Femeile din Japonia vor putea participa pentru prima dată la „Festivalul nud”

Femeile din Japonia vor putea participa pentru prima dată la „Festivalul nud”

Femeile din Japonia au primit permisiunea de a lua parte la o ceremonie străveche, cunoscută sub numele de „Festivalul nud”, pentru prima dată în istoria evenimentului, notează The Guardian.

Bărbati japonezi care participa la Festivalul nud, in 2017 FOTO AFP

Bărbati japonezi care participa la Festivalul nud, in 2017 FOTO AFP

În luna februarie a fiecărui an, mii de bărbați aproape dezbrăcați participă la Hadaka Matsuri („Festivalul nud”) la un sanctuar shintoist din Inazawa, un oraș din centrul Japoniei , pentru a alunga spiritele rele din anul următor.

Festivalul a fost interzis femeilor încă de când a fost organizat pentru prima dată, în urmă cu aproximativ 1.250 de ani. În acest an, organizatorii vor permite unui grup de aproximativ 40 de femei să participe la 22 februarie, potrivit presei japoneze.

Femeile, care vor fi complet îmbrăcate, vor face ofrande, dar nu vor lua parte la punctul culminant al festivalului, în care bărbații îmbrăcați doar în fundoshi - lenjerie de corp tradițională - și bandane hachimaki se ciocnesc între ei în timp ce încearcă să își transfere ghinionul către un „bărbat ales” atingându-l. Ulterior, acesta se va retrage în sanctuar.

Ayaka Suzuki, care a militat pentru ridicarea interdicției neoficiale impuse femeilor, a declarat că și-a dorit să participe la festival încă de când era copil. „Aș fi putut participa dacă aș fi fost băiat”, a declarat ea reporterilor, potrivit ziarului Yomiuri Shimbun.

Suzuki a adăugat că va folosi această ocazie pentru a se ruga pentru siguranța familiei sale și pentru persoanele afectate de recentul cutremur din peninsula Noto.

Organizatorii nenumăratelor festivaluri din Japonia au fost presați să le deschidă tuturor participanților, pe fondul îngrijorării că depopularea rurală ar putea pune capăt evenimentelor dominate în mod tradițional de bărbații locali.

Luna aceasta, femeile au participat la festivalul focului Katsube din Shiga pentru prima dată în istoria sa de 800 de ani.

Dar organizatorii Festivalului Somin-sai, din orașul Oshu din nord-estul țării - care, de asemenea, este asemănător cu „Festivalul nudului” - au anunțat luna trecută că evenimentul va avea loc pentru ultima dată în acest an.

Daigo Fujinami, preotul șef al templului care găzduiește festivalul vechi de 1.000 de ani, a declarat pentru Mainichi Shimbun că decizia a fost determinată de vârsta înaintată a multor bărbați din localitate și de lipsa de persoane care să supravegheze evenimentul.

Fujinami a respins sugestiile ca festivalul să fie deschis persoanelor care locuiesc în afara orașului, spunând că acest lucru nu ar fi în concordanță cu „ritualurile de bază” care au fost transmise de generații întregi de localnici.

În timp ce unii au salutat decizia „Festivalului nudului” de a accepta și femei, fiind considerat un pas înainte pentru egalitatea de gen, alte aspecte ale vieții tradiționale din Japonia sunt încă interzise femeilor, inclusiv inelul dohyo folosit în sportul sumo din țară.

În timp ce femeile concurează în sumo amator, ele nu pot lupta la nivel profesionist și nu au voie nici măcar să pășească pe dohyo - un cerc acoperit cu pământ și marcat cu baloți de paie de orez pe jumătate îngropați - folosit în cele șase turnee principale care au loc în fiecare an.

Regula a provocat ocazional situații jenante pentru organizatorii acestui sport vechi de secole.

Autoritățile de sumo s-au luptat cu acuzații de sexism în 2018, după ce mai multe femei, inclusiv o asistentă medicală, s-au grăbit să urce pe un ring de sumo pentru a-i acorda primul ajutor unui primar local care se prăbușise după ce suferise un atac cerebral. Folosind sistemul de sonorizare, arbitrul le-a ordonat în mod repetat să părăsească ringul, dar femeile au refuzat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...