloria FOTO
Un grup de turiști aflați în Munții Retezat a avut parte de un apus de neuitat, pe crestele masivului. Călătorii au fost martorii unui fenomen optic rar, numit „Efectul Gloria”.
Apus în Retezat. Foto: Dorela Murărașu. Facebook.
Un grup de turiști a surprins în imagini unul dintre fenomenele optice rare, petrecute în Munții Retezat. Fotografiile publicate de Dorela Murărașu arată cât de spectaculoase pot fi apusurile văzute de pe crestele unora dintre cei mai spectaculoși munți din România.
„Potrivit specialiştilor, Efectul Gloria mai poarta numele de Spectru montan ori Spectru Brocken. În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condiţiile rare se referă la refracţia şi dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziţia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat. Iubirea mea montană, Retezat, mi-a dăruit azi Gloria”, scrie Dorela Murărașu, autoarea fotografiilor, pe pagina sa de Facebook.
De-a lungul timpului, Retezatul le-a oferit oaspeților săi ocazia de a fi martori ai unor fenomene neobișnuite.
Priveliști uluitoare s-au înfățișat unora dintre cei care au urcat pe crestele sale, care ating înălțimi de peste 2.500 de metri, iar alți români au trecut prin momente pe care cu greu și le-au putut explica.
Fenomenul optic spectaculos din vara anului 1991
În vara anului 1991, câțiva călători din Retezat au fost martori ai unor fenomene optice extrem de rare. Unii turiști și salvamontiștii au relatat despre spectacolul de lumini care învăluise cerul deasupra Văii Rele din Retezat.
„Întâi a fost o lumină, apărută din senin, din întuneric. Apoi luminile s-au înmulţit, s-au ridicat deasupra văii acoperită cu ceaţă. Tabloul semăna cu un oraş văzut noaptea de pe o mare înălţime. Ceea ce a fost de-a dreptul halucinant abia a urmat: luminile s-au ordonat în cerc, apoi în dreptunghi, formând pătrăţele, iar, în final, s-au alinial în paralel, după care au dispărut, fără zgomot, aşa cum au şi apărut, înălţându-se”, afirma salvamontistul George Resiga, citat în fostul ziar local „Zori Noi”, în august 1991.
Fenomenul neobişnuit a fost urmărit, timp de circa 15 minute, de pe curmătura Bucurii. „Umblând şi înnoptând, de multe ori, în munţi am văzut multe. Şi meteoriţi, şi fulger globular. Ceea ce am văzut însă acum, e greu de definit. Că a fost un O.Z.N., nu aş putea afirma, pentru că nu era vorba de un corp anume, desluşit, Dar totul a fost extraordinar”, îl completa salvamontistul Martin Domokoş, şi el participant la expediţia din Retezat.
Mărturii stranii despre Retezat
Și alți călători pe munte au fost martori ai unor fenomene stranii. Au relatat că, în unele zone din Retezatul Mic, regiunea calcaroasă a masivului, au auzit ropotele unor râuri subterane care curg în adâncurile muntelui.
Retezatul a stârnit imaginația localnicilor și turiștilor, devenind un loc al legendelor, însă chiar și unii oameni de știință s-au lăsat prinși în mirajul Retezatului. Unii cercetători au susţinut ipoteza că vârful Retezat (2.485 metri) ar fi avut o legătură strânsă cu poziţia sanctuarelor din Sarmizegetusa Regia şi chiar ar fi fost „cioplit” în vremurile antice din raţiuni religioase şi de astrologie.
Alți autori au susţinut că Retezatul ar reprezenta, de fapt, o imensă piramidă energetică, înfiinţată cu mulţi ani în urmă de oameni sau de civilizaţii extraterestre şi explorată de zeitatea getică Zamolxis.
Și Vârful Peleaga (2.509) a fost asemuit unei piramide. Alţi au afirmat că Lacul Bucura ar fi baza unei piramide energetice, formată din vârfurile a trei munţi care înconjoară apele sale şi că aici s-ar produce fenomene paranormale, deoarece se formează un câmp magnetic.
Oamenii de ştiinţă au respins ipotezele fanteziste lansate despre presupusa piramidă din Retezat, însă povestea acestora a devenit credibilă pentru o parte dintre cei care ajung în Retezat şi care au relatat că ar fi resimţit „energiile muntelui”.
Sursa: adevarul.ro