Femeie din București, păcălită să-și vândă casa și să-i dea toți banii unui fals medic

Femeie din București, păcălită să-și vândă casa și să-i dea toți banii unui fals medic

O femeie din București a pierdut 100 de mii de euro după ce a fost păcălită de un presupus medic american aflat într-o zonă de conflict. Individul a făcut-o să se îndrăgostească de el, apoi a început să îi ceară bani pentru copilul lui bolnav. Femeia, impresionată de povestea bărbatului, și-a vândut apartamentul și a făcut credite la bănci pentru a-l ajuta. Când a realizat că a fost victima unui escroc, a depus plângere la poliție. Făptașul este însă de negăsit. Experții avertizează că cei care comit astfel de escrcoherii scapă nepedepsiți pentru că folosesc identități false.

Femeia și-a început povestea costisitoare de iubire pe internet în 2020. Divorțase și își dorea să își refacă viața. Așa că a intrat pe un site de matrimoniale și acolo l-a găsit pe presupusul medic, spune sora victimei.

Sora femeii înșelate: I-a căpătat încrederea și a început să-i ceară bani pentru copil, că este copilul bolnav.

Femeia a început să îi trimită bani în tranșe. În total, 100 de mii de euro. Disperată că iubitul ei virtual nu mai răspunde, s-a dus să îi ceară ajutorul surorii.

Sora femeii înșelate: Când i-a mai spus și că este prizonier și trebuie scos din prizonierat, s-a apucat și a vândut apartamentul, i-a dat toți banii pe care îi avea în urma vânzării. Eu nu înțeleg cum de sora mea nu și-a pus întrebarea de unde știe româna așa bine.

Avocatul spune că a fost începută o urmărire penală însă, de 3 ani, ancheta parchetului stagnează.

Codrin Stupariu - avocatul victimei: Nici persoana vătămată nu a fost audiată încă, am și formulat o contestație prin care o instanță de judecată o să-i stabilească procurorului un termen de șase luni pentru a da o soluție în acest dosar.

Experții în securitate cibernetică susțin că astfel de escroci care se ascund în spatele profilurilor false sunt greu de prins.

Mihai Rotariu - reprezentant DNSC: Faceți niște verificări legate de persoana cu care vorbiți, cercetați fotografia, numele de familie, dacă au fost folosite în altă parte sau datele de identificare. Trebuie să ne asigurăm că vorbim cu o persoană reală și atunci punem mâna pe telefon și încercăm să găsim alt canal de comunicare astfel încât să ne asigurăm că transmitem bani unei persoane legitime, nu unui atacator.

Cei mai convingători astfel de escroci din online cunosc bine tehnici de manipulare, spun psihologii.

Matei Stănculescu - psiholog: Acest escroc a descurajat-o pe victimă să mai vorbească și cu alți oameni ca să o păstreze ca fiind o relație secretă, specială, tocmai să nu fie influentabila de alții. Este pur și simplu exploatarea unor probleme emoționale, persoana era proaspăt divorțată, deci avea o vulnerabilitate, își dorea o conexiune în viața ei.

Poliția a contactat inclusiv autoritățile din Nigeria, țara unde susținea bărbatul că își crește copilul, însă nu a fost identificat. Acest gen de escrocherie este folosit la scară largă. De curând, o femeie din Franța care era convinsă că vorbește cu Brad Pitt i-a transferat unui individ 830 de mii de euro.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte... / Dar aceste chestii despre Georgescu de ce nu vin din România?

2 A apărut lista cu foștii ofițeri din SRI, armată și poliție care l-au sprijinit pe Călin Georgescu

3 Ce se întâmplă? / Unul dintre cele două avioane-spion Artemis a dat azi ture deasupra României

4 Triunghi amoros într-o comună din județul Iași. Învățătoarea a luat-o la bătaie pe funcționara primăriei din cauză că i-a făcut avansuri soțului ei

5 Un elev de 13 ani și-a lăsat gravidă profesoara