Femeile saudite pot, începând de marţi, să călătorească în afara ţării fără permisiunea unui bărbat
Autorităţile din Arabia Saudită au început să aplice marţi reforma anunţată la începutul lui august şi care le permite femeilor să obţină un paşaport de călătorie în străinătate fără permisiunea unui "gardian" de sex masculin, informează miercuri AFP.
Administraţia saudită a început marţi "să primească cereri din partea unor femei cu vârste peste 21 de ani pentru a obţine sau a reînnoi un paşaport şi a călători în afara ţării fără permisiune" (din partea unui bărbat), a anunţat Departamentul pentru Paşapoarte pe contul său de Twitter.
Măsura, anunţată în august, a zdruncinat sistemul saudit al "gardianului masculin", sistem ce asimilează femeile cu minorii întreaga lor viaţă, supunându-le autorităţii arbitrare a soţului, tatălui sau altor rude de sex masculin.
Această reformă a intervenit în condiţiile în care mai multe cazuri de evadare în străinătate a unor tinere saudite care s-au declarat victime ale violenţelor din partea "gardienilor" lor au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele luni.
Ea se înscrie în seria de măsuri de liberalizare lansate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, cel mai puternic om al acestui regat ultraconservator. Cea mai emblematică dintre aceste măsuri a fost cea care le permite femeilor să conducă o maşină, măsură intrată în vigoare din iunie 2018.
Alte reforme care, fără a-l distruge în totalitate, slăbesc sistemul "gardianului" obligatoriu pentru femei sunt cele conform cărora sauditele pot de acum încolo să declare oficial o naştere, o căsătorie sau un divorţ, sau să fie titulare ale autorităţii parentale asupra copiilor lor minori, prerogative care până acum erau rezervate bărbaţilor.
Aceste schimbări au fost salutate la scară largă în Arabia Saudită, dar şi criticate ca fiind "anti-islamice" de către ultraconservatori pe reţelele sociale. AGERPRES