Femeie cu simptome de afecțiuni psihice, „tratată” cu o amendă de 2.000 de lei. Cum i-au făcut judecătorii dreptate
Cazul unei femei din Reșița, județul Caraș-Severin, arată modul în care Poliția Română tratează uneori cazurile persoanelor care prezintă simptome de afecțiuni psihice. Pentru că în seara de 28 iunie 2022 a sunat la 112, chemând un echipaj de Poliție, dar a devenit incoerentă, părând că delirează când au ajuns polițiștii, bătrâna a fost amendată cu 2.000 de lei. Motivul: a apelat nejustificat serviciul de urgență 112.
O femeie care a sunat la 112 a fost amendată cu 2.000 de lei pentru un apel nejustificat FOTO Arhivă
În raportul pe care l-au întocmit după intervenție, polițiștii au arătat că în momentul în care au ajuns la locuința femeii și au întrebat care este urgența , femeia a răspuns că a realizat motivul pentru care soțul ei a decedat, în anul 1984, și anume, din cauza unui vecin de scară al cărui nume nu și-l amintește.
Polițistul a mai raportat că „petenta era incoerentă” și le-a arătat o poză cu fiul său, purtând o perucă. Potrivit polițiștilor, femeia le-a spus că „același vecin este motivul pentru care fiul său (plecat de 20 ani) poartă respectiva perucă și nu o mai vizitează”. În același raport, polițiștii au arătat că bătrâna a mai apelat și în trecut 112, fără un motiv întemeiat, iar din acest motiv au amendat-o cu 2.000 de lei (amenda minimă, maximul fiind 4.000 de lei).
Victorie pe linie pentru bătrâna amendată
Pensionara a contestat procesul-verbal de contravenție în instanță, arătând că a fost agresată de mai multe ori, la domiciliu, de o persoană necunoscută, că este o femeie în vârstă, singură și cu o pensie mică.
Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Reșița. Judecătorii de aici au anulat sancțiunea arătând că, deși „afirmațiile petentei nu se confirmau, neexistând nicio urgență care să reclame intervenția unui echipaj”, condiția cerută de lege, referitoare la forma de vinovăție (intenția), nu este îndeplinită”.
„Intenția este caracterizată de o rea-credință, manifestată prin scopul contravenientului de a contacta organele de poliție, în scop șicanator, fără vreun motiv întemeiat. Altfel spus, contravenientul inventează un motiv mai mult sau mai elaborat, apelează la 112, urmărind sau acceptând faptul că agenții de poliție vor acționa și vor consuma resurse materiale/umane/de timp pentru investigarea situației aduse la cunoștința agenților”, a arătat judecătorul, care a subliniat că în acest caz nu există o intenție, femeia care a apelat la 112 aflându-se într-o stare vulnerabilă.
IPJ Caraș-Severin a atacat sentința Judecătoriei Reșița cu apel, arătând că apelul la 112 nu a fost justificat „nefiind periclitată viaţa, integritatea ori sănătate cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul”.
„Solicitarea nejustificată a intervenţiei organelor de poliţie la faţa locului, fără a exista un motiv serios prin apelare la numărul 112, poate afecta în mod negativ intervenţia acestor organe specializate care, astfel, nu mai pot să intervină la înlăturarea consecinţelor unor situaţii de urgenţă reale”, a arătat IPJ Caraș-Severin la proces.
Tribunalul Caraș-Severin a menținut sentința de anulare a sancțiunii arătând că „persoana care a sesizat organele de intervenție se afla într-o situaţie vulnerabilă, necesita ajutor, având o vârstă înaintată şi locuind singură”.
„Din cele relatate de aceasta agentului de poliţie rezultă că nu avea reprezentarea faptului că alertează fals serviciul de urgență 112, deci fapta nu a fost una intenționată. Rezolvarea unor astfel de situații nu se realizează prin sancționarea celui care apelează la numărul unic de urgență, ci prin intervenția serviciilor de asistență socială”, se arată în sentința Tribunalului Caraș-Severin, care este definitivă.
Sursa: adevarul.ro