Fenomen îngrijorător identificat de psihologi. Idolii închipuiți de pe internet și influența lor asupra tinerilor
În ultimii ani, foarte mulţi tineri din România şi nu numai au început să petreacă ore în şir pe internet, în special pe reţelele de socializare. Acest lucru, susţin psihologii, poate avea efecte negative asupra celor în curs de formare.
Modelele de pe internet sunt deseori nocive pentru tineri, spun psihologii FOTO Arhivă
Specialiştii spun că, de multe ori, copiii nu ştiu şi nu sunt învăţaţi să selecteze corespunzător conţinutul pe care îl urmăresc pe reţelele de socializare. Astfel, foarte mulţi tineri ajung să aibă modele nepotrivite , pe care le transformă în adevăraţi idoli.
,,Copiii nu îşi mai găsesc eroii în desene animate, ci pe Tik Tok"
În ultimii ani, aplicaţia Tik Tok a început să fie prezentă aproape în telefonul fiecărui român. De multe ori, acces la telefoane au şi copiii, care sunt atraşi de conţinutul distribuit de utilizatori în mediul online. Astfel, cei mici ajung să îşi găsească modele printre creatorii de conţinut.
,,În trecut copiii aveau eroi din desene animate. Acum, aceştia au modele de pe Tik Tok. Dar, ce e drept, sunt pe Tik Tok adevărate personaje, care le depăşesc pe cele din desene animate. E normal ca un copil să fie atras de aceste persoane care prezintă ori fapte amuzante şi exagerate, ori un stil de viaţă luxos, însoţit de metode de îmbogăţire. Cu siguranţă nu este bine ca cei mici să petreacă ore în şir în faţa telefoanelor, deoarece pot fi influenţaţi negativ de conţinutul din mediul online", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.
Modelele negative, la un click distanţă
Mediul online, de multe ori imposibil de controlat, conţine şi o mulţime de exemple negative, de persoane care se laudă cu fapte violente sau cu alte infracţiuni. Astfel, copiii pot pica foarte uşor în această capcană şi pot considera idoli aceste persoane.
,,Vedem pe internet foarte mulţi infractori, foarte multe persoane violente, care se laudă cu faptele lor. Ce influenţă poate avea un astfel de om asupra unui copil? Cu siguranţă o influenţă negativă. Din acest motiv este foarte important ca părinţii să gestioneze bine situaţia şi conţinutul urmărit de cei mici. Totodată, să nu uităm că activităţile din lumea reală, nu din cea digitală, sunt cele mai importante pentru dezvoltarea celor mici", adaugă psihologul ieşean.
Sursa: adevarul.ro