Femeile care fac sex mai rar trăiesc mai puțin. Ce au mai descoperit oamenii de știință
Un studiu recent afirmă că femeile care se angajează rar în activități sexuale au un risc cu 70% mai mare de a trăi mai puţin în comparație cu cele care fac sex cel puțin o dată pe săptămână.
Dacă până acum s-a demonstrat doar că activitatea sexuală este benefică pentru sănătate, cei trei autori ai acestui studiu, care a fost publicat în Journal of Psychosexual Health, spun că există o legătură între frecvența cu care o persoană face sex și probabilitatea de a muri.
Potrivit cercetării lor, sexul frecvent oferă numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit, prin eliberarea de endorfine și oxitocină . De asemenea, poate stimula sistemul imunitar, făcând organismul mai rezistent la infecții și boli, potrivit Psypost .
Activitatea sexuală regulată promovează sănătatea cardiovasculară, prin creșterea ritmului cardiac și a circulației. Îmbunătățește calitatea somnului, datorită eliberării hormonului prolactină, care este asociat cu relaxarea. Sexul frecvent poate, de asemenea, îmbunătăți intimitatea și consolida relațiile, contribuind la bunăstarea emoțională generală, spun cercetătorii.
Cel mai recent studiu a evidențiat faptul că, luând ca variabile durata relației, sexul și vârsta, în cazul femeilor frecvența minimă pare să fie de un raport sexual pe săptămână. Frecvențele mai mari de o dată pe săptămână nu par să producă rezultate mai bune în ceea ce privește o viaţă mai lungă, dar există o diferență semnificativă în ceea ce privește probabilitatea de a muri între persoanele care fac sex o dată pe săptămână și cele care fac sex mai rar .
Există, de asemenea, un alt studiu care spune că scăderea activității sexuale a fost legată de rezultate nefavorabile pentru sănătate, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, și s-a constatat, de asemenea, o relație între disfuncția erectilă și cancer la bărbații în vârstă.
Cercetarea a urmărit să exploreze relația dintre frecvența sexuală și mortalitatea din toate cauzele, adică probabilitatea ca o persoană să moară. Eșantionul studiului a inclus 14.542 de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani, cu o vârstă medie de 46 de ani. Cercetătorii au utilizat date privind mortalitatea din toate cauzele, depresia, frecvența sexuală, obezitatea și diverși factori demografici.
Rezultatele au arătat că femeile care au făcut sex rar au fost cu 70% mai predispuse să moară în timpul perioadei de urmărire, comparativ cu femeile care au făcut sex mai des. De asemenea, în rândul persoanelor care fac sex mai puțin de o dată pe săptămână, participanții cu depresie și frecvență sexuală scăzută (mai puțin de o dată pe săptămână) au fost cu 197% mai predispuși la deces decât cei care au avut depresie și frecvență sexuală ridicată (au făcut sex cel puţin o dată pe săptămână).
Atunci când aceeași analiză a fost efectuată asupra persoanelor care făceau sex mai mult de o dată pe săptămână, nu a existat nicio asociere între frecvența sexului și riscul de deces. Acest lucru susține ideea că a face sex cel puțin o dată pe săptămână ar putea fi esențial pentru obținerea beneficiilor pentru sănătate pe care le poate genera activitatea sexuală.
Autorii studiului recunosc însă că cercetarea lor este limitată şi că este nevoie ca subiectul să fie aprofundat. Deși este posibil ca sexul să îmbunătățească starea de sănătate, este, de asemenea, posibil ca persoanele cu o stare de sănătate precară să fie mai puțin capabile să facă sex, creând asocierea. În plus, studiul nu a examinat alte aspecte ale sănătății sexuale, cum ar fi satisfacția sexuală sau calitatea relațiilor sexuale, care ar putea juca, la rândul lor, roluri semnificative în bunăstarea generală.
Sursa: adevarul.ro