Femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie după un accident vascular cerebral (studiu)
Femeile prezintă un risc de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii de a suferi de depresie severă după un accident vascular cerebral, sugerează un studiu realizat în Marea Britanie, citat luni de Press Association.
Simptomele de depresie sunt des întâlnite în urma unui accident vascular cerebral şi este cunoscut faptul că acestea au consecinţe pe termen lung, precum creşterea perioadei de recuperare, reducerea calităţii vieţii şi un risc mai mare de deces prematur.
În cadrul unui nou studiu, experţi de la King's College London au monitorizat simptomele de depresie manifestate de 2.313 persoane (1.275 bărbaţi şi 1.038 de femei).
Toţi pacienţii incluşi în cercetare suferiseră un prim accident vascular cerebral între anii 1998 şi 2016 şi au fost monitorizaţi până în iulie 2017.
Rezultatele studiului au demonstrat că peste 10% dintre bărbaţi prezintă simptome severe pe termen lung, iar 20% dintre femei manifestă simptome severe sau foarte severe, persistente.
''Simptomele severe la femei au fost duble faţă de cele la bărbaţi'', au scris oamenii de ştiinţă în European Journal Of Neurology.
''Simptomele moderate în cazul bărbaţilor s-au înrăutăţit de-a lungul timpului'', au notat cercetătorii adăugând că ''semnele de depresie din ce în ce mai severe au fost asociate cu o creştere a ratei de mortalitate''.
''Deşi nu putem spune cu exactitate de ce depresia este mai des întâlnită la femei, de vină ar putea fi faptul că, în cazul lor, imaginea de sine şi sentimentul propriei valori sunt mult mai influenţate de relaţiile sociale, ceea ce le face mai sensibile la provocările reprezentate de menţinerea acestora. Totodată, femeile trăiesc mai mult, sunt mai expuse la singurătate, la deteriorarea stării de sănătate şi la pierderea sprijinului, toate acestea putând conduce la depresie'', a explicat una dintre autorii principali ai studiului, doctor Salma Ayis de la King's College London.
''Ceea ce se întâlneşte la ambele sexe este scăderea dramatică a şanselor de supravieţuire pe măsură ce simptomele de depresie se accentuează. Prin urmare, considerăm că prin monitorizarea simptomelor de depresie la supravieţuitorii accidentelor vasculare cerebrale şi prin acţionarea în consecinţă medicii ar putea oferi o mai bună îngrijire pe termen lung'', a adăugat Ayis.
Doar în Marea Britanie sunt înregistrate anual peste 100.000 de accidente vasculare cerebrale, notează Press Association. În această ţară trăiesc în prezent peste 1,2 milioane de persoane care au suferit un accident vascular cerebral. AGERPRES