Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații false: „Nu am nicio dovadă”

Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații false: „Nu am nicio dovadă”

Femeia a declarat pentru NBC News că nu și-a imaginat niciodată că postarea ei de pe Facebook va scăpa atât de mult de sub control.

Donald Trump a fost ținta ironiilor pe rețelele de socializare FOTO: X

Donald Trump a fost ținta ironiilor pe rețelele de socializare FOTO: X

O femeie din Ohio a cărei postare pe Facebook a stârnit zvonuri despre imigranți haitieni care mănâncă animale de companie în Springfield - acuzații repetate de fostul președinte Donald Trump la dezbaterea de marți - a recunoscut că afirmațiile sunt false, spunând că regretă modul în care acestea s-au transformat într-o frenezie politică, scrie seattletimes.com.

„Pur și simplu a explodat în ceva ce nu am vrut să se întâmple”, a declarat pentru NBC News Erika Lee, rezidentă în Springfield de patru ani.

Lee, în vârstă de 35 de ani, care lucrează într-un magazin de feronerie, a declarat că nu avea cunoștințe atunci când a intrat într-un grup local de pe Facebook pentru a scrie o postare despre un animal de companie dispărut. Ea a scris că vecina sa, Kimberly Newton, i-a spus că „prietena fiicei sale și-a pierdut pisica”.

„Într-o zi, ea a venit acasă de la serviciu, imediat ce a coborât din mașină, s-a uitat spre casa unui vecin, unde locuiesc haitieni, și și-a văzut pisica atârnând de o creangă, așa cum ar face cu o căprioară pentru măcelărie și ar tăia-o pentru a o mânca”, se arată în postarea care a fost ștearsă, conform capturilor de ecran distribuite online. „Mi s-a spus că fac asta câinilor, au făcut-o în parcul Snyder cu rațele și gâștele”.

Potrivit NewsGuard, care monitorizează dezinformarea pe internet, postarea lui Lee a fost probabil prima care a prezentat afirmațiile nefondate privind mâncatul animalelor de companie.

„Nu sunt sigură că sunt cea mai credibilă sursă, deoarece nu cunosc persoana care a pierdut pisica”, a declarat Newton, vecina lui Lee, ca răspuns la întrebările despre zvonul pe care l-a lansat.

Ea a declarat pentru NewsGuard că proprietarul pisicii era, de fapt, „o cunoștință a unui prieten” - iar acel prieten a fost persoana care i-a spus zvonul, pe care, la rândul său, îl auzise de la o altă sursă.

„Nu am nicio dovadă”, a adăugat ea.

Afirmațiile, răspândite și de alți republicani

De atunci, au apărut pe internet și alte postări care reluau afirmațiile privind mâncatul animalelor de companie, inclusiv una a senatorului de Ohio și candidatului republican la vicepreședinție JD Vance.

La 9 septembrie, acesta a distribuit o postare pe X care spunea: „Cu câteva luni în urmă, am ridicat problema imigranților ilegali haitieni care secătuiesc serviciile sociale și, în general, provoacă haos în tot Springfield, Ohio. Rapoartele arată acum că animalele de companie ale oamenilor au fost răpite și mâncate de persoane care nu ar trebui să fie în această țară”

A doua zi, Trump a adus în discuție bârfa în timpul primei sale dezbateri prezidențiale cu vicepreședintele Kamala Harris, care a fost urmărită de 67 de milioane de oameni.

„În Springfield, mănâncă câinii - oamenii care au venit, mănâncă pisicile” , a spus Trump marți. „Ei mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo și asta se întâmplă în țara noastră și este o rușine”.

Oficialii orașului din Ohio au respins zvonurile privind mâncatul animalelor de companie în zilele care au urmat, directorul orașului, Bryan Heck, subliniind că „nu au existat rapoarte credibile sau afirmații specifice potrivit cărora animalele de companie ar fi fost rănite, vătămate sau abuzate de persoane din comunitatea imigranților”.

Dar consecințele au fost totuși grave. Joi, primăria din Springfield a fost evacuată din cauza amenințărilor cu bombă, iar mai multe școli din zonă au fost nevoite să se închidă în urma unor amenințări similare de vineri.

Lee a declarat pentru NBC News că nu și-a imaginat niciodată că postarea ei de pe Facebook va scăpa atât de mult de sub control. Ea a adăugat că nu nutrește nicio rea voință față de comunitatea haitiană și a deplâns faptul că postarea sa a devenit subiect pentru teorii ale conspirației.

„Nu sunt rasistă”, a spus ea, adăugând că fiica ei este pe jumătate neagră și că ea însăși este de rasă mixtă și membră a comunității LGBTQ. „Toată lumea pare să transforme asta în ceva de genul ăsta și nu asta a fost intenția mea”.

Lee a declarat că și-a retras fiica de la școală și că acum se teme pentru siguranța familiei sale, având în vedere mania din jurul afirmațiilor. Ea a adăugat că este îngrijorată și pentru comunitatea haitiană, pe care nu a avut nicio intenție să o denigreze.

„Îmi pare rău pentru comunitatea haitiană”, a spus ea. „Dacă aș fi în locul haitienilor, aș fi și eu îngrozită, îngrijorată că cineva va veni după mine pentru că ei cred că fac rău unui lucru pe care ei îl iubesc și că, repet, nu asta am încercat să fac.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

2 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

3 Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei: Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”

4 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii

5 „Sunt decrețel și eu” / Mircea Geoană, încă o gafă de prezidențiabil: Este născut cu 8 ani înainte de decretul semnat de Ceaușescu privind interzicere…